Královna hip popu, co se vzdala hipu ve prospěch popu

28.07.2012 12:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Zase to Japonsko. Pop ze země Hello Kitty je na Západě stále populárnější, a tak se není čemu divit, že i tamní hvězdy se snaží vyjít vstříc všem svým fanouškům. Namie Amuro, japonská královna hip popu, natočila nové album "Uncontrolled", kde je téměř polovina písniček zcela v angličtině. Začátek invaze?
8/10

Namie Amuro - Uncontrolled

Skladby: In The Spotlight (Tokyo), Naked, Go Round ('N Round 'N Round), Sit! Stay! Wait! Down!, Hot Girls, Break It, Get Myself Back, Love Story, Let's Go, Singing "Yeah-Oh", Fight Together, Only You, Tempest
Vydáno: 27.06.2012
Celkový čas: 42:26
Žánr: Pop, elektropop, r'n'b
Vydavatel: Avex Trax
Japonskou odnož popu jsme si již představili v samostatném článku, tudíž jakýkoliv výklad tamních zvyklostí by byl nošením dříví do lesa. Ve zkratce vám budou stačit tyto informace - pop z ostrova milovníků sushi nekouše, točí se zde stovky desek ročně a i za oceánem má statisíce fanoušků. Namie Amuro je pak jedna z vůbec nejmilovanějších interpretek v celé zemi a bylo načase, aby začala točit i v angličtině a potěšila tak i své nejaponské obdivovatele.

Na rozdíl od svých kolegyň (jako byla například Utada Hikaru nebo korejská diva BoA) se však nerozhodla atakovat hitparády v USA, utopit na americkém trhu spoustu peněz a s nepořízenou se vrátit, ale své anglické kousky si nechává pro osvědčené publikum v Japonsku. Vlk (publikum) ve zpěvaččině domovině se tak nají a koza (vydavatelství) zůstane celá. A jak se to Namie podařilo? Více než dobře! Její desáté album "Uncontrolled" sleduje zpěvaččin postupný přerod z někdejší královny mixování hip hopu (kterému by v jejím případě více slušel název tvrdší r'n'b) a popu v plnokrevnou popovou star. Ostatně to samé se stalo na předešlém (vynikajícím) albu "Past < Future", jen nyní jde ještě dál.

Svižný elektropop s chytlavou melodií tvoří jádro nového alba, sem tam si Namie odběhne k baladám, bez kterých by žádné popové album nemohlo zřejmě existovat. Pravdou zůstává, že i když se svobodná matka-zpěvačka rozhodne zpomalit, není to nuda. Především "Love Song" je alfaoplodňovák, který by slušel i Katy Perry či Rihanně. Ostatně s těmito dvěma slečnami má Namie mnoho společného - obklopuje se těmi nejlepšími dostupnými producenty, má vytříbený smysl pro rozpoznání hitu a jen málokdy je na jejím albu song, který je vysloveně vata.

Pro nejaponsky mluvící posluchače navíc nikdy nebyl příhodnější čas, kdy se s Namie Amuro seznámit. Půlka alba je totiž kompletně v angličtině, zbytek má navíc minimálně jednu část textu v tomto globálním jazyce. "Singing 'Yeah-Oh'" nebo "In The Spotlight (Tokyo)" by si mohla střihnout jakákoliv současná hvězda a ostudu by s těmito singly neudělaly ani v nejmenším. Namie si navíc ráda hraje s jinými žánry, proto místy nechá své písničky houpat v rytmu r'n'b ("Hot Girls") nebo své songy zpestří neotřelými smyčkami. "Naked" vibruje pod jednoduchým kytarovým riffem, zatímco "Break It" si skvěle hraje s možnostmi současné elektroniky.

Samozřejmě, stále je to celé jen pop, ale pokud vám zrovna schází v playlistu pořádná deska z tohoto žánru, po "Uncontrolled" byste měli sáhnout okamžitě. Namie sice není nejbezchybnější vokalistka na světě, ale její zkušenosti, nadšení z hudby a skvělý cit pro výběr melodií vás budou stoprocentně bavit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY