Bad - téměř geniální album

24.10.2001 19:15 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Album "Bad" mělo navázat na fenomenální úspěch "Thrilleru". Ačkoli se to po stránce prodejní nepodařilo, po stránce kvality a úspěšných singlů jej jednoznačně překonalo. Nyní vydaná speciální edice navíc obsahuje tři výborné bonusové skladby, které potěší každého fanouška Michaela Jacksona.
9/10

Michael Jackson - Bad (speciální edice)

Celkový čas: 71:03
Vydavatel: Sony Music / Bonton
"Bad" je poslední album Michaela Jacksona, na kterém se coby producent podílel Quincy Jones. Ačkoli předchozí "Thriller" je prodávanější a získal více ocenění kritiků, osobně "Bad" považuji za lepší, i když mým favoritem stále zůstává "Dangerous".

"Bad" je jednoduše téměř geniální nahrávka. Každá skladba si bere něco z různých žánrů, zvuk nemá chybu, produkce je skvělá, kam ještě mám s chválou zajít? Samo o sobě hovoří to, že z jedenácti skladeb se celých devět dostalo na singly, což je věc naprosto ojedinělá, stejně jako skutečnost, že se všechny tyto singly staly velkými hity. A naprosto zaslouženě. I když Jackson v té době platil za největšího inovátora, co se týče videoklipů, dovolil si první singl z desky "I Just Can't Stop Loving You" vydat bez klipu, a přesto se skladba dostala na vrchol americké hitparády. Stačí jen vyjmenovat jednotlivé písničky z alba a určitě se vám v hlavě ozve melodie - ostrý "Bad", jehož kompletní videoklip trval přes šestnáct minut, baladická "Man In The Mirror", ve které Jackson poprvé zachraňoval svět a děti (což u něho hodně lidí vidí jako pokrytectví a co si budeme nalhávat, zpěvák už asi žije trošku mimo...), rocková "Dirty Diana", "námluvovým" videoklipem disponující "The Way You Make Me Feel", legendární "Smooth Criminal", z něhož letos udělali znovu hit nu-metaloví Alient Ant Farm, či opět skvělým videoklipem doprovozená "Leave Me Alone". A to jsem ještě nezmínil mou nejoblíbenější "Liberian Girl". Zbývají tak jen tři další skladby, včetně duetu se Steviem Wonderem "Just Good Friends". Z celé desky mě zrovna nebere jen "Another Part Of Me", "Speed Demon" je oproti tomu výborná, ale méně hitová skladba.

Jak je z předchozích řádků patrno, "Bad" rozhodně patří mezi mé oblíbené desky, která nemá téměř žádnou chybu a s roky vůbec nestárne. Navíc se na recenzované speciální edici také povedly bonusy nejlépe ze všech čtyř reedic. Kromě nezbytných rozhovorů jsou to celkem tři skladby - španělsky zpívaná verze "I Just Can't Stop Loving You" s titulem "Todo Mi Amor Eres Tu", která už byla vydaná ve španělsky mluvících zemích, a dvě písničky, které byly natočeny v období "Bad", ale na desku se nakonec nedostaly. Z obou je patrno, že Jackson byl v té době v ještě větší formě, než v době "Thrilleru", protože jak hybnější "Streetwalker" (s typicky chytlavou basovou linkou), tak pomalá "Fly Away" jsou obě skvělé a na album mohly být klidně zařazeny. Pro fanoušky žně.

Speciální edice alba "Bad" vychází ze všech čtyř reedic jednoznačně nejlépe, protože kromě skvělého původního alba na něm najdete i tři povedené bonusové nahrávky. Na téhle desce Michael rozhodně nebyl "bad", ale spíš "gooooood". A to tak že velmi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY