shop.musicserver.cz
Michael Jackson: perfekcionista i citlivka v jednom by se dožil šedesáti let

Michael Jackson: perfekcionista i citlivka v jednom by se dožil šedesáti let

Vydáno: 29.08.2018 10:30 v sekci Publicistika - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Určitě patří do Top 5 interpretů, kteří nejvíc ovlivnili chod populární hudby. I když by se letos dožil teprve šedesáti let, dostal do vínku úděl slávy, bohatství a s tím spojené negativní stránky, které jeho chatrná psychika nebyla schopna unést. Michael Jackson svojí tvorbou však přežije několik generací.

Narodil se 29. srpna 1958 jako osmé z deseti dětí. Už od mala bylo patrné že rodina Jacksonů bude na poli hudebním žnout úspěchy. Despotický otec Joseph přišel na to, že děti hudbu milují stejně jako on, až díky prasklé struně na kytaře, kterou si nesměly půjčovat. Proto je začal v kariéře podporovat a z pěti nejstarších synů stvořil kapelu The Jackson Brothers (později Jacksons, J5 nebo The Jacksons Five ). Michael se připojil v pěti letech.

Jenže už tady nastoupila první překážka, která dost možná malého zpěváka významně celoživotně ovlivnila. Otec ve své manažerské a zároveň tatínkovské úloze prolínal obě funkce dohromady, a tak syny častokrát za každou chybu na zkouškách hrubě fyzicky trestal a byl k nim velmi přísný. Na jednu stranu jeho přístup přinesl chlapcům velké úspěchy, psychické šrámy se však vynořily mnohem později.

Ve dvanácti letech už bylo pouhé místo v kapele pro Michaela Jacksona velmi těsné, a tak se paralelně vydal i na sólovou dráhu. Pojďme si ty necelé čtyři desítky let připomenout v několika písních, které zanechaly nesmazatelnou stopu v dějinách světového popu.


Ben

Michael Jackson - Ben
První písňovou zastávkou po Michaelově umělecké dráze je song "Ben", který byl původně napsán pro Donnyho Osmonda. Ten však z důvodu vlastního koncertního turné neměl na nahrávání čas, a tak skladbu Dona Blacka a Waltera Sharfa nabídl Michaelu Jacksonovi. Ten ji nazpíval pro film se stejným jménem - píseň posloužila jako hudební podkres pro závěrečné titulky.

"Ben" je horor z roku 1972 o mladém chlapci a jeho kryse. Navazuje na předchozí o rok starší titul "Willard". Singl dal jméno i zpěvákovu druhému sólovému řadovému albu, které vyšlo 4. srpna 1972 - pouhých sedm měsíců po debutu. Mimo spousty ocenění si skladba odnesla i nominaci na Oscara a Jackson se díky ní stal ve čtrnácti třetím nejmladším sólovým interpretem s No.1 hitem. Mladší byli akorát Stevie Wonder a již zmiňovaný entertainer Donny Osmond. Svoji verzi nahrálo ještě za Jacksonova života několik dalších umělců, po jeho smrti si na ni troufl například Akon.


She's Out Of My Life

Michael Jackson - Shes Out Of My Life
Další nádhernou baladou je "She's Out Of My Life". Ne zcela doceněný klenot vyšel jako třetí a závěrečný klip alba "Off The Wall". Stroze nasvícený snímek zobrazuje Jacksona ve velmi emocionálním rozpoložení, které režisér Bruce Gowers charakterizoval slovy: "V tomhle klipu byl Michael opravdu emotivní. Bál jsem se, že se doopravdy zhroutí a začne plakat." Během každého studiového natáčení písně se Michael na konci skutečně rozplakal.

Video se natáčelo ve stejný den jako "Rock With You" a jako jedno z mála nemá žádnou dějovou linku ani příběh. Autor skladby Tom Bahler byl konfrontován s faktem, že skladbu napsal pro Karen Carpenter, polovinu popového sourozeneckého dua The Carpenters. "Skutečnost je taková, že jsem píseň napsal v době, kdy jsme do sebe s Karen byli zamilovaní. Je tedy více o Rhondě Rivera. Rhonda a já jsme byli spolu dva roky a poté, co jsme se rozešli, já se začal potkávat s Karen," vysvětlil Bahler. Skladbu si po celém světě půjčila spousta zpěváků a mezi nimi svou verzi představil v roce 1989 i Karel Gott. Hned zkraje osmdesátých let ji pod názvem "Kdo jsem vlastně já" nahrála na stejnojmenné sólové album Jitka Zelenková.


The Girl Is Mine

Michael Jackson - The Girl Is Mine
"The Girl Is Mine" je pilotním singlem ze (zřejmě ještě stále) nejprodávanějšího alba světa v historii populární hudby - "Thriller". Michael Jackson v sobě měl touhu spolupracovat s dalšími skvělými zpěváky té doby - ať už to byl Freddie Mercury nebo Paul McCartney. S ním už v roce 1981 natočil písně "Say Say Say" a "The Man", které paradoxně vyšly až v roce 1983 na McCartneyho desce "Pipes Of Peace". Aktuálnější verzi představil na jubilejní verzi "Thrilleru" will.i.am z Black Eyed Peas.

I když byla píseň vybrána jako pilotní singl desky, Jackson ji nikdy nepředstavil naživo během koncertu. Hudební kritici po celém světě z ní měli smíšené pocity a fiktivní rozepři Jacksona s McCartneym o přízeň jedné dívky příliš s nadhledem nebrali. Jackson navíc musel čelit několika žalobám z plagiátorství, které ale vyzněly nakonec v jeho prospěch.


Billie Jean

Druhým singlem z "Thrilleru" byla píseň "Billie Jean" a tady už se dostáváme k tanečnějším rytmům. Ostatně basová linka patří k jedněm z nejkultovějších, které populární hudba dala světu, a byla jedenadevadesátkrát předělávána, než se ve finální podobě dostala na desku. Klip boural rasové bariéry. MTV v té době začala výrazně expandovat a tohle bylo první video na této stanici s černošským interpretem.

Michael Jackson - Billie Jean
Jacksonova peněženka se neplnila příjmy pouze z hudby. Umělec své jméno spojil se značkou Pepsi, pro kterou tuto píseň přezpíval. PepsiCo si jeho tvář vybrala i do kampaně ke svému výročí 125 let a na plechovky dala jeho portrét. Jednoduchý důvod dodal zástupce firmy Michal Šlechta: "Michael Jackson by se letos dožil šedesáti let, byl výraznou ikonou a s Pepsi dlouhodobě spolupracoval." Jackson už za své kariéry vydělal 17,5 miliardy dolarů a i po smrti se řadí k nejvýdělečnějším interpretům. Časopis Forbes jeho jménu přisoudil za loňský rok příjmy v přepočtu 1,6 miliardy korun, druhý Elvis Presley se zastavil zhruba na polovině.

Ale vraťme se zpátky k písni, která skrývá ještě další příběhy. Text vychází ze zkušeností jeho starších bratrů, kterým několik dívek podsouvalo, že s nimi čekají dítě. "Myslím si, že když se sex použije jako způsob vydírání či použití síly, je to zneužití jednoho z Božích darů," prohlásil Jackson. Ten v průběhu své kariéry spolupracoval s řadovou výborných rockových kytaristů - Slashem či Orianthi. Sólo do tohoto hitu zahrál Eddie Van Halen.

U příležitosti pětadvacátého výročí založení Motownu se v Pasadeně sešli na pódiu členové Jackson 5 a vystoupení se stalo legendárním díky moonwalku - tanečnímu kroku, který Michael předvedl poprvé naživo se speciálně upravenými botami a o němž se s obdivem vyjádřil i jeden z nejznámějších tanečníků světa Fred Astaire. "Řekl mi: 'Ty jseš neskutečnej tanečník. Včera večer jsi je fakt posadil na prdel, chlape.'"


Thriller

O legendárnosti videoklipu "Thriller" už bylo napsáno prakticky vše. On to ani nebyl videoklip jako spíš krátký film. Jackson se i tady projevil jako hudební vizionář a naprostý perfekcionista, který je také srdcařem. Byl totiž upozorněn, že nápady, které pro minifilm má, dvojnásobně překračují rozpočet. Na to reagoval, že vše doplatí z vlastní kapsy. Jak už je napsáno výše, mohl si to v klidu dovolit.

Michael Jackson - Thriller
"Chtěl jsem něco, co vás k tomu přišpendlí, něco, na co se budete chtít dívat znova a znova. Chtěl jsem být průkopníkem v oblasti tohoto relativně nového média a dělat nejlepší krátké hudební filmy, jakých budeme schopni. Dokonce bych je ani nenazýval klipy. Vysvětloval jsem, že točíme film, a podle toho jsem k tomu také přistupoval. Chtěl jsem nejtalentovanější lidi ze showbusinessu, nejlepší filmaře, nejlepšího režiséra, nejlepší osvětlovače, jaké jsme mohli sehnat. A nenatáčeli jsme na videokazetu, ale na pětatřicetimilimetrový film," prozradil Jackson.

Oblečení pro všechny zombie, vlkodlaky a nadpřirozené bytosti dodala Armáda spásy. Jackson měl kvůli minifilmu i problémy. Odmalička byl totiž vychováván ve víře svědků Jehovových a těm se videoklip líbil jen pramálo. Jacksonovi představitelé církve pohrozili vyloučením, a proto interpret na začátek klipu umístil prohlášení: "Kvůli svému silnému osobnímu přesvědčení bych chtěl zdůraznit, že toto video v žádném případě nepodporuje víru v okultní záležitosti." Co na tom, že pár měsíců před smrtí Jackson konvertoval k islámu a nechal si změnit jméno na Mikaeel. Když už jsme u islámu, v den útoku na Světové obchodní centrum měl Jackson právě zde naplánovanou pracovní schůzku. Zaspal ale, a když se probudil, viděl v televizi, jak byl blízko nedobrovolné smrti. "Thriller" byl v roce 2009 vybrán jako jediný klip do amerického Národního filmového registru, v němž se nachází díla trvalého významu pro americkou kulturu a měla by být zachována jednou pro vždy.


Bad

Jestliže "Thriller" se stal nejprodávanější deskou všech dob, nasadil si s tímto albem Jackson laťku tak vysoko, jak jen to bylo možné. Proto si na tvorbu následovníka vzal víc času a "Bad" vydal až o pět let později. Vzešlo z něj neuvěřitelných devět singlů a pětice z nich triumfovala v Billboard Hot 100. Koncertní turné navštívily 4,4 milionu lidí a ti si jistě rádi poslechli i titulní skladbu tohoto alba.

Michael Jackson - Bad
Režie videoklipu se ujal renomovaný Martin Scorsese a zahrál si v něm i Wesley Snipes. Jackson napsal píseň v roce 1986 původně jako duet s Princem. To však neklaplo a Prince napsal pro album "Bad" song "Wouldn't You Love To Love Me". Nakonec na desce nevyšla, a tak ji Prince věnoval Taje Sevelle. Minifilm měl premiéru v srpnu roku 1987 na televizní stanici CBS v hlavním vysílacím čase.

Příběh songu našel Jackson v jednom z amerických magazínů (Time nebo Newsweek). Chlapec z chudých poměrů se rozhodl pro studium na soukromé škole a při návratu domů byl zabit pouličním gangem, ze kterého pocházel. Autoři různých Jacksonových biografií se domnívají, že se konkrétně jedná o Edmunda Perryho. Toho však zabil policejní důstojník poté, co se ho s bratrem pokusili neúspěšně napadnout.

"Bad" ukázala ostřejší část Jacksonovy image, byla kladně přijata hudební kritikou a komerčně celosvětově velmi úspěšná.


Black Or White

Dalším ze zásadních videí bylo "Black Or White". Skladba se nachází na osmém studiovém albu zpěváka "Dangerous" a vyšla na singlu v listopadu roku 1991. Samotná audiostopa má neuvěřitelný švih, náboj, energii. Když to vše dáme dohromady s intrem skladby a pohyblivými obrázky, výsledkem je další skvost Jackovy éry.

Michael Jackson - Black Or White
I když si spousta lidí myslí, že na kytaru ve skladbě hraje Slash, není to pravda. Ten si ústřední riff vychutnával během koncertních vystoupení, na studiové nahrávce však hraje spoluautor skladby Bill Bottrell. Televizní stanice nechtěly klip vysílat, protože se jim Jacksonovo chování ve snímku zdálo plné násilnických a sexuálně vyzývavých gest. Zpěvák to obhajoval, faktem, že takto se dle něj chová černý panter - zvířecí postava. Proto například MTV poslední čtyři minuty původního videa odstřihla. Později přišly na řadu nové verze klipu s vysvětlujícími poznámkami.

Ve videu, které režíroval John Landis, si divokého chlapce, který miluje hlasitou muziku, zahrál tehdy ještě málo známý Macaulay Culkin. Nespokojeným otcem byl George Wendt. Hlavním poselstvím klipu je propojení různých náboženství, ras a kultur.


Scream

Nejdražším hudebním videoklipem všech dob se však stal až energický výbuch hněvu "Scream", který Jackson propojil v duetu se sestrou Janet. Nemohl už vydržet nájezdy bulvárních novinářů a 31. května 1995 jim poslal svoji odpověď. Interpret na senzacechtivé novináře reagoval už v roce 1989 skladbou "Leave Me Alone". Za některé aféry si alespoň zčásti svým chováním mohl sám, jiné se ale snažil odmítat. Možná nejvíc mu lezla na nervy přezdívka Wacko Jacko (pomatenec Jackson), kterou ho bulvár rád častoval.

Michael Jackson - Scream
Naštvanost prýští z celého videoklipu a dokonce zde dojde i na první sprosté slovo, které zpěvák doslova procedí mezi svými zuby. Režisérem videa se stal Mark Romanek, který si pro inspiraci zašel k titulům "Vesmírná Odyssea" či "Les Enfants Terribles". "Podobná loď neexistovala, takže jsme si ji museli postavit. Měli jsme pouze dva týdny na design a výrobu celkem třinácti poměrně velkých scén. Jediný způsob, jak jsme mohli uspět, bylo všechny problémy přebít lidskou pracovní silou, dřevem a penězi." Jestliže si uvědomíme, že v roce 1995 ještě prakticky neexistoval internet a počítačové technologie byly v plenkách, výsledný účet sedm milionů dolarů za klip je o něco víc pochopitelnější.

Jackson si na skladbu nahrál všechny nástroje, jeho sestra Janet ale rozhodně nebyla do počtu. Naopak první sourozeneckou spolupráci od roku 1982 brala s veškerou vážností a udělala, co bylo v jejich silách, aby skladba uspěla. A jestliže ji podle kritiků bratr přezpíval, v klipu je to ona, kdo působí dominantněji. Video obdrželo řadu ocenění a hudební televize VH1 ho dala na deváté místo nejlepších klipů všech dob.

"Scream" byl jedním z posledních Jacksonových opravdových hitů. Z dvojalba "History: Past, Present And Future" vzešly ještě dva hity "Earth Song" a balada "You Are Not Alone", ale pak jako když utne. Bulvárních afér přibývalo, studiovka "Invincible" se v roce 2001 stala komerčním propadákem a nevzešel z ní už žádný hit. V roce 2003 byl Jackson obžalován v případu sexuálního zneužívání nezletilých, ale prokuratura ho ve všech deseti bodech obžaloby zprostila viny. Obrovské psychické vypětí se však nadále střádalo ve zpěvákově stále chatrnější tělesné konstrukci. Bylo tak poměrně překvapivé, když v březnu roku 2009 na tiskové konferenci v Londýně oznámil comebackové koncertní turné s názvem "This Is It".

On sám už by se do ničeho podobně mamutího nehrnul, lidé z jeho blízkého okolí však ucítili možnost rychlého výdělku a jen do Londýna naplánovali padesát vystoupení. Komerční úspěch se dostavil záhy, neboť milion vstupenek se vyprodal za dvě hodiny. Jackson se svou velmi početnou crew hodiny dřel v losangelském Staples Centre, ale necelé tři týdny před startem šňůry jeho srdce obrovský nápor nevydrželo. Jakým způsobem se Jackson na návrat připravoval, lze vidět v dokumentu "Michael Jacksons This Is It".


NÁZORY
  • Hity? (Martin, 29.08.2018 11:35) Reagovat

    Nechápu, kde autor bere, že Michael Jackson neměl po Scream, Earth Song a You Are Not Alone další hity? Co They Don´t Care About Us, Stranger in Moscow, History, Ghosts, Blood on the Dancefloor? Jinak mezi zásadní klipy bych počítal i právě kýčovitý, leč nádherný Earth Song... tohle v 90. letech dostalo každého koho jsem znal.

    • Re: Hity? (David, 29.08.2018 11:51) Reagovat

      Souhlas. A ještě "You Rock My World", který byl na poslední chvíli zvolen jako pilotní single namísto připravovaného singlu a klipu k "Unbreakable" - nejlepšímu tracku z alba Invincible.

      • Re: Hity? (Kamil, 30.08.2018 20:44) Reagovat

        Udajne se klip i zacal natacet, takze patrne existuji nejake nove zabery MJ. A stejny pripad je i pisen Dangerous.

  • Nikdy na tebe nezapomeneme , byl jsi a pořád jsi... (Anonym, 29.08.2018 11:59) Reagovat

    Nikdy na tebe nezapomeneme , byl jsi a pořád jsi NEJLEPŠÍ

  • Kdyby si Michael mohl přečíst tento odfláklý ... (Anonym, 29.08.2018 13:10) Reagovat

    Kdyby si Michael mohl přečíst tento odfláklý článek, určitě by si řekl: Ach, ten bulvár..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Akon zavítá v květnu do pražského Fora Karlín (06.02.2024 10:11)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu