Luxus pro nikoho

10.02.2012 10:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Europe jsou v očích většiny nefanoušků navždy jen a jen protagonisty kolotočového hitu "The Final Countdown", případně vlezlého cajdáku "Carrie". Ale jejich tvorba kvalitu v žádném případě nepostrádá, což neoddiskutovatelně potvrdili na albu "Last Look At Eden", ke kterému jeli turné, z něhož pochází aktuální živák.
6/10

Europe - Live Look At Eden

Skladby: CD: Last Look At Eden, Love Is Not The Enemy, Superstitious, Scream of Anger, No Stoner Unturned, New Love In Town, Seventh Sign, Rock The Night, The Beast, The Final Countdown / DVD: Last Look At Eden, No Stone Unturned, New Love In Town, Rock The Night, The Beast Extras: Last Look At Eden (videoclip), New Love In Town (videoclip)
Vydáno: 1.8.2011
Celkový čas: 51:08
Vydavatel: Mystic Production
Na úvod si zcela bez váhání můžeme říct, že novinka je luxusní, což se týká hlavně provedení, které je absolutně úžasné. Booklet je v tomto případě skutečně bookletem ve smyslu parádní knihy plné fotek a komentářů kapely. A to mluvím jen o levnější edici, která obsahuje údajně menší knihu. Takhle přesně by měla vypadat edice něčeho, co je děláno pro fanoušky.

Samotný název alba logicky odkazuje k poslední velmi povedené desce a na CD a DVD nosiči zachycuje atmosféru turné pomocí kompletu sestaveného ze záznamu ze čtyř různých štací (Londýn, Knebworth, Varšava a Stockholm). K němu není vcelku co dodat, až na to, že je tak precizně zahraný a nasnímaný, že to dost zavání hodně intenzivní studiovou prací, zejména z důvodu, že mezi jednotlivými stopami není prakticky poznat rozdíl, i když jsou z jiných vystoupení. Výběr obsahuje desítku songů, z nichž stojí za vyzdvihnutí hlavně otvírák "Last Look At Eden", který má neuvěřitelnou sílu, další lahůdkou je lehce ucajdaná "New Love In Town" a samozřejmě závěrečný megahit "The Final Countdown", který je sice vlezlý, ale tím se stal hlavně díky silnému motivu.

Přiložené DVD pak nabízí pětici live songů a dva klipy. Kvalitě záznamu lze opět jen těžko něco vytýkat, je to profi práce. V podstatě bych jen opakoval to, co zaznělo v recenzi na aktuální kapelní DVD. Europe jsou profíci každým coulem a dávají to patřičně najevo.

Největší kámen úrazu tak ale je samotné luxusní provedení, protože levnější verze obsahuje deset tracků na CD a sedm na DVD, což je asi málo na to, aby motivovalo někoho z nefanoušků k nákupu, skalní fans zase zcela jistě sáhnou po té ještě luxusnější a obsáhlejší edici, která by sama o sobě nalákala řadu případných kupců. Ovšem její prodejní cena je přemrštěná. Jak z toho ven, když luxusní servis fanouškům způsobuje bariéru?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY