James Brown, Marvin Gaye, Prince, Lenny?

25.08.2011 07:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Hudební chameleon s pestrou směsicí genů Lenny Kravitz si potrpí na velká slova. Na své minulé desce před třemi lety zpíval o příchozí revoluci lásky a na novince "Black And White America" je jedním z hlavních témat život Afroameričanů ve Spojených státech.
7/10

Lenny Kravitz - Black And White America

Skladby: Black And White America, Come On Get It, In The Black, Liquid Jesus, Rock Star City Life, Boongie Drop, Stand, Superlove, Everything, I Can't Be Without You, Looking Back On Love, Life Ain't Ever Been Better Than It Is Now, The Faith Of A Child, Sunflower, Dream, Push
Vydáno: 22.08.2011
Celkový čas: 67:12
Vydavatel: Supraphon
"Black And White America" je hlavně poctou černé americké hudbě. Lenny Kravitz je obdivován i vysmíván pro své zarputilé setrvávání ve vlastním retro hippie světě. Jenže všechna čest - málokdo by asi byl schopen vytvořit tak pestré a bohaté portfolio černé hudby na jednom albu. Je to epigon, ale v současnosti možná nejlepší.

Několikrát vás při poslechu může napadnout jméno Prince. "Black And White America" je svým stylovým obžerstvím a lpěním na vychytaných detailech podobné počinům malého génia z Minneapolisu. Lennyho kolekce obsahuje všechny podstatné černé styly posledních padesáti let, soul, funky, rock a hip hop. A první tři slova desky jsou naprosto příznačná: Martin Luther King!

Lenny to tentokrát možná krapet přehnal s délkou alba a v tom žánrovém obžerství je nakonec trochu těžké udržet pozornost po celou dobu. Čím více je Kravitz funky rocker, tím lépe. Výborné první tři písně, pak "Stand", "Everything"... První půlka nahrávky je našlapanější, druhá sice pestřejší, ale ne až tak silná. Spádu poslechu by v závěru pomohlo škrtat, třeba unylou baladu "Dream".

Vnímavému posluchači neunikne podobnost některých skladeb s nahrávkami jiných velikánů, ale berme to jako záměr, poctu a přiznaný odkaz Marvinu Gayemu či Jamesi Brownovi (i když" I Can't Be With You" je docela okatá vykrádačka "Flying" od Living Colour). Kravitz se opět ukázal jako geniální hudební zloděj-gentleman, skvělý muzikant a skladatel. Jen s tou původností pořád šetří a jiný holt už zkrátka nebude.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY