Milí foonoušci, bylo, nebylo…

22.07.2011 08:22 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Hudební dokumenty na musicserveru k recenzi nemíváme nijak často. Nové DVD Foo Fighters "Back And Forth" je filmem o jedné z největších rockových kapel současnosti. A je to výborný biják, tak směle i více než dvacet let proti toku času a pak zase zpátky!
9/10

Foo Fighters - Back And Forth

Vydáno: 13.06.2011
Celkový čas: asi 140 minut
Vydavatel: Sony Music
Film Jamese Molla "Back And Forth" je rockumentary, jak má být. Historie Foo Fighters od zrodu až do žhavé současnosti, od Grohlova působení v Nirvaně až po letošní album "Wasting Light". Chce se říci, že snad není definitivním shrnutím a kapela smysluplnou muzikou natáhne svou existenci ještě o několik let. Třeba pak vznikne ještě pokračování a bude stejně dobré, jako je "Back And Forth".

Pokud máte Dave Grohla rádi, po zhlédnutí dokumentu jej budete mít ještě raději. Je to vtipný chlapík, který miluje hudbu, je do ní naprostý šílenec, a jak sami uvidíte, kvůli ní a své jasné představě o tvorbě s těžkým srdcem musel dělat i rozhodnutí, která nebyla moc příjemná. Týká se to zejména personálních změn v kapele - velmi otevřené rozhovory s bývalými členy Foos jsou až šokujícím způsobem upřímné.

Tohle není jen přátelské poplácávání po ramenou, jaké to bylo všechno fajn, nýbrž hořká a mnohdy bolestná zpověď lidských bytostí. Stejně dramatické jsou kapitoly o smrti Kurta Cobaina nebo téměř smrtelném předávkování Taylora Hawkinse. Vše velmi otevřeně a diváka se to opravdu dotkne. V hlavní roli je jistě hudba a chronologické povídání o historii Foo Fighters, ovšem ty intimní, lidské momenty jsou na "Back And Forth" nejzajímavější.

Formálně se disku ani nedá nic vytknout: po filmařské stránce to nemá chybu (rozhovory jsou výborně kombinovány s archivními záběry, klipy, fotkami a všelijak raritními záznamy), v bonusech najdete další rozhovory a nemálo nepoužitých scén. Ty jsou také velmi zajímavé a do filmu se nevešly spíše z prostorových důvodů - už tak má dvě hodiny. Obraz 16:9 a našlapaný prostorový zvuk hodný kinosálů, kde se ostatně film také promítal. České titulky sice chybí, ale s titulky anglickými se to při průměrné znalosti Shakespearova jazyka v pohodě dá zvládnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY