Žánny problem, žánne stresy

21.04.2011 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Slovenští srandapankáči Horkýže Slíže navazují na deset let starou výběrovku "Best Uff" z prvního období kapely novou kompilací pokrývající desetiletí 2001-2011. Aktuální "Best Of" vychází pod názvem "V dobrej viere". Nudit se nebudete, věřte, nevěřte.
7/10

Horkýže Slíže - V dobrej viere (Best Of 2001-2011)

Skladby: Veľká Mača, Vincov Háj, Lístok na Mars, Kožky, perie, Malá Žužu, Vlak, Brďokoky, L a G song, Atómový kryt, Náboženské zvyky, A ja sprostá, R'n'b soul, Silný refrén, Bernardín, Emanuel Bacigala, Líza a Wendy, Žúrka, Vójak, Megamix našich najväčších hitov, Mám v p... na lehátku
Vydáno: 7.3.2011
Celkový čas: 56:35
Vydavatel: Parlophone
V křiklavě kýčovitém obalu (a s fotkami fanoušků v bookletu) servíruje punkrockové kvarteto Horkýže Slíže to nejlepší z poslední dekády. No a co nového chcete o albu "V dobrej viere" napsat, když už jsme o této kapele na musicserveru napsali všechno? Je třeba opakovat, že muzika Slížů není nic pro intelektuály a vyžaduje naladění na jistý styl humoru? Vtipné texty, úderné refrény a punkový nápřah jsou už léta atrakcí pro tisíce posluchačů na Slovensku i v Česku a nebojím se říci, že koncertováním a vtipnými parodiemi Slíže neustále získávají fanoušky další.

Nejsou to sice žádní virtuosové, ale mají zabijácké hity. Co je na HS obdivuhodné, je jejich schopnost velmi trefně parodovat prakticky cokoliv - zde jsou výbornými ukázkami "R'n'b soul" (také výborně dotaženo videoklipem), pocta Rammsteinu "Bernardín" či ruská válečná epopej "Vójak". Písnička "Silný refrén" nelže a není divu, že Horkýže Slíže jsou vítanou atrakcí festivalů.

Kompilace je sestavena slušně, ale u výběrovky, jakkoli punkové, bych se nebál přidat ještě pár písní, vždyť v bohatém portfoliu kvarteta se najdou další vhodné vypalovačky, např. "Šhanghaj cola" nebo "Holandská". Ovšem novinka "Mám v p… na lehátku" (z které je vypůjčen titulek recenze) uvedená jako bonus je naprosto skvostná a jistě se neztratí v koncertním setlistu skupiny. Mimochodem, když jsem poprvé slyšel druhý bonus, "Megamix našich najväčších hitov", smál jsme se dvakrát déle, než je hrací čas tohoto megamixu.

Kuko by sice v SuperStar asi neprošel ani castingem a Horkýže Slíže jsou úplně nepřenosní za hranice naší bývalé federace, ale vadí to někomu? "V dobrej viere" je perfektní cédéčko na večírek a do auta na dovolenou. Sranda, nic víc, nic méně. Dělají to dobře, chlapci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY