Kterak No Name rovnováhu hledali

07.03.2011 13:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Když Igoru Timkovi, zpěvákovi No Name, zavolali z České televize s ponukou, ktorá sa neodmieta, neváhal ani chvilku. Dostat prachy na natočení DVD a kompletní servis k tomu - kdo by taky váhal?! Ve finále je tak nemusí příliš mrzet, že výsledek celého toho snažení "V rovnováhe tour" je stěží průměrný.
4/10

No Name - V rovnováhe tour

Skladby: Len tak stáť, Nie alebo áno, Medzi blokmi, Stromy, O šťastí, Lekná, Zdanie, Počkám si na zázrak, Bez tieňa, Ďakujem že si, City, Večnost, Žily, Lúčenie, Starosta, Duša, Hl'adám, Prvá, Čím to je, Sestra
Vydáno: 5.12.2010
Celkový čas: asi 92 min
Vydavatel: Sony Music
Toho času, na podzim roku 2008, jeli No Name turné "V rovnováhe" ke své šesté stejnojmenné desce. Jedenáctá a poslední zastávka na českém území přivedla košický band do Prahy a oproti předchozím deseti měl být tento koncert výjimečný. Kromě několika tisíce hlav totiž směřovaly na pódium také optiky televizních kamer. Večer se, soudě dle reakcí publika, skutečně vydařil a pořízený materiál nechal vzniknout v pořadí druhému DVD "V rovnováhe tour". Potud žádný problém. Jenže ze stříbrného kotouče je až příliš cítit, že šlo primárně o něj jako takový než o obsah, který ponese.

V základech marketingu se mimo jiné učí, že obal prodává. Jenže tohle DVD vyhlíží už na první pohled lacině. Základní grafika obalu je vcelku nápaditě sladěná barevně - stejným kostkatým motivem, jaký má na tričku kytarista Dušan na přední straně. Samotná fotografie ale kvalitou příliš neoplývá, takže jediné, co přitáhne vaši pozornost, bude dvanáctka v kroužku. Nevhodné pro děti do dvanácti let? A proč?

Obsah disku vás nepotěší o nic víc. Kromě dvacítky skladeb zde naleznete fotogalerii z příprav koncertu a jej samotný, víc nic. To je velmi chudá oslava první dekády existence - tím spíš, že No Name jsou na jiném levelu, jak prohlásili před půldruhým rokem v našem rozhovoru. Na samotném koncertu je tak nejzajímavější "zubatý" tvar pódia, občasné prostřihy mezi skladbami, kdy se obraz rozdělí na tři samostatná okna, a zdařilý zvuk (v možnostech stereo nebo 5.1).

Ve stejném rozhovoru také frontman Igor prohlásil, že kapela dnes může hrát hodinu v kuse a bude servírovat jenom hitovky. Hitů zazněla během pražského koncertu opravdu spousta. "Žily", "Ty a tvoja sestra", "Lekná", "Nie alebo áno" a několik dalších znovu potvrdily, že No Name jsou schopní napsat velmi jednoduché a přesto fungující písničky, které si bude naživo prozpěvovat celá hala. Jakkoliv však Timko myslel onu hodinu hitů obrazně, nebyl daleko od pravdy. Zhruba třetina koncertu byla vyplněna méně výraznými skladbami a došlo i na okamžiky zcela zbytečné, například hloupý cajdák "Zdanie" nebo obligátní, leč nezajímavé kytarové sólo.

Na rozdíl od nepříliš dynamického stříhu předvádí kapela, zejména pak leader formace, dynamiky víc než dost. Už během prvních skladeb z něj lije pot a on dál neúnavně pobíhá po pódiu, gestikuluje, šklebí se a hecuje publikum. Pochopitelně - fanoušci se přišli pobavit a k muzice tohoto druhu zkrátka divadlo, tisíce úsměvů a ostatní klišé (namátkou: "Kam se poděly vaše ruce?" nebo sborové halekání jednoduchých slabik) patří. Jenže druhý nejstarší z bratrů Timkových to se vším tím kašpařením často přehání a z přirozeně odsýpajícího koncertu se stává fraška. Plná hala je ovšem naprosto spokojená, chlapci a muži objímají své usmívající se dívky a ženy a všem je dobře.

Je jisté, že fanoušci No Name budou mít po zhlédnutí tohoto DVD svoji kapelu ještě více rádi a těm ostatním bude ještě více jedno. Je však záhadou, co tím sledovala Česká televize (údajně šlo o jakýsi cyklus s názvem ČT-live), ale vydat sebeoblíbenější kapele průměrně nasnímaný záznam z koncertu, bez zajímavých bonusů a momentu překvapení, to zkrátka v dnešní přesycené době nestačí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY