Jay-Z v hluchém roce rekapituloval

28.03.2011 13:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

"Ty, Jay-Z, v roce 2010 jsi nic nevydal!" - "No jo. Ani to mimino se mi nepovedlo udělat." - "Tak co, dáme bestofku?" - "Dáme". - A tak vznikla další výběrovka rapového mogula, s příslibem označená jako Volume One. Neobsahuje všechny Jay-Zho hity, ale k udělání představy to naprosto stačí.
8/10

Jay-Z - The Hits Collection: Volume One

Skladby: Public Service Announcement (Interlude), Run This Town feat. Rihanna & Kanye West, '03 Bonnie & Clyde feat. Beyoncé, Encore, I Just Wanna Love U (Give It 2 Me), Izzo (H.O.V.A.), D.O.A. (Death Of Auto-Tune), 99 Problems, Empire State Of Mind feat. Alicia Keys, Dirt Off Your Shoulder, Hard Knock Life (Ghetto Anthem), Show Me What You Got, Roc Boys (And The Winner Is)..., Big Pimpin' feat. UGK
Vydáno: 8.11.2010
Celkový čas: 56:08
Vydavatel: Universal
Nejprachatější rapper (teda, nyní ho už předběhl Diddy) přece žádnou výběrovku vydávat nepotřebuje! Stále je však pod určitým diktátem vydavatelství, a nakonec se tak vydání "The Hits Collection: Volume One" jeví jako logický krok. V roce 2010 totiž Jay-Z pouze těžil ze setrvačnosti úspěchu "The Blueprint 3" a nic nového netvořil. Newyorský rapper však s kariérou rozhodně nekončí, kompilace je tak prostým ohlédnutím za tím nejlepším, co za patnáct let vyprodukoval.

Jay-Z má na svém kontě už jedenáct řadovek, takže bylo rozhodně z čeho vybírat. Evidentním a nejzávaznějším nedostatkem těchto Hits je tak fakt, že se využilo pouze jednoho disku. Vybraných čtrnáct hitů jsou opravdové nezapomenutelné skvosty a lze jen těžko namítat, že by se do dané stopáže dalo vybrat něco lepšího nebo důležitějšího, přesto je škoda, že kompilace toho neobsahuje více. Nehledě na to, že CD má jen 56 minut, takže reálně zbylo místo na dalších pět tracků.

Fanoušci Jay-Zho ale mají stejně už dávno všechna alba, co tak tedy přináší výběrovka ostatním? Pecku za peckou! Je vlastně paradoxní, že takový mogul jako Jay-Z dosáhl svého prvního zlata v singlové hitparádě až v roce 2009 s "Empire State Of Mind", které samozřejmě nemůže chybět. Z "The Blueprint 3" pochází i Jay-Zho historicky druhý největší hit, "Run This Town" s hostující Rihannou a Kanyem Westem. Kanye je na výběrovce hned několikrát ještě v roli producenta. K rapu se totiž dostal právě přes skládání pro Jay-Zho. A jeho rukopis v "Encore" nebo "Izzo (H.O.V.A.)" poznáte okamžitě. Je ale autorem i letního r’n’bčka s Beyoncé "'03 Bonnie & Clyde".

Na producentském křesle se vystřídala i další věhlasná jména, ostré "99 Problems" jsou dílem Ricka Rubina, arabsky znějící "Big Pimpin'" zplodil Timbaland, "Show Me What You Got" (jediná skladba vybraná z desky "Kingdom Come") pochází od Just Blazea, The Neptunes zase stáli u vzniku deset let starého "I Just Wanna Love U (Give It 2 Me)".

Nejstarší skladbou na výběru je ikonická "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)" z třetí desky "Vol. 2... Hard Knock Life", poslední úspěšné singly "On To The Next One" a "Forever Young" přítomné nejsou, stejně jako třeba hit s Pharrellem Williamsem "Change Clothes". Právě tyto skladby se na CD vlézt klidně mohly.

"The Hits Collection: Volume One" vychází sice i v deluxe edici s druhým diskem, přiložených pět raritek však velkou přidanou hodnotu nemá a sběratelskou edici v pěkné krabici a tlusté knížce fotografií u nás zase neseženete. Jinak je ale daných 56 minut s Jay-Zm perfektních, proto není důvod neudělit vysoké hodnocení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY