shop.musicserver.cz
Jay-Z - The Blueprint 3

Jay-Z stále umí

Vydáno: 15.09.2009 12:00 v sekci Recenze - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Dostavila se krize středního věku na Jay-Zho jedenácté studiové desce? Kdeže, Jay-Z i díky rozmanitým hostům a producentům na "The Blueprint 3" baví. Není to možná úplná bomba, album ale bude jistě patřit mezi nejkvalitnější rapové počiny tohoto roku.

8/10

Jay-Z - The Blueprint 3

Vydáno: 14.9.2009
Celkový čas: 60:47

Skladby: What We Talkin' About feat. Luke Steele (Of Empire Of The Sun), Thank You, D.O.A. (Death Of Auto-Tune), Run This Town feat. Rihanna & Kanye West, Empire State Of Mind feat. Alicia Keys, Real As It Gets feat. Young Jeezy, On To The Next One feat. Swizz Beatz, Off That feat. Drake, A Star is Born feat. J. Cole, Venus vs. Mars, Already Home feat. Kid Cudi, Hate feat. Kanye West, Reminder, So Ambitious feat. Pharrell, Young Forever feat. Mr Hudson

Vydavatel: Warner Music

O Jay-Zm jsme teď informovali nesčetněkrát, dominoval třeba posledním dílům Měsíce v hip hopu. Okolo třetího "Blueprintu" byl prostě velký hype. Očekávání byla vysoká, a tak jsme možná čekali větší bombu. Přesto to je letos mezi ostatními rapovými nahrávkami zřejmě nejlepší album (zatím).

"The Blueprint 3" (původně psaný jako "The Blueprint³") byl vydáván zvláštně. Už před rokem jsme tu měli promo singly "Jockin' Jay-Z" a "Brooklyn Go Hard", které se ale na finální tracklist nedostaly. Stejně jako "Swagga Like Us", jenž nakonec zůstal jen na "Paper Trailu" - jedním z důvodů bylo oproštění se od Auto-Tune. To bylo prezentované oficiálním singlem "D.O.A. (Death Of Auto-Tune)" a následně jsme si poslechli i "Run This Town", aby nakonec v srpnu postupně celá deska utekla na internet.

A reakce byly zmatené. Jako první se ven dostaly tři tracky od Timbalanda a všichni se podivovali, že něco tak průměrného se může dostat na "The Blueprint 3". A Timbo tomu nasadil korunu, když ho citovali, že pro Jay-Zho připravil běžný materiál a ty nejlepší pecky si schovává na "Shock Value 2". Timbo (opakování je matka moudrosti) je prostě už dlouhodobě mimo formu a i když jeho věci na desce nejsou úplně špatné, tak ho těžce zastínili Kanye West a No I.D..

Tito dva producenti společně nebo samostatně vyprodukovali více než polovinu alba. A právě jejich skladby mají tu vlastnost, že se okamžitě zalíbí. Westovo vysamplovávání starých fláků stále funguje. A hlavně to funguje na Jay-Zho rap. Jay-Z válí skvěle, jeho sloky baví, o obsahu slov se tu ale radši nebudeme bavit, podle mě to jsou kidy. Hosty si však vybral šikovně: "Already Home" s Kid Cudim je pecka, na "Run This Town" Rihanna přesvědčivě mečí (a Káňova část je možná do počtu, ale taky kvalitní) a "Young Forever", předělávka Alphaville, je možná kýč, ale Mr Hudson na něm opět dokazuje své schopnosti.

Obrovskou pochvalu dostává Alicia Keys. Nikdy jsem ji nefavorizoval, ale za řvoucí výkon v "Empire State Of Mind" si zaslouží jedničku. Young Jeezy pak "Real As It Gets" ukradl trochu pro sebe, stejně jako je "So Ambitious" klasická Pharrellovina. V "On To The Next One" pak má Swizz Beatz samplovat "D.A.N.C.E." od Justice, já jsem ale asi hluchý.

Když jsem hodinové album slyšel poněkolikáté, došlo mi, že to je nejstravitelnější deska, co kdy Jay-Z udělal. Instrumentálky od Westa a No I.D. jsou krásně pozitivní a i beaty ostatních jsou zajímavé. K tomu Jay-Z ve svých téměř čtyřiceti letech servíruje prvotřídní rap a hosté jsou tak rozmanití (nezmínil jsem ještě například Drakea a J. Colea, který s tím naším českým nemá nic společného), že si každý přijde na své. Finální hodnocení se tak nakonec zastavilo na přesvědčivých 8/10, ale to jen pokud si pokoutně stáhnete ony dva promo singly.

NÁZORY
  • Blueprint 3 (honya, 15.09.2009 16:57) Reagovat

    Podle mě hodně dobrá deska i když na Blueprint 1 a 2 asi nemá, přesto je to za poslední dobu pořádné album a Already home,Hate, Empire state if mind se fakt hodne povedli D.O.A. už mam boužel docela oposlouchaný ale přesto je to z tech lepsich tracku na desce.A nejslabši track mi přijde asi On to the next one co už mi leze fakt krkem :D moje hodnocení by bylo 85%.Ale ted uz mam plny uši Kid Cudiho :-D.

    • Re: Blueprint 3 (bugaboo, 16.09.2009 09:36) Reagovat

      Cudi vyborny, je to neco tak"fresh", jak se rika, ze udelal lepsi CD, nez mnoho jinych velkych jmen za posledni dobu..akorat se bojim, ze jeho CD zustane ve stinu prave B3..Jinak Hova zabil, je sice pravda, ze jeho texty jsou na B3 ne prilis povedene, je pravda, ze si mohl ve 2-3 pripadech vybrat lepsi hudby, myslim tim Swizzyho beat, ten podle me vubec do konceptu nezapada a je na B3 navic, stejne tak So Ambitious, pomalu me prepada pocit, ze Jigga si bere beaty od The Neptunes a Pharrella na feat. jen z nostalgie od Frontin', i kdyz Blue Magic byl narez..A Timbo? Reminder je podle me jak soundtrack k psycho-thrilleru 80.let v ceskoslovenske produkci..:-/ Ostatni 2 beaty me prekvapily, ptz jsou nadprumer toho, co Timbo vyprodukoval za posledni dobu, predevsim Venus vs. Mars, to je pecka!!! Kanye West je muj oblibeny beatmaker, performer, dostal jsme, co jsme od neho cekal, tzn.nadstandart, a jeho featy. na B3 me bavi (viz. Hate...how much they hate it, very; kiss girls like Kate Perry..:-))..B3 je vyborna, na Jiggu moderni, deska plna chytlavych hitu..pro me 8,5, kvuli vyse zminenemu..Jen se mi zda, ze na tom, ze je Blueprint 3 tak dobra nahravka, meli vetsi podil jini, nez zrovna Jay-Z...

      • Re: Blueprint 3 (honya, 16.09.2009 15:49) Reagovat

        no myslim ze nejvíc ve stínu BP3 a Cudiho zustava Q-tip na kteryho by se nemelo zapominat....taky paradni deska ;)

        • Re: Blueprint 3 (bugaboo, 16.09.2009 18:06) Reagovat

          ..no to možná jo, ale Q-Tip je přece jenom trošičku méně "mainstream" než takový Jay-Z nebo Cudi, jejichž singly se hrajou v radiích, v televizi, mají velké promo...to moc Q-Tip neměl, ja jsem to například zjistil až u releasu z Billboardu..kdežto před B3 se o vydání mluvilo denně 2 týdny..jinak Q-Tip po lyrické stránce klasik, ale to je trošičku náročnější poslech než nový Jay-Z, to samé takový Raekwon..

  • Best black album (Scoty, 15.09.2009 21:13) Reagovat

    Nejlepší černá hudba, můžu jen doporučit toto album. Opravdu se povedlo a je tam hodně povedencýh tracků, které chytnou..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Tohle bude "Hyperdrama"! Justice v dubnu vydají čtvrtou řadovku, v pilotní ochutnávce hostují Tame Impala (30.01.2024 16:14)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu