Jednoduše a kytarově

29.10.2010 13:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Ač by se mohlo zdát, že se po pardubických Ready Kirken slehla zem, není tomu tak. Kapela se letos dožívá patnácti let existence a první říjnový den vydala na internetu nové album jednoduše nazvané "2010". Zda jsou nové písně hodny návratu na dříve tak samozřejmé mediální výsluní, napoví recenze.
6/10

Ready Kirken - 2010

Skladby: Chudý milionář, Příteli, Mladý důchodce, Půlnoční nevěsta, Detektivka, Úsměv, Radost, Unavený, Doplout domů
Vydáno: 1.10.2010
Celkový čas: 36:42
Vydavatel: Ulož.to
Nejde začít jinak. "Ready Kirken skončili. Ať se budou v budoucnu snažit, jak budou chtít, tak jednu věc nepřeklenou: Michal Hrůza byl ústředním autorem a duší kapely," napsala před čtyřmi lety čtenářka pod novinku o vyhazovu Hrůzy z kapely. Asi nemá cenu vytahovat křivdy a zaručené pravdy minulosti, ovšem dám krk na to, že i pod touto recenzí nové desky pardubické kytarovky se jistě sejde několik takovýchto komentářů.

Kolekce "2010" vychází tři roky po rozporuplně přijaté desce "SvětyReadyKirken", na fyzickém nosiči ji ale nekoupíte, kapela ji nabízí zdarma či za malý příspěvek ve formátu mp3 ke stažení na internetu. Tento akt by se dal chápat i jako obava z případného obchodního (ne)úspěchu, ovšem tyto myšlenky jsou poněkud zcestné. Ready Kirken v roce 2010 totiž znějí vyrovnaně a zase se drží "při zemi".

Velký podíl na tom má nová posila, zpěvák a kytarista Michal Mráz, se kterým jako by kapela prošla transfúzí. Ty tam jsou občas nečitelné či příliš hutné aranže a textové kličky ze "Světů", v pořadí šestá studiovka kapely zní lehce, stravitelně a hlavně příjemně kytarově, minulostí je, jak z výše uvedeného vyplývá, nedokonalý zpěv basáka Ondřeje Herolda. Pravda, nová tvorba není nijak objevná a také některé rýmy v textech působí minimálně zvláštně (například "dobrovolný dárce hlasu/celý svět dám za klobásu" z úvodní "Chudý milionář"), ale v jednoduchosti byla vždycky síla. A tady síla je, navíc podtržená tak akorát stopáží - něco málo přes půl hodiny.

Tvrdit, že se mezi devíti novými písněmi skrývá nové "Zejtra mám" nebo "1+1", by bylo hodně odvážné, nepravdou by ale zase bylo říci, že žádná z novinek nemá hitové ambice. Minimálně na koncertě musejí výborně fungovat zmíněný "Chudý milionář", již vloni vydaný singl "Mladý důchodce" nebo "Půlnoční nevěsta", které dostaly do vínku velmi silné refrény. Za poslech také určitě stojí "Úsměv", možná vůbec nejlepší věc na desce.

Nejde skončit jinak. Ready Kirken s čerstvou občankou (ano, je to již patnáct let, co kapela vznikla) jsou ve formě. A říkat si může kdo chce co chce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY