Stereophonics už umí dost

03.05.2001 21:39 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Stereophonics přicházejí s novým a povedeným albem "Just Enough Education To Perform".
7/10

Stereophonics - Just Enough Education To Perform

Celkový čas: 45:45
Stereophonics jsou tak trošku zvláštní trojice. Skladatelské břemeno na sobě téměř stoprocentně nese kytarista a zpěvák Kelly Jones a jeho dva spoluhráči Richard Jones a Stuart Cable mu jen tak přihrávají na podání. I k nám se alespoň částečně dostal jejich věhlas, když v rodné Británii patří k jedněm z nejprodávanějších umělců, ostatně toto nové album se okamžitě vyšvihlo do čela ostrovní hitparády. Přitom hrají v podstatě poměrně inteligentní formu poprocku, která na teenagery už rozhodně neplatí tak, jako za dob největší slávy Oasis a celé britpopové vlny, čímž je jejich úspěch o to překvapivější.

Nové album Stereophonics mělo mít původně jen zkratku "J.E.E.P.", což ovšem automobilka vyrábějící tato auta nepovolila, a mělo mít také mnohem akustičtější ráz než jeho předchůdce "Performance And Cocktails". A jedenáct nových písniček to opravdu potvrzuje. Žádný téměř punkový nářez jako "The Bartender And The Thief" se tentokrát nekoná a většina materiálu se nese v pomalejším duchu. Snad jen úvodní vypalovačka "Vegas Two Times" se předchozí větě vymyká. Úvodní singlem se stala více než pětiminutová kompozice "Mr. Writer", která spíše než současným rádiovým požadavkům odpovídá standardům velké rockové písně s textem o něčem a silným refrénem. Největším hitem však bezpochyby bude nový singl "Have A Nice Day", ve které kapela snad nejvíce ukázala, v čem je její hlavní síla - v silné melodii, jednoduchém aranžmá a skvělé náladě. Velmi povedená je také pomalá "Lying In The Sun", která má už téměř folkrockový nádech a přitom občas dá vzpomenout i na Beatles. V podstatě v žádné ze skladeb kapela svou laťku nepodleze, což kvituji s povděkem. Na závěr alba si přichystali šestiminutový opus "Rooftop", který vás dostane svou trošku depresivní náladou, přitom plnou naděje.

Kromě příliš pomalého tempa většiny skladeb mám připomínku i ke Kellyho zpěvu - jeho ležérní nakřáplý projev je sice zajímavý, ale ke konci už začne docela prudit. Za pozornost stojí určitě i booklet, který kromě ručně psaných textů obsahuje i komentáře k jednotlivým skladbám, ze kterých se dozvíte, kdy a při jaké příležitosti je Kelly Jones složil a další zajímavosti.

Nové album Stereophonics se bude líbit všem, kdo mají rádi příjemné, ale na druhé straně chytré a zajímavě proaranžované rockové písničky. Žádné moderní trendy zde nehledejte, ale ty by snad ani ke kapele nešly.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Stereophonics - Just Enough Education To Perform
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 45:45
Skladby: Vegas Two Times, Lying In The


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY