Smetana, Dvořák a Zdivočelá země

27.04.2001 09:03 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Pokud jste diváky seriálu "Zdivočelá země", určitě už znáte jeho skvostný hudební doprovod.
9/10

Zdivočelá země - soundtrack

Skladby: Zdivočelá země (instrumentální verze), První láska, Cizinec, Přijde jednou čas, Noční můra, Setkání, Sen Kovbojů, Vzpomínky, Ilonka I., Smrt koně, Dobrá zpráva, Návrat domů, Hřmící stádo, Samota, Bláznivý nápad, Pohlazení, Boj o život, Naděje, Cesta za pokladem, Sen o bílém koni, Bezstarostná jízda, Čekání na déšť, Hořké zklamání, Přátelství, Ilonka II., Zdivočelá země (song).
Celkový čas: 53:10
Musím se přiznat, že se mi seriál "Zdivočelá země" docela líbí. Přes úvodní rozpaky z hereckých výkonů několika představitelů ústředních postav (zejména v první sérii) totiž nabízí romantický seriál velmi silný příběh, při němž mrazí v zádech a zároveň zavádí mladší diváky na dosud nevídanou exkurzi do hořké minulosti naší země.

Hudební doprovod k tomuto velkému projektu České televize nemohl být pochopitelně svěřen do rukou nezkušeného muzikanta, a proto se práce ujal Zdeněk Barták, za což patří veřejnoprávnímu produkčnímu veliký dík. Pod rukama zkušeného tvůrce totiž vznikla velmi kvalitní a nebojím se říci, že i nadčasová scénická hudba, která má na úspěchu seriálu velmi výrazný podíl.

Na albu najdeme celkem 26 zvukových stop, přičemž nechybí ani obě zpívané skladby - tedy "Sen kovbojů" ve skvělém podání Karla Černocha a "Zdivočelá země", kterou svým hlasem proložila královna sametového listopadu, Marta Kubišová. Přestože byla ve druhém případě volba interpreta více symbolická než umělecká, kolekci to v žádném případě neublížilo.

Většina žánrových skladeb se objevuje v instrumentální podobě, což vůbec nevadí. Naopak - se zavřenýma očima se při poslechu můžete vznášet, nebo přenášet v čase, a to nejen do let padesátých, ale třeba i do minulého století do amerických prérií a stát se prostřednictvím vlastní fantazie svědkem soubojů bělochů s indiány. Zdeněk Barták dokázal skvěle ztvárnit také dobové emoce a souboj dvou tradičních rivalů - tedy dobra a zla. Jen těžko bych hledal melodii, která by se mi nelíbila a musím přiznat, že i v kontextu televizního provedení je soundtrack tím pravých ořechovým. Mezi emočně nejsilnější patří obě skladby věnované hlavní ženské hrdince ("Ilonka I". a "Ilonka II."). Je toho však víc, co mě dostalo. Většina motivů čerpá z ústřední seriálové znělky a díky tomu tak vytváří téměř dokonalou linku se společným základem, což v praxi znamená, že žádná ze skladeb nevybočuje z kontextu sdělení.

Chěl-li bych být odvážný, musel bych soundtrack k filmu "Zdivočelá země" přirovnat k tvorbě takových velikánů české scénické hudby, jakými byli Bedřich Smetana a Antonín Dvořák. Díky tomu, že se nahrávání ujal Studiový symfonický orchestr, má deska podobně silný náboj, jako soubor symfonických básní "Má vlast" či "Symfonie z Nového světa" - snad jen v poněkud modernějším aranžmá. Protože dobře vím, jak těžké je hudebně ztvárnit lidské pocity nebo jednotlivé okolnosti tak, aby každý pochopil, o co jde, obdivuji Zdeňka Bartáka právě za schopnost přiblížit se oběma zmíněným velikánům české hudební historie. Takové skladby jako "Naděje", "První láska" nebo "Hořké zklamání" stačí pouze zaslechnout a hned je jasné, co má nahrávka vyjadřovat.

Zkrátka a jasně - soundtrack k filmu "Zdivočelá země" je skvost a po jeho poslechu mám pocit, že se na seriál už ani dívat nemusím, protože jsem pochopil, o co jeho tvůrcům šlo - to je ostatně také důvod, proč hudba k filmům vzniká, že? Doufám, že podobně velkým projektům naší veřejnoprávní televize bude i nadále sekundovat kvalitní hudební tvůrce a za stejně naladěné posluchače děkuji všem, kteří se na zvukové podobě seriálu podíleli.

Dodávám jen, že kolekce, kromě výše popsaného, nabízí jako bonus také upoutávky k televiznímu seriálu "Zdivočelá země" a oba videoklipy k písním Karla Černocha a Marty Kubišové.

CD k recenzi poskytla firma BMG

Album: Zdivočelá země - hudba k televiznímu seriálu díl 1-20
Hodnocení alba: 9/10
Celkový čas: 53:10
Skladby: Zdivočelá země (instrumentální verze), První láska, Cizinec, Přijde jednou čas, Noční můra, Setkání, Sen Kovbojů, Vzpomínky, Ilonka I., Smrt koně, Dobrá zpráva, Návrat domů, Hřmící stádo, Samota, Bláznivý nápad, Pohlazení, Boj o život, Naděje, Cesta za pokladem, Sen o bílém koni, Bezstarostná jízda, Čekání na déšť, Hořké zklamání, Přátelství, Ilonka II., Zdivočelá země (song).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY