Slyšeno v předstihu: MGMT - Congratulations

23.03.2010 05:00 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

MGMT - Congratulations
© facebook interpreta
"V žádném případě na tomto albu není 'Time To Pretend' nebo 'Kids'. Hodně jsme mluvili o možnostech, jak lidi ujistit, aby si poslechli celé album jako album a ne, aby řešili, které tři tracky jsou nejlepší, ty si poslechnout, stáhnout a na zbytek se vykašlat," tolik Ben Goldwasser.

Tuto větu si je potřeba přečíst před tím, než se na poslech alba "Congratulations" vrhnete. Aplikování jejího smyslu na vaše vlhké očekávání je nezbytné, protože většina z vás beztak odpoví, že nejlepší věci od MGMT jsou "Time To Pretend", "Kids" nebo "Electric Feel". Nechytat za slovo, prosím. Děkuji.

Debut (respektive druhá deska) "Oracular Spectacular" vyšel prakticky ve dvou letech (v roce 2007 jako digital a v roce 2008 klasicky na CD a vinylu) a v každém by patřila k tomu nejlepšímu, co daný rok nabízel. Když se k tomu později připočte víc než milion prodaných nosičů, je jasné, že stačí málo k tomu, aby následující deska byla průser.

Duo Andrew VanWyngarden - Ben Goldwasser se skutečně rádiovými ambicemi snažili šetřit, ale surf-popově laděný free download "Flash Delirium", úvodní "It's Working" nebo post-punkem nasmrádnutá pocta Brianu Enovi "Brian Eno" se v iPodu budou dlouho vyhřívat i promiskuitním milovníkům výběrových kompilací.

MGMT
© MGMT
Před tou namátkově osvěžující elektronikou z "O.S." se MGMT zavřeli v místnosti, která vás pohltí kaleidoskopickou psychedelií šedesátých let. Jo, přesně tou, o kterou se ve velkém opírali už na svém debutu. Tady to jde ale všechno víc do hloubky. "Congratulations" není o jednom poslechu, ale zas to není album, který byste museli poslouchat desetkrát, abyste pak sami sobě mohli namluvit, že vás to baví. Soustředěný poslech desky je jedna z podmínek k tomu, abyste ji fakt ocenili. Kdybych to měl opět srovnat s první deskou - "Oracular Spectacular" je hudba do reklamy, "Congratulations" podkres ve filmu o mladých a pro všechny.

Otázkou zůstává, jestli v dnešní zrychlené době může takhle psychedelicky koncepční deska fungovat. Já bych si moc přál, kdyby jo. MGMT totiž nahráli další cca čtyřicetiminutové album, na kterém ale víc než kdy předtím ukazují vinyly od svých vzorů (David Bowie, Pink Floyd, Roxy Music...), ale vy si zároveň v určitých momentech můžete pořád říct : "Jo, tohle jsou MGMT." Retro s copyrightem těchto brooklynských hipsterů zní totiž snad ještě víc cool, než kdyby teď ty šedesátá léta byla. Taková projížďka v nablýskaném Fordu Mustang první generace, rok výroby 1964.

Při prvním poslechu jsem si myslel, že "Congratulations" je kariérní sebevražda. Teď si stojím za tím, že jak MGMT, tak Pete Kember v roli producenta odvedli skvělou práci a já jsem moc zvědavej na to, jestli se jim v recenzích bude víc gratulovat nebo nadávat.

"Congratulations" vyjde 12. dubna a bude mít následující tracklist : It's Working, Song For Treacy, Someone's Missing, Flash Delerium, I Found A Whistle, Siberian Breaks, Brian Eno, Lady Dada's Nightmare, Congratulations.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY