Dimenze pouze pro metalisty

11.04.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Rage, klasici německého metalu, přicházejí s novým albem "Welcome To The Other Side".
6/10

Rage - Welcome To The Other Side

Skladby: Trauma, Paint The Devil On The Wall, The Mirror In Your Eyes, Tribute To Dishonour (R.I.P., One More Time, Requiem, I'm Crucified), No Lies, Point Of No Return, Leave It All Behind, Deep In The Night, Welcome To The Other Side, Lunatic, Riders On The Moonlight, Straight To Hell, After The End, Sister Demon

Kupte si nové album Rage Welcome To The Other Side za skvělých 500,- Kč na CD!

Celkový čas: 64:46
Už název skupiny by neznalým mohl naznačit, že o žádnou chlapeckou skupinu nepůjde. Znalí vědí, že jde o metalovou kapelu z Německa, která se na scéně pohybuje už patnáct let. Předchůdcem byla kapela Avenger, základním členem je Peter "Peavy" Wagner, ostatní posty doznaly v průběhu let změn, mj. zde poměrně dlouho hráli bratři Efthimiadisové, kteří nyní působí v kapele Sub7even. Na nové desce působí Rage podobně jako v počátcích jako trio.

Asi ne moc překvapivě se tu nějakého stylového přemetu nedočkáme. Na to, aby hráli ten úplně nejjednodušší metal, už jsou přece jen staré páky, takže se snaží ho oživit. Ovšemže v rámci stylu, i když místy trochu thrashově přitvrdne ("One More Time", "Straight to Hell"), jde stále o melodický metal. Občas zazní klávesy, které zvuk zjemní, nebýt těch kytar, tak už jde skoro o popíkové kousky, ("The Mirror In You Eyes", "Deep In The Night"). Také piáno v pár kouscích zpestří menu ("R.I.P."), a "nezbytných" smyčců se také dočkáme, dost často zazní vše zmíněné v jedné skladbě. V "Leave It All Behind" (asi nepůjde o narážku na U2) je slyšet Indie, není divu, kytarista a občasný skladatel hudby, hraje (nejen tam) na sitar. Kytary samozřejmě riffují (promiň češtino) ostošest, díky změnám tempa v rámci skladby se docela daří udržet pestrost. Taková perlička, začátek v "I’m Crucified" připomíná hudbu z výborné hry na Amigu "Lionheart".

Zřetelně však vyvstává věčný problém, zda kapela má být věrna "svému" stylu nebo se vyvíjet a třeba ho i rapidně změnit (takoví Paradise Lost jsou docela omílaným, ale vhodným příkladem). Přes výše zmíněné pokusy jde v případě Rage o metal se svými atributy, které nefanoušky tohoto žánru asi moc neosloví. Dají se například zmínit dost nevýrazný zpěv, textová i koncepční klišé (vydělení čtyř skladeb do jedné souhrnné bez větší logické návaznosti) a prázdnota, které se skrývají jako u mnohých jiných z branže za "tématičností", v tomto případě posloužila řecká mytologie. Přes různé pokusy oživit skladby se těžko dobrat nějaké hudební invence, moc nepomáhá délka alba i jednotlivých skladeb. Hráčská vyspělost je pěkná věc, ta zde jistě je, ale stejně je to málo. Co stojí za to, je jejich web, najdete zde opravdu vše, včetně mp3.

V bookletu zmiňovaný výlet "do jiné dimenze, do jiného světa, na druhou stranu" se tak koná asi jen pro metalové fanoušky. Proč ne.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Rage - Welcome To The Other Side
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 64:46
Skladby: Trauma, Paint The Devil On The Wall, The


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY