Eurythmics mají tentokrát výborné DVD

23.03.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Loňské turné Eurythmics nešťastně minulo Prahu. O to víc nás to může mrzet při sledování DVD "Peacetour".
9/10

Eurythmics - Peacetour

Skladby: I Want It All, Missionary Man, Thorn In My Side, When Tomorrow Comes, It`s Alright (Baby`s Coming Back), I Saved The World Today, Who`s That Girl, I Love You Like A Ball And Chain, Would I Lie To You, Sisters Are Doin’ It For Themselves, 17 Again, You Have Placed A Chill In My Heart, Love Is A Stranger, I Need A Man, Walking On Broken Glass, There Must Be An Angel (Playing With My Heart), Here Comes The Rain Again, Why, The Miracle Of Love, Peace Is Just A Word, Sweet Dreams (Are Made Of This)

Kupte si DVD Peacetour od Eurythmics za 655,- Kč!

Celkový čas: koncert - 96 minut, dokument - 60 minut
Před několika týdny jsem ve své recenzi těžce ztrhal nepovedené DVD kapely Eurythmics "Sweet Dreams". Jsem rád, že nyní se mi dostalo do spárů vynikající DVD "Peacetour", jež je nadmíru vydařeným reparátem jak po stránce obsahové, tak technické. Představuje svého druhu jedno z nejlepších DVD na našem trhu díky bohatému využití možností, které tento nosič nabízí.

Klíčovým obsahem disku je půldruhé hodiny záznamu koncertu kapely v London Docklands Arena z 6. prosince 1999. Ovšem to není zdaleka vše - divák-posluchač zde najde hodinový dokument "Peacetalk" (povídání protagonistů kapely o okolnostech vzniku desky "Peace" a o koncertech Peacetour - děje se to na pozadí živých výstupů s písněmi alba "Peace" ve studiu či zkušebně, takže se nejedná o nijak nudný dokument), texty k písničkám z koncertu, výbornou interaktivní diskografii Eurythmics, obrázkovou galerii Annie Lennox a Davida Stewarta a internetové linky na stránky Eurythmics, Amnesty International a Greenpeace. Ke všemu se dostanete z velmi pěkného a přehledného menu. Další "vychytávkou" je tzv. multi-angle format u dvou skladeb ("17 Again" a "Sweet Dreams"), kdy si můžete vybrat ze tří různých pohledů kamer. Co se týče zvuku, nabízí se výběr ze Sterea nebo 5.1 Surround Sound.

Koncert, jak lze soudit z nabízeného záznamu, byl vynikající - vitální výkon kapely, světla, atmosféra. Setlist nabídl průřez největšími hity kapely (plus dvě sólovky paní Lennoxové "Why" a "Walking On Broken Glass"), ovšem skladby byly téměř ve všech případech zahrány úplně jinak než na studiových nahrávkách a bylo to k prospěchu věci. Prim totiž hrály živé nástroje a skvělé hlasy, Stewartovy kytary (skoro v každé skladbě jiná...), tříčlenný sbor černošských zpěvaček a samozřejmě Annie v dobré formě (mimochodem, celá kapela byla oblečena ve srandovních maskáčových oblečcích). Často skladby začínaly jen s akustickou kytarou a kapela se přidávala postupně. Koncert byl rozdělen do několika částí - po úvodním setu sedmi písní se na trojici skladeb "I Love You Like A Ball And Chain", "Would I Lie To You", "Sisters Are Doin’ It For Themselves" kapela shromáždila uprostřed pódia k pianu (a znělo to velmi dobře!) a další blok, tentokrát unplugged, jen Dave s akustickou kytarou a hlas Annie ("Here Comes The Rain Again", "Why", "The Miracle Of Love") a se stromy v zádech (!), koncert uzavíral před dvěma závěrečnými přídavky "Peace Is Just A Word" a "Sweet Dreams (Are Made Of This)".

Nezbývá než zopakovat, že se jedná o opravdu výtečné DVD. Tak nějak by to mělo vypadat, skvělé technické provedení a samozřejmě kvalitní obsah.

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: Eurythmics - Peacetour
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: koncert - 96 minut, dokument - 60 minut
Skladby: I Want It All, Missionary Man, Thorn In My


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY