Kapr, kaštany a Santa

10.01.2010 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Zatímco v zahraničí si s přípravou vánočních desek hrají měsíce ve studiu, Dara Rolins to v případě alba "Štastné a veselé" pojala originálně. Rozhodla se uspořádat koncert, jehož záznam poté vydala na CD. Na vystoupení si přizvala celou řadu hostů, mezi nimiž nechyběli třeba Tina, Tonya Graves či DJ Wich.
6/10

Dara Rolins - Štastné a veselé

Skladby: Tear Time, Santa Baby, Vtedy sú Vianoce, Let It Snow, Go Tell It On The Mountain, Someday At Christmas, Diamonds Are Forever, Ain't No Mountain High Enough, Last Christmas, Šťastné Vianoce, I Just Called To Say I Love You, Have Yourself A Merry Little Christmas, Home, Do You Hear What I Hear, On The Radio, Anjelik môj, Zvonky 2009
Vydáno: 30.11.2009
Celkový čas: 60:58
Vydavatel: Universal
Před pár týdny jste si mohli přečíst reportáž z vánočního koncertu Dary Rolins a jen krátce nato jsme se dočkali vydání jeho zvukového záznamu. Přiznám se, že Daru mám opravdu rád. Ale jak se poslední dobou ukazuje, má tato zpěvačka tak trochu dvě umělecké tváře. Ta, díky níž jsem si ji oblíbil, je známá z alb "What's My Name" nebo "D2", tu druhou reprezentuje třeba porotcování v SuperStar či právě album "Šťastné a veselé". Stejně tak je sama deska jeden velký paradox.

Dara mluví i o tom, jak miluje Vánoce, ke kterým patří kaštany a kapr, a do toho zpívá skladby jako "Santa Baby". Nikdo asi nečekal, že bude zpívat tradiční české koledy, spíš jde jen o další smutnou známku toho, že české tradice jsou čím dál víc ovlivňovány těmi západními, a jak je vidět, i domácí umělci tomu trochu napomáhají. Na druhou stranu, za to, jaké skladby si Dara pro svůj koncert vybrala, se na ni nikdo zlobit nemůže.

Ať už se komukoliv koncept Dařina vánočního koncertu líbí nebo ne, pár věcí rozhodně nelze vytknout. Aranže se povedly skvěle a jsou doslova pohlazením pro ucho a dlouhý seznam přizvaných hostů koncertu jedině prospěl. Nikoho asi nepřekvapí, že si přizvala své kolegy ze SuperStar či lidi jako Dana Bártu, se kterými už za sebou nějakou spolupráci má. Mě osobně pak potěšila přítomnost Tiny, která si se svou třetí deskou očividně začíná konečně i v naší zemi budovat fanouškovskou základnu.

"Štastně a veselé" je koncert, který byl precizně připraven a precizně proveden. Je škoda, že Dara sáhla téměř ve všech případech po cizích skladbách a nezkusila experimentovat a vánočně zaranžovat třeba některou z desky "D1". Výsledek mohl být zajímavější a osobitější. Přes to všechno se album poslouchá příjemně. S těmi českými šťasnými a veselými ale moc společného nemá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY