Géniem v devatenácti

28.02.2001 05:00 - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Craig David je považován za největší britský objev. Album "Born To Do It" to jen potvrzuje.
7/10

Craig David - Born To Do It

Skladby: Fill Me In, Can't Be Messing 'round, Rendezvous, 7 Days, Follow Me, Last Night, Walking Away, Time To Party, Booty Man, Once In A Lifetime, You Know That

Celkový čas: 43:39
V současnosti můžete na našich rádiích slyšet už třetí singl z Craigovy debutové desky "Born To Do It". Je to příjemná, pomalejší, nikoliv však nudná píseň "Walking Away", která nemůže nikoho urazit. Chlapecké kapely mohou lehkost Craigova zpěvu jenom závidět.

A kdo to vlastně je Craig David? Pochází z anglického Southamptonu, kde vyrůstal na R&B a hip-hopu. Spoustu času strávil s diktafonem, na který si nahrával melodie a notebookem, kam ukládal své texty. Už ve čtrnácti letech účinkoval jako MC v místním pirátském rádiu a jeho DJské sety byly plné hip-hopu a R&B. Brzy se však zaposlouchal do garážové scény a těžkých basových reggae linek a seznámil se s Markem Hillem, polovinou Artfull Dodger, průkopníků 2stepu. Toto přátelství bylo pro Craiga klíčové, Mark pro něj napsal první hity a produkoval i jeho debutové album. Craig totiž věří, že každý byl k něčemu zrozen a on byl zrozen ke zpívání a skládání textů. Po poslechu jeho alba mu nelze odporovat.

První singl "Fill Me In" je geniální 2stepová balada. Procítěnost a lehkost Craigova zpěvu se v ní mísí se střídavým houpavým rytmem, který vás donutí se pohupovat s ním. S tímto singlem dostal Craig celou Anglii, protože vyskočil rovnou na první místo v hitparádě a stal se tak nejmladším sólovým umělcem, kterému se to podařilo. 2step jako od Artfull Dodger však na jeho desce nehledejte. Po velikém úspěchu hitu "Fill Me In" bylo v zájmu Craiga i vydavatelské firmy ušít mu debutové album na míru. Na "Born To Do It" tak najdete R&B, hip-hop i 2step, ale je to album určené především pro náctileté posluchačky, takže je vše progresivní pro jistotu otupeno do přijatelné popové podoby. Korunu všem skladbám dodává Craigův zpěv, kterým s nebývalou lehkostí a vypráví obyčejné příběhy, většinou o lásce. Zkuste si však do ruky vzít booklet a odzpívat například "Fill Me In" s ním. Už teď můžu prozradit, že se vám to nepodaří, ale budete si to alespoň broukat. V autě, při snídani, v neděli odpoledne, kdykoliv. Craig David náladu rozhodně nezkazí a určitě nezpívá jen pro své mladé fanynky.

"Born To Do It" je zkrátka výborné R&B a popové album. Převažují zde skladby středního tempa a pomalejší balady, které jsou ovšem na hony vzdálené například afektovanému projevu Orange Blue, jejichž balady také zaplavily naše rádia. Craig David zpívá s vrozenou samozřejmostí, a i když je z jeho hlasu ještě cítit mladistvá rozechvělost, už dlouho mě nikdo tak neuchvátil. Za své debutové album byl také nominován na celkem rekordních šest Brit Awards, mj. v kategoriích nejlepší britské album, umělec a objev roku. Bohužel však nakonec nevyhrál ani jedinou cenu.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Craig David - Born To Do It
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 43:39
Skladby: Fill Me In, Can't Be Messing 'round, Rendezvous, 7 Days, Follow Me, Last Night, Walking Away, Time To Party, Booty Man, Once In A Lifetime, You Know That



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY