Odkvetlá krása ikony šedesátých let

12.03.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

I zpěvačka Marianne Faithfull se dočkala DVD. To její nese název "Dreaming My Dreams".
6/10

Marianne Faithfull - Dreaming My Dreams

Celkový čas: 90 minut
Docela nečekaným úvodem recenze DVD Marianne Faithfull "Dreaming My Dreams" je reminiscence skladby "The Memory Remains" skupiny Metallica. V této písni z roku 1997, jež byla prvním singlem z alba "Reload", se vokály podílela právě Marianne Faithfull. Bylo to zvláštní, ale nikoliv náhodné spojení. Avšak v životě zpěvačky bylo zvláštních věcí spousta, jak dokládá i zmíněné DVD.

Hodinu, čili dvě třetiny disku, zabírá životopisný dokument o Marianne Faithfull. V sedmi příznačně pojmenovaných kapitolách se můžeme dozvědět vše podstatné od školních dnů po dnešek. První a vůbec největší hudební úspěch Marianne přišel v jejích šestnácti letech se skladbou "As Tears Go By" - znalci vědí, že se jedná o vůbec první skladbu, kterou společně napsali Mick Jagger a Keith Richards (Rolling Stones ji později i nahráli). Dodnes její největší hit (a to byl rok 1964) odstartoval kariéru, kterou později lemovalo brzké mateřství, ostře sledovaný milostný vztah s Mickem Jaggerem, herecká kariéra (např. film "Děvče na motocyklu" s Alainem Delonem) a bohužel i dlouhodobá drogová závislost. Dokument je zpracován formou rozhovorů (chce to ale dobrou angličtinu, titulky se nekonají...) a archivních záběrů.

Další půlhodina disku je záznamem šesti živě provedených písniček z "Sessions At West 54th". Jedná se o její největší hity, kromě "As Tears Go By" též "Broken English" a "Vagabond Ways" nebo coververze Lennonovy "Working Class Hero". Marianne má již léty nakřáplý hlas (proto si ji ostatně Hetfield s Ulrichem asi pozvali), ale poslouchá se to docela dobře.

K provedení samotného DVD jen pár technických poznámek. Divák má možnost vybírat z kapitol dokumentu a z písniček koncertu, zvuk je "jen" v Dolby Stereu. Kromě toho je zde navíc dvouminutová sekvence fotografií z různých období. Sečteno a podtrženo - lepší průměr.

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: Marianne Faithfull - Dreaming My Dreams
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 90 minut
Položky: Schooldays, John, Life With Mick, Falling From Grace, Life On The Wall, Coming Clean, Family - Past And Present; Sessions At West 54th: Broken English, Vagabond Ways, Working Class Hero, Ballad of Lucy Jordan, As Tears Go By, Dreaming My Dreams



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY