shop.musicserver.cz
Deset písní o lásce na 1. máje

Deset písní o lásce na 1. máje

Vydáno: 01.05.2016 09:15 v sekci Nejvíc nej - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Přichází měsíc, o kterém se říká, že je tím nejzamilovanějším v roce. Mnohé písničky se zabývají tématy lásky a vztahů mezi mužem a ženou. Těch opravdu povedených jsou tisíce, my jsme pro vás pro inspiraci k líbání pod rozkvetlou třešní vybrali deset z nich, pět domácích a pět zahraničních.

Je T'aime Moi Non Plus - Jane Birkin a Serge Gainsbourg

Píseň z roku 1969 byla v rádiích mnoha evropských zemí zakázaná, ve Francii se směla hrát až po 23. hodině. Původně ji nazpíval Serge Gainsbourg s Brigitte Bardot, ovšem když se o existenci nahrávky dozvěděl její manžel Günter Sachs, zatrhl ji a až do roku 1986 tak nezněla v éteru. Gainsbourg proto oslovil anglickou herečku Jane Birkin, se kterou posléze vytvořili pár a měli i dceru. Chtěl ji nahrát i s dalšími herečkami či zpěvačkami (třeba s Marianne Faithfull), ty však prokoukly i jeho další záměry a nechtěly s ním dál spolupracovat.


Pěkná, pěkná, pěkná - Janek Ledecký

Na začátku devadesátých let se Janek Ledecký rozhodl vydat na sólovou dráhu. V roce 1992 nahrál veleúspěšný debut "Na ptáky jsme krátký" a o rok později na něj navázal deskou "Právě teď". Na ní se nachází i skladba "Pěkná, pěkná, pěkná". Ta původně vůbec nebyla plánovaná jako singlový hit a název vznikl, když si Ledecký při brnkání na kytaru prozpěvoval "pretty, pretty, pretty" (vždycky píše nejprve texty písní v angličtině). Na zmíněné nahrávce se vyjma tohoto hitu a titulní skladby nacházela i původní verze pozdějšího vánočního hitu "Sliby se maj plnit o Vánocích".


Without You - Mariah Carey

U skladby "Without You" existuje více jak dvě stě coververzí. Původně ji nazpívala kapela Badfingers, v roce 1971 ji proslavil písničkář Harry Nilsson a o dva roky později za ni získal Grammy. Jednu z nejpůsobivějších úprav natočila v roce 1993 Mariah Carey na své třetí studiové album "Music Box". Zpěvačka s mimořádným talentem od Boha mohla i díky této skladbě naplno představit svůj pětioktávový hlasový rozsah.


Okno mé lásky - Olympic

Olympic se po víceméně nevydařených sedmdesátých letech nadechl k velkému návratu na trilogii desek "Prázdniny na zemi", "Ulice" a "Laboratoř". Především ta prostřední z nich slavila obrovské úspěchy, velké prodeje a koncertní sály narvané k prasknutí. Její součástí byla i balada "Okno mé lásky". Dodnes patří k nejžádanějším písním na koncertech naší nejstarší rockové kapely a odezva v publiku je naprosto stejná, ne-li ještě lepší jako v době svého vzniku.


Bed Of Roses - Bon Jovi

Bon Jovi prožili po náročném turné k albu "New Jersey" svou klinickou smrt. Zachránil je v podstatě fakt, že velkou část kapely pozval frontman Jon Bon Jovi na natáčení svého debutového sólového alba. "Keep The Faith" bylo poslední deskou s původním baskytaristou Alecem Suchem, který později skupinu opustil kvůli faktu, že už nehrála tak tvrdě jako dřív. Do jaké míry k tomu nahrála jedna z velkých balad "Bed Of Roses", není známo. Fakt je, že k lásce patří od pradávna i nevěra a její přiznání často doprovázejí velké emoce, kterých má tato přes šest minut trvající píseň opravdu přehršel.


Voda, čo ma drží nad vodou - Elán

Ve výběru zamilovaných písní nelze zapomenout ani na slovenskou legendu Elán. "Voda, čo ma drží nad vodou" je jednou z těch, která kapelu hravě přežije. Původně neměla patřit do repertoáru formace. Jožo Ráž ji natočil na soundtrack ke třetímu pokračování filmu "Fontána pre Zuzanu", ale při návratu z finálního mixu v soukromém studiu Vaša Patejdla havaroval na své motorce a dva měsíce bojoval o holý život. Textař Jozef Urban krátce po odevzdání svého díla zemřel a o kultovnost tak bylo postaráno. Lidé si skladbu velmi oblíbili, a to v podstatě donutilo Elán přijmout ji do svého repertoáru a uzavírat s ní koncerty i proti vůli samotného frontmana, který ji dle svých slov absolutně nesnáší a zpívá ji jen kvůli penězům.


I Swear - All-4-One

Devadesátá léta byla stvořena pro éru boybandů a jednohitových projektů. Jedním z nich byla i formace All-4-One, která oslnila v roce 1994 skladbou "I Swear". Ta vedla jedenáct týdnů americký žebříček. Nahrávka získala i Grammy jako Nejlepší country skladba a čtveřice dostala ještě gramofonek za Nejlepší popový výkon. "I Swear" totiž původně nazpíval country zpěvák John Michael Montgomery.


Když muž se ženou snídá - Karel Gott

Pokud měl Karel Gott někdy slabší období na vyložené hity, byla to první polovina devadesátých let. Z tohoto období hodně trčí skladba muže, který byl tehdy na vrcholu popularity. Pavol Habera v roce 1992 měl za sebou už několik velkých hitů a Karlu Gottovi složil "Když muž se ženou snídá". Zahrál si i na kytaru a vidět je při sólování v doprovodném videoklipu. Text Gottovi dodal Karel Šíp. Na několik měsíců singl opanoval domácí hitparády a stejnojmenné album se stalo nejprodávanější deskou za rok 1992.


Love Me Like You Do - Ellie Goulding

Ellie Goulding titulní písní z filmu "50 odstínů šedi" definitivně prorazila mezi širokou hudební veřejnost. Původně váhala s nahráváním, protože už přispěla na soundtracky k "Twilight" a "Hunger Games", ale nakonec na nabídku kývla a dnes nemůže litovat. V pětadvaceti zemích vyhrálo "Love Me Like You Do" hitparády. Video patří již nyní mezi třicet nejúspěšnějších klipů všech dob, na YouTube má totiž přes miliardu zhlédnutí.


Sbohem, lásko - Waldemar Matuška

Přehled zakončíme suverénně nejstarší písní. Waldemar Matuška miloval Francii a bylo to vidět skrze písničky ("Souvenirs") i originální verze nahrávek, které přezpívával do češtiny. Hugues Aufray byl francouzským zpěvákem a skladatelem, který je podepsán i pod písní "Laisse-moi Petite Fille", skladbou, kterou v roce 1967 přezpíval Waldemar Matuška pod názvem "Sbohem, lásko". Český text Ivo Fischera pojednává o smutku člověka nad tím, že nedokáže zůstat u své milované bytosti, ale toulavé srdce a boty ho táhnou zase o dům dál.


NÁZORY
  • Dal bych tam (David, 01.05.2016 09:32) Reagovat

    Woman In Love od Barbry Streisand.

  • super výber ... (Anonym, 01.05.2016 10:10) Reagovat

    super výber

  • 10 (Zdenda P., 01.05.2016 12:45) Reagovat

    Výborný výběr Milane! Ten seznam je super a myslím že klidně by se to mohlo rozšířit na 10 našich a 10 zahraničních písní :-)

  • Mariah (Michal, 01.05.2016 15:59) Reagovat

    Tak ja neviem či zrovna pesnička Without you bola na predstavenie 5 oktávového hlasu speváčky.. Myslím že to skôr bola pesnička Emotions. Ale do rebríčku Without you zapadá ako riť na šerbeľ. Skvelý výber "všech deset".

  • já bych tam dal určitě (jirkaL, 01.05.2016 18:50) Reagovat

    Run to You od Bryana Adamse a z českých něco od Jany Pope Kratochvílové, ta zpívá skoro jenom
    o lásce, i když trochu jiné než třeba Karel Gott...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Bon Jovi tady s námi chtějí být navždy. Alespoň dle názvu své nové desky (15.03.2024 18:57)
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Video: Bon Jovi mají další vánoční song. V klipu "Christmas Isn't Christmas" šíří sváteční náladu v karaoke baru (10.12.2023 17:55)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu