Živá pohoda a okouzlení zpěvačkou Sade

27.02.2001 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Sade Adu nepatří k těm, kdo koncertují po každé desce a vyrážejí na rozsáhlá světová turné. Proto potěší vydání alespoň jednoho koncertu na VHS nebo DVD. Odpověď na otázku: "Jaký to byl koncert?", naleznete v dnešní recenzi jejího DVD s názvem "Live".
8/10

Sade - Live

Skladby: Sweetest Taboo, Keep Looking, Your Love Is King, Love Is Stronger Than Pride, Smooth Operator, Red Eye, Haunt Me, Like A Tattoo, Kiss Of Life, Nothing Can Come Between Us, Cherry Pie, Pearls, No Ordinary Love, Is It A Crime, Cherish The Day, Paradise, Jezebel
Celkový čas: 95 minut
V součastné době Sade na českých rádiích boduje se skladbou "By Your Side" a její aktuální album "Lovers Rock" se dobře prodává po celém světě. U této příležitosti firma Sony Music vydala dvě DVD, na kterých naleznete již dříve vydaný materiál na videokazetách. Jedním z nich je i záznam z koncertu, který se odehrál 3.10.1993 v San Diego Open Air Theatre a byl součástí turné, na kterém Sade prezentovala album "Love DeLuxe". Sade Adu při vystoupení doprovázeli Andrew Hale (klávesy, vokály), Paul S. Denman (bassová kytara), Stuart Matthewman (kytary, saxofony) - to jsou členové skupiny Sade a dále to byli Leroy Osbourne (doprovodné vokály), Gordon Hunte (kytary), Trevor Murrell (bicí), Karl Vander Bossche (perkuse) a Rick Braun (trumpety).

Během koncertu zaznělo sedmnáct skladeb. Nosnou linií bylo album "Love Deluxe", ze kterého zaznělo celkem pět písní. Koncert odstartoval singl "Sweetest Taboo", který se stal jedním z největších hitů Sade. První blok sestavený převážně z hitů uzavřela skladba "Smooth Operator", která byla jednou z prvních, kterou si Sade napsala. Po této písni dostala větší prostor doprovodná skupina a byla zahrána skladba "Red Eye", která byla dovětkem k videu "Smooth Operator". Druhý blok odstartovala skladba "Haunt Me", kde dostal vetší prostor zpěvák Leroy Osbourne a Sade ho jen doprovázela. Následující akustická vsuvka "Like A Tattoo" ukázala, že i takto to Sade sluší. Prvním vrcholem koncertu je skladba "Pearls", kdy na pódiu osamocena Sade zpívá o somálské ženě a životních peripetiích, hudba (smyčce) hrála ze záznamu a v závěru se jen přidal s kytarou Stuart Matthewman. Pak už jen koncert gradoval, hity "No Ordinary Love" a "Is It A Crime" - závěr hlavní části koncertu. V prvním přídavku zazněly skladby "Cherish The Day" a "Paradise", při které celá aréna ožila a nachystala se na úplné finále koncertu, kterou byl druhý přídavek v podobě skvostné balady "Jezebel". A koncertu byl konec, ale díky tomuto DVD, případně VHS, si ho můžete stále připomínat.

Kromě koncertu na disku naleznete stručnou diskografii a biografii Sade. Při poslechu můžete sledovat texty písní v angličtině, francouzštině a španělštině. Dále si můžete zvolit, jestli vám při přehrávání stačí Dolby Stereo nebo vsadíte na Dolby Digital 5.1. Nemohu opomenout možnost přístupu k jednotlivým skladbám, ale to je snad součást každého DVD.

DVD "Sade - Live" se záznamem jednoho z mála koncertů Sade je hudební balzám a pohoda, žádná bombastická show to není, pár světel, jednoduchá projekce, nic víc. Koncerty Sade jsou o hudbě a o textech písní, při kterých se můžete vlnit třeba tak, jak se při nich vlní sama Sade. Nebo jen můžete poslouchat a relaxovat, záleží čistě jen a jen na vás.

DVD k recenzi poskytla firma Sony Music Bonton.

DVD: Sade - Live
Celkový čas: 95 minut
Hodnocení: 8/10
Skladby: Sweetest Taboo, Keep Looking, Your Love Is King, Love Is Stronger Than Pride, Smooth Operator, Red Eye, Haunt Me, Like A Tattoo, Kiss Of Life, Nothing Can Come Between Us, Cherry Pie, Pearls, No Ordinary Love, Is It A Crime, Cherish The Day, Paradise, Jezebel


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY