Král ve filmu - comeback by stál za to

06.11.2009 12:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

"This Is It" Michaela Jacksona je film, který by fanoušci radši neviděli, respektive určitě ne za těchto okolností. Ale jeho smrt už nikdo zpátky nevrátí. A že po zhlédnutí tohoto snímku by si to leckteří určitě přáli. Ukazuje totiž, že se opravdu chystal výjimečný comeback, v nějž už věřil jen málokdo.
Michael Jackson - This Is It Movie flyer
© facebook interpreta
Na musicserveru si moc často recenzi filmu nepřečtete, ale v případě "This Is It" Michaela Jacksona jsme nemohli odolat. Ostatně s filmem má snímek jen pramálo společného, snad jen stopáž. "This Is It" má sice hlavní postavu, ale v zásadě postrádá děj. Dalo by se napsat, že je to závěrečný díl seriálu, jehož obsah je postavený na vztahu každého z nás ke Králi popu. No a celé to končí velmi hořce...

Ta hořkost je pochopitelně dána tím, že už žádný další díl nevznikne. Maximálně se objeví nějaká retrospektiva. Přesto snímek končí happyendem, tedy v rámci možností. Ukazuje totiž, že to, co Michael Jackson chystal, mělo být opravdovým koncertním comebackem se vším všudy - perfektním po všech stránkách, po té taneční, hudební i vizuální. A nejen perfektní, ale také inovativní a místy monstrózní, zkrátka přesně takové, jak si všichni koncerty Jacksona pamatují.

Že se chystalo něco velkého, naznačují už úvodní záběry na tanečníky. Udělat z tohoto výběrového řízení reality show, byl by to trhák. To je ale jen začátek. Poté se rozjede série nejrůznějších projekcí hýřící nápady, grafickou vyšperkovaností a s takovou trikovou výbavou, že by se za ně nemusel stydět leckterý hollywoodský spektákl. Velmi působivé byly především nová 3D verze klipu "Thriller" a gangsterské intro k "Smooth Criminal". Stejně impozantně vypadaly i zkoušky pyrotechnických efektů nebo nástup Michaela na scénu.

Michael Jackson
© fanpix.net
To všechno ale vůbec není podstatné - je to pouhá kulisa. Zásadním měl být sám Král popu. Možná je to dobrým střihem, ale nikde ani náznakem nevidíte skleslého člověka. Jackson srší energií, vzhledem k svému věku ještě pořád skvěle tancuje, ale hlavně výborně zpívá - "Human Nature" nebo "I Just Can't Stop Loving You" jsou opravdovým zážitkem.

Michael Jackson lidi moc do své "kuchyně" nepouštěl, ale tady tu možnost alespoň letmo nahlédnout máme. Teď už asi každý chápe, čím své spolupracovníky fascinoval, že o něm mluvili s takovou úctou. Člověk jen tiše zírá, jakým způsobem dokázal dirigovat jednotlivé muzikanty do těch nejtitěrnějších detailů a přitom jim celkem jednoduše svoje hudební představy sdělovat. Chtěl, aby písničky zněly jako na desce, respektive jak je sám napsal. I tak ale dostaly leckdy zcela nový kabát, který jim velmi slušel, jako například "Jam".

Filmový kritici "This Is It" označují za bonusový dokument k DVD. V podstatě mají pravdu. Nesmíme ale zapomínat, že tento film je určen především Jacksonovým fanouškům. Je pro ně jakýmsi ospravedlním toho, v co posledních několik let věřili: a sice že se Král popu vrátí s plnou parádou. Snímek nikoho nenechá na pochybách, že nebýt smrti, četli bychom v tuhle chvíli oslavné ódy na fenomenální návrat Michaela Jacksona na koncertní pódia. Takto si jen můžeme říct - Ano, to by bylo bývalo ONO!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY