Radio Dead Ones - streetpunková jízda z Berlína

17.09.2009 16:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Jednoduchá rovnice říká: Německo + punk = Die Toten Hosen. Platilo to po dlouhá léta, ale naštěstí přichází doba, kdy vystrkují růžky i jiní punkeři z německého podsvětí. Po Beatsteaks a populárních Frontkick vylézají na povrch i jejich chráněnci z Radio Dead Ones.

Radio Dead Ones rychle

podobají se: Rancid, Frotkick
žánr: streetpunk
co: několik EP a eponymní deska

Radio Dead Ones - Beverly
© myspace.com/radiodeadones
Když jsem tuhle partu poznal a zajišťoval jim koncert v mém rodném Děčíně, tak jsem zdaleka netušil nic o jejich ambicích a potenciálu, který je během necelých dvou let vynesl na přední příčky evropské streetpunkové scény. Z partičky pěti veselých berlínských punkerů vyrostla kapela, která brázdí podia po celém kontinentu se jmény, jako jsou Backyard Babies, U.S. Bombs, Deadline nebo C.J. Ramone. A přitom nezapomínají ani na zbytek scény a jsou schopní odehrát show v malém pražském klubu a pokřtít CD českým kamarádům z Nežfaleš. To jsou Radio Dead Ones.

Na počátku stála bratrská dvojice Rik a Beverly, kteří chtěli hrát punkrock, nakonec se k nim přidali Andru a TV Moerk. Charismatický Rik se chopil kytary, jeho bratr mikrofonu, Andru se povýšil na basáka a místo bubeníka zbylo na posledního člena, to se psal rok 2003. Jenže zapadlé městečko kdesi v Německu nebylo dobrou startovací pozicí, takže si chlapci sbalili kufry a zamířili do Berlína. Mekka německého punkrocku se stala rájem pro mladou partu punkerů, takže brzy začala jejich pozice sílit. Vyšla řada sedmipalcových EP, split s berlínskými matadory Frontkick a přidal se kytarista Fabio. Deska nahraná svépomocí na sebe nenechala dlouho čekat a spatřila světlo světa v březnu 2008 na vlastním labelu Guitar Mafia Music. Od té doby hvězda kapely jen stoupá a celkem pravidelně září i na území Čech a Moravy.

Radio Dead Ones - Rik
© myspace.com/radiodeadones
Streetpunk se vždy vyznačoval výraznou melodičností a RDO jí mají více než dost. Schopní muzikanti si dávají na své práci záležet a koncerty mají precizní úroveň, tady nejde o krajský přebor, ale první ligu evropského punk rocku. Vliv kapel je jasný, člověk by musel být hluchý, aby nepoznal Rancid a již zmíněné Frontkick. Skupina hudbě dává všechno a protože nejsou profesionálové, našli si stejnou práci, aby měli čas na zkoušení, image mají promakanou do nejmenšího detailu a navíc hýří dobrou náladou. Jak v zákulisí, tak na podiích a je jim jedno, jestli hrají pro 50 lidí nebo narvaný sál.

V současné době u nich moc plánovaných akcí nenajdete, protože tvoří novou desku, ale jakmile bude vinyl s albem hotový, vyrazí na turné po celé Evropě a takřka určitě neminou ani Prahu. A prozatím si můžete čekání zkrátit poslechem songů na jejich MySpace.com.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY