shop.musicserver.cz
Rock For People, 3.den, Festival Park, Hradec Králové, 6.7.2018

Závěru Rock For People kralovali Courage My Love, Sick Puppies a Skillet

Vydáno: 08.07.2018 10:15 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Finální den hradeckého festivalu byl z pohledu diváka nejpestřejší. V sestavě vystupujících kromě headlinujících Volbeat nechyběli ani tak zvučná jména jako Beatsteaks, Stick To Your Guns, Stray From The Path nebo nepřehlédnutelná trojice z titulku. A jaké koncerty jsme vybrali jako ty nejlepší?

Stray from the Path, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Žádní politici. I to je jedním z nezanedbatelných plusů letošní festivalové sezóny. Papaláši už mají po volbách, takže trapná videa jako loni Tomio Okamura u festivalového loga točit nemusí. V celém areálu jste tak mohli narazit jen na Dominika Feriho, jenže ten je zrovna světlou výjimkou, která na festivaly jezdí kvůli kapelám, ne kvůli snaze nahnat politické body.

Po dvou prosluněných dnech vypadal ten třetí zpočátku dost nevábně, trochu i sprchlo, ale nakonec se počasí probralo. A nepočítáme-li slovenské From Our Hands, byli prvním zahraničním vystupujícím na velké scéně Stray From The Path. Metalcorová banda z New Yorku si podobně jako spousta vystupujících před ní i po ní nezapomněla po svém proslovu o rasismu kopnout do svého prezidenta, určitá neokoukanost na našich pódiích byla ale vlastně jedinou přidanou hodnotou, protože hudebně to byl zaměnitelný průměr.

Stick To Your Guns, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
To už bylo lepší zajít na konkurenční Stick To Your Guns, které sice u nás vídáme s daleko větší intenzitou, zato je to ale hudebně nesrovnatelně kvalitnější formace a refrény jako ten z "Nobody" uvíznou v hlavě mnohem déle. A mezi všemi těmi circle pity, v nichž se nafukovací plážový balón odpaloval francouzskou holí, nezapomínají ani na nějaké to poselství. Stačí si patřičně zvětšit obal jejich aktuální studiovky "True View" a hned se máte nad čím zamýšlet.

Na malé Hangár stage (hádejte kde) se jako každý rok bojovalo se zvukem, který byl tradičně příšerný. Koncert tří děvčat a dvou chlapců v podobě Valeras se tak zdál paradoxně daleko snesitelnější, když jste vyšli před hangár a poslouchali je z dálky. I tak by ale bylo lepší, kdyby se do těchto míst dávaly spíše odpočinkové zóny jako ta od Primy Cool u hangáru nebo jídlo (pamatujete na Potrefenou husu na jednom z minulých ročníků?). Samotným malým scénám a kapelám na nich hrajícím přece jen slušela více venkovní pódia, jako bývalo třeba to na místě, kde je dnes zázemí pro kamióny s vystupujícími na Evropa 2 stage.

Skillet, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Formace jako Three Days Grace, Kodaline a Skillet byly pro české fanoušky dlouhá léta zapovězeným zbožím, pak se ale i díky Rock For People do naší kotliny konečně podívaly a pořadatelé zjistili, jak výnosný byznys jim tady dlouho unikal. Fanoušci na své rockové oblíbence s občasným zabroušením do post-grunge od té doby chodí ve stále houfnějším počtu, a i když u nás od té doby hrají ve stále kratších intervalech, hlad po nich nepolevuje.

Vidět to bylo třeba na Skillet, což pro drtivou většinu obecenstva byl primární důvod, proč na Rock For People být i třetí den, a křesťanští rockeři své příznivce nezklamali. Jejich koncert sice byl jako přes kopírák srovnatelný s tím, který na stejné stagei odehráli minule, vadilo to ale málokomu. Hity jako "Monster", "Hero", "Invincible" nebo "Back From The Dead" doprovodil John Cooper divokým pódiovým projevem, kterému sekundovala jak jeho manželka kytaristka Korey, tak především opět výtečná bubenice Jen Ledger, jež ve "Awake And Alive" doprovodila frontmana i pěvecky. On sám neváhal skočit dolů k prvním řadám a mimo jiné i označil Prahu za své nejoblíbenější město na světě. Panenky ještě neprotáčejte, většina kapel totiž alibisticky tvrdí, že město, v kterém zrovna hraje, je "jedno z nejoblíbenějších, jedno z nejkrásnějších" a podobně. Je to sice prkotina, ale schválně, co řekne příště.

Skillet, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Úspěch těchto rockových kapel v našich končinách ale zmiňujeme ještě z jednoho důvodu. Právě díky němu se totiž začínají otevírat dveře i pro další, podobně znějící skupiny, které by u nás mohly by být koncertně srovnatelně úspěšné, když dostanou šanci. Fanoušků formací jako Switchfoot, Thousand Foot Krutch, Devour The Day, 3 Doors Down, Hoobastank a spousty dalších je tady více, než si možná mnozí pořadatelé myslí.

Už proto je dobře, že šanci na svou českou premiéru dostali i australští Sick Puppies, kteří zrovna se Skillet před dvěma lety byli na společné šňůře. Všichni ti, kteří je dosud neznali a přijeli právě kvůli Johnu Cooperovi & spol., tak mají po letošním ročníku minimálně o jedny nové oblíbence více a zcela určitě by uvítali i jejich samostatný koncert. Vždyť ta odezva byla neuvěřitelná.

Sick Puppies, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Lidí se přišla podívat spousta, a když mezi vším tím chválením českého piva a holek v češtině, přiznání basačky Emmy Anzai, že ji na střední škole zamykali do skříňky, a skupinovým dřepnutím s výskokem zazněla spousta výtečných rockových vypalovaček se zpěvnými refrény, stačilo, aby se po koncertě kapela s vlajkou Rock For People vydala do stánku s merchem na autogramiádu srkze dav nově nabytých fanoušků, a fronta najednou nebrala konce. Tady nebylo o čem. V obou případech jedny z nejlepších koncertů letošního ročníku.

Zase jiné dveře otevírali němečtí Beatsteaks a dánští Volbeat. O druhých zmíněných pro vás máme samostatný report, bylo ale bez diskuze, že právě tyto dvě party mají za úkol přilákat na festival německy mluvící návštěvníky, kteří za pár korun uvidí své oblíbence, kvůli nimž ve svých státech neváhají několikrát do roka zaplnit všechny tamější stadiony. Strašidelná popularita obou zmíněných ale tentokrát až do Hradce Králové nepronikla. Němečtí fanoušci sice přijeli, ale ani zdaleka jich nebylo tolik, kolik bývá běžné, a tak se skupiny v obou případech dívaly do - na jejich poměry - nezvykle prořídlého publika.

Beatsteaks, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
V případě Beatsteaks se ale jednalo o hodně zvláštní koncert. Pisatel je viděl živě zhruba desetkrát a zastává názor, že jde o jednu ze dvou německých kapel, které stojí za pozornost i pro našince (tu druhou uhodnete, že?). Toto byla ale snad první show, z níž nebylo možné být nadšený tak jako obvykle. Nechápejte to špatně, do katastrofy to mělo daleko, jen všechny ty propriety, které dělají vystoupení formace tak vzrušující, byly tentokrát potlačeny do pozadí.

Začalo to dobře. Punk rocková smršť s hity v čele s "Jane Become Insane" nasadila laťku docela vysoko. Jenže po pár písničkách se zpomalilo s "Automatic", kterou zpěvák Arnim Teutoburg-Weiß v půlce usekl a s omluvou na svůj zesláblý hlas zavelel kapele se dvěma bubeníky zahájit "You In Your Memories" z alba "Yours", v níž primární pěvecký part patří kytaristovi Peteru Baumannovi. Totéž platilo pro zřídka hranou "Hail To The Freaks" a schovávání se dařilo i v coveru "Where Is My Mind?" od slovutných Pixies.

Beatsteaks, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Druhá půlka koncertu pak patřila klasickým rychlým hitům "I Don't Care As Long As You Sing" nebo třeba "Let Me In", v níž snad vůbec poprvé zcela chyběla snaha o skupinový dřep. Což je o to zvláštnější, že zrovna ten patřil v roce 2007, kdy kapela zahrála na Rock For People poprvé, k nejzapamatovatelnějším momentům toho ročníku.

Podivná dramaturgie vystoupení zapříčinila i to, že ti, kteří je dosud neznali, je teď budou vnímat primárně jako řadovou punk rockovu bandu a vůbec přitom nezjistí, jak rozmanitá a žánrově barevná umí jejich tvorba být. A že ve svém centru má frontmana par excellence, který umí ovládat davy a pracovat s publikem jako málokdo. Akorát že teď v Hradci viditelně nebyl ve formě a kromě vyskočení na konstrukci v závěru show své silné zbraně vůbec neukázal. Jste-li proto ze setu Beatsteaks podobně rozpačití a viděli jste je prvně, vězte, že toto nebylo ani zdaleka nic proti tomu, co skupina běžně zvládá s prstem v nose. A zkuste jim dát příště druhou šanci.

Courage My Love, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Netrvalo dlouho a hlavní pódium už patřilo Volbeat. Kdo ale po pár písničkách zamířil vedle do hangáru, mohl zažít nejlepší koncert letošního ročníku. Po pár měsících od předskakování As It Is ve Futurum Music Baru se totiž do Česka vrátili Courage My Love. Pop punkové trio tvořené zpívajícími dvojčaty Arn-Hornovými, z nichž Mercedes hraje na kytaru a Phoenix bubnuje, zatímco jim k tomu Brandon Lockwood hraje na basu, ukázalo, jak měla znít poslední deska Paramore. Kanadská příroda, z níž formace pochází, je divoká, nespoutaná a nebezpečná, a i když si formace libuje v líbezných zpěvných refrénech plných středoškolských problémů a občasného využití elektroniky, dokáže být zároveň i dostatečně odvázaná na to, aby se vám velmi rychle dostala pod kůži.

Zvuk byl v hangáru sice po většinu koncertu příšerný a snad až příliš hlasitý, kdo měl ale desky naposlouchány (a takových tam nebylo málo), nenechal se tím rozhodit. Převážně pánské publikum mohlo na okouzlující Mercedes oči nechat a ta mu za to poskytovala procítěné podání zahrnující sóla na kolenou, seskakování k prvním řadám a tak živelný projev, až jí z toho ruply silonky.

Courage My Love, Rock For People, 3.den, Festivalpark, Hradec Králové, 6.7.2018
© Marie Strnadová
Hlavně ale perfektně zpívala. Žádné playbacky a podobné kraviny, jen čistý, sebevědomý přednes, který uměl znít jak agresivně ("Dirt", "Need Someone", "Kerosene", "Love Hurts", "Stereo" a další ukázky z "Becoming" a "Synesthesia"), tak zároveň dojímat (balada "Dark Wood, Dark Water" byla vrcholem celého jejich snažení). Hangár se během jejich show zaplnil a fanoušci nechtěli trio pustit z pódia ani dlouho poté, co ještě proti původnímu plánu nadvakrát přidávalo. Frontwoman se během toho přiznala, že tento koncert byl ještě mnohem lepší než ten minulý, s čímž lze jednoznačně souhlasit. Doufáme, že jsme je u nás neviděli naposledy.

Naše Top 5 nejlepších koncertů

Ondřej Hricko: 1. Marmozets, 2. Skillet, 3. Volbeat, 4. Blossoms, 5. Sick Puppies

Marie Strnadová: 1. Skillet, 2. The Vaccines, 3. Volbeat, 4. Sick Puppies, 5. Enter Shikari

Jan Trávníček (první den jsem kvůli Rolling Stones chyběl, jinak by tím určitě ještě alespoň Shikari zamíchali, ale...): 1. Courage My Love, 2. Sick Puppies, 3. Skillet, 4. Marmozets, 5. The Prodigy

Rock For People, 2.den, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2018
© Marie Strnadová
Úplnou tečku za tímto ročníkem obstarali gospel a metal míchající experimentátoři ze Zeal And Ardor. Jejich temnému mixu už ale, podobně jako na stagei Let It Rollu hrajícímu Danny Byrdovi, přihlíželo jen pár desítek fanoušků. Všichni ostatní už totiž rekapitulovali zážitky, vybírali ty nejlepší a začali vyhlížet další ročník, v němž Rock For People oslaví čtvrtstoletí. Tak snad to bude s plnou parádou!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trutnovské bojiště bude v září patřit pohanským rituálům. Přijedou Heilung i Zeal & Ardor (21.02.2024 16:36)
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault potřetí: metalové vzestupy a pády (17.08.2023 10:16)
- Fotogalerie: Rock For People odstartoval pěkně zostra (09.06.2023 14:28)
- Naživo: Skillet svým novým písním nevěří. V Praze hráli na jistotu (10.05.2023 10:30)
- Fotogalerie: Koncert skupiny Skillet zachycený objektivem fotoaparátu (10.05.2023 08:54)
- Rockoví velikáni Skillet se v květnu vrací do České republiky, aby rozproudili Forum Karlín (09.02.2023 13:09)
- Naživo: Pražský večer s trojlístkem Volbeat, Skindred a Bad Wolves dopadl dobře jen ze dvou třetin (29.10.2022 12:52)
- Fotogalerie: Volbeat v Praze napumpovali do lidí svůj metal říznutý rock 'n' rollem (29.10.2022 07:48)
- Naživo: Enter Shikari si z boty udělali mikrofon a Rock For People ve druhém dni otestoval gigantickou stage (17.06.2022 19:02)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu