Cesta do středu Pluta

12.06.2009 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Pořádně si dopněte kombinézy, utěsněte všechny otvory, nasaďte helmu a překontrolujte spojení se základnou. Máte? Pokud ano, vložte CD s řídícím programem "Take Off!" do palubního počítače a stiskněte play. The Andromeda Mega Express Orchestra vám přeje šťastný let do vesmíru!
7/10

The Andromeda Mega Express Orchestra - Take Off!

Skladby: Gamma Pluto Delta, Asteroids!, Lava Lovers, Radioactive People, Scene 3, Cotton Candy Nebula, Milky Way Fables, Postludium
Vydáno: 8.5.2009
Celkový čas: 57:58
Vydavatel: Alien Transistor / Starcastic
Leccos napoví už výtvarné pojetí obalu. Kosmická loď, do které nastupují pasažéři, je společně s technologickým zázemím vyvedena v nádherně naivním a pestrobarevném komiksovém stylu. A když se začtete do názvů jednotlivých tracků, není o vesmírném dobrodružství pochyb. Cestou k Plutu ("Gamma Pluto Delta") budete čelit nástrahám volně poletujících asteroidů (Asteroids!), setkáte se s radioaktivními lidmi ("Radioactive People") a v závěru přijde uklidnění s bajkami z Mléčné dráhy ("Milky Way Fables").

Instrumentální skladby plynou jedna za druhou v báječném retro rytmu filmových melodií. A chvílemi se vám opravdu může zdát, že posloucháte soundtrack ke sci-fi klasice ze sedmdesátých let. Fantazie v těchto momentech pracuje naplno. Scénické pasáže volají po opulentním obrazovém ztvárnění, zatímco protiváha až minimalistických jazzových výstupů nabádá k jednoduché střídmosti. Orchestr navíc nedává šanci ustrnout na jednom bodě. Dokáže zlehka ukolébat, stejně jako rázně probudit ze stavu nevědomí i v jedné jediné skladbě, jakou je například "Asteroids!" nebo něžně tepající "Milky Way Fables".

Pro The Andromeda Mega Express Orchestra je "Take Off!" debutovým albem, což je vzhledem k jeho sehranosti vcelku překvapivé. Ještě překvapivější je však informace, že autorem všech skladeb je teprve pětadvacetiletý Daniel Glatzel. Nelze se pak divit, že díky jeho skladatelskému umu je v reakcích na desku zmiňováno jméno mistra minimalistických kompozic Philipa Glasse. Navíc je Glatzel zároveň vedoucím celého ansámblu, složeného z dvaceti mladých muzikantů z devíti zemí. Sám je i členem dalších tří hudebních projektů a jeho jméno patří také do skupiny Jazzkollektiv Berlin, která se snaží dát jazzu nový náboj. S deskou "Take Off!" může být v tomto směru opravdu spokojen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY