Vánoce a křtiny Českého srdce

29.12.2000 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

České srdce si před vánocemi střihlo jeden koncert v ostravském Parníku.
Do Štědrého večera chybělo už jen pár krátkých dnů a to byl příhodný čas pro ostravský koncert skupiny České srdce. Kromě atmosféry vánoc bylo slavnostní i to, že kapela zde křtila svou novou desku "Znamení", na které mimochodem hostuje několik známých jmen (Jan Hrubý, Michal Pavlíček, Lucie Bílá, Blanka Šrůmová). Křtilo se samozřejmě šampaňským a kmotrem byl Pavel Giertl, tedy člověk, jenž stojí za všemi těmi kvalitními koncerty v klubu Parník.

České srdce
© D. Šťastný
Čtveřice muzikantů byla evidentně dobře naladěna a zdálo se i natěšena z toho, že může představit publiku písničky ze své nové desky. Ze slyšeného je patrné, že kapela, hrající rock ovlivněný irskou hudbou (chcete-li "keltrock"), je nejlepší právě ve skladbách, jež sami hudebníci nazývají dupárny - odpichové písně, v nichž hrají významnou roli vitální elektrické housle v kombinaci s rockující kytarou. Dovolím si tvrdit toto - právě výtečný houslista Zdeněk Pohorský byl muž, určující ten nejlepší zvuk vystoupení. Pro neznalé, nejedná se o žádné pidlikání (i když i subtilnější barvy umí vykreslit), ale o parádní odvaz, viz instrumentální kousek "Irský Jig" z nového alba.

České srdce -
© facebook interpreta
A co se tedy hrálo? Kromě písní z nové desky ("Deset století", "Bosou nohou žárem" atd.) a samozřejmě starších skladeb i letité největší hity "Holčičko neplač", "Avalon" i nedávné "Klíče od hospod". Když už byly tak blízko vánoce, došlo i na "Vánočku" (prý ji hrají jen třikrát ročně) a "coververzi" "Půjdem spolu do Betléma". K tématu coververze přispěly i dvakrát hraní U2 a zeppelinovská "Stairway To Heaven".

Dobrý dojem z koncertu způsobilo i zábavné pěvecké cvičení frontmana Michala Šenbauera s publikem, kdy proti sobě zpívaly pravá a levá polovina klubu, takže jsme si přišli na své i my infantilnější. Jinak se jednalo o pěkný českomoravskoirský vánoční večírek s křtinami.

České srdce, Parník, Ostrava, 20. 12. 2000

Informace o klubu Parník najdete tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY