Hříšné noci death metalu

13.03.2009 09:11 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Přestože jejich deska vyšla už v listopadu minulého roku, nebylo by asi úplně fér o nich nenapsat. Bylo by to jako špatnej vtip. Dvojice těchto hardrockerů, která dělá, že jsou ještě větší hardrockeři, nachystala své třetí album, na kterém se vám občas ústní koutky vrátí do normálu.
8/10

Eagles Of Death Metal - Heart On

Skladby: Anything 'Cept The Truth, Wannabe In L.A,(I Used To Couldn't Dance) Tight Pants, High Voltage, Secret Plans, Now I'm A Fool, Heart On, Cheap Thrills, How Can A Man With So Many Friends Feel So Alone?, Solo Flights, Prissy Prancin, I'm Your Torpedo
Vydáno: 17.11.2008
Celkový čas: 38:42
Vydavatel: Universal
"Už jste se začali brát víc vážně než na poslední desce?" zeptal se jeden novinář Jesse Hughese. "Jestli berem něco stále více vážně, tak jen fakt, že se neberem vůbec vážně," odpověděl mu. Eagles Of Death Metal a jejich pastiš k rocku 70., 80. a částečně i 90. let je i potřetí vtipný a ani potřetí nepřináší skoro vůbec nic novýho - a vadí to někomu?

Dvojice (Jasse Hughes a Josh Homme) hardrockových šprýmařů, o kterých by si náhodný kolemjdoucí mohl myslet, že jejich název je ego posilující testosteronová injekce, dávající najevo, že slečny patří buď do kuchyně nebo do postele. Jak asi víte, jejich název skutečně neodráží žánrové rozpoložení, ve kterém se EODM rochní. Spíše jím úspěšně klamou. Ostatně to jim jde asi nejlépe. Už jen vznik názvu "Eagles Of Death Metal" v sobě nese tu částečně parodickou a částečně pastišoidní složku, kterou tohle duo tak baví. Kamarád Joshe Hommea se jednou snažil zahrát death metal ve stylu Joshe Homma (Queens Of The Stone Age). Když pak ten kámoš zahrál jednu věc od deathmetalových Vader, Homme je nazval "the eagles" death metalu. Výsledek je jakýsi pseudo kříženec právě The Eagles a death metalu.

To byl rok 2003, o rok později je vydán debut "Peace, Love Death Metal". Kritici tenkrát byli vesměs spokojení "kostra z Queens Of The Stone Age, na kterou je nabalen potah rockových kapel ze 70. let a neotřelý humor" psalo se. Ostatně i jejich dvojka "Death By Sexy" se nesla v podobném duchu. Jejich glam-garážový revival napumpovaný vtipem se umí povznést nad klasickou tvorbu kapel, jako jsou Rolling Stones či ZZ Top, aniž by je někdo mohl označit za prachsprostý zloděje. Povznášejícím faktem je nepochybně právě onen humor. Jejich skladby byly díky tomu použity v řadě reklam či počítačových hrách. Eagles Of The Death Metal mi svým způsobem připomínají film "Tropická bouře", kde si herci dělají srandu ze svého povolání (herectví a hvězdné manýry), aniž by si člověk řekl, že to je hloupé. Stačí se podívat na jejich promofotky. A sláva jim nadělila i společné turné s The Strokes nebo s Guns N' Roses, které však, jak jistě víte, nedopadlo podle představ.

Novinka "Heart On" nijak zásadně nevybočuje, budete ji mít rádi z úplně stejnýho důvodu jako předchozí desky. Ať se již jedná o překvapivou baladu "Now I'm A Fool", ódu na masturbaci "Solo Flights" či loserovskou "Cheap Thrills". Příběhy jednotlivých písní jsou vepsány již do názvu. Intelektuálnost či poetika vždycky byly pro tuhle dvojku jen prázdné pojmy. Ale humor či vtipně zkonstruovaný pastiš není v jejich podání druh nízké zábavy. Je sice fakt, že se s některýma věcma možná až moc mazlí, ale to že by se začli brát úplně vážně, u nich snad nehrozí. Jsou to prostě dva hardrockeři, kteří ze sebe dělaj ještě větší hardrockery, s prohnilým srdcem plné falešné romantiky a skvělým smyslem pro humor.

PS: Eagles Of Death Metal vystoupí 13. března v Lucerna Music Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY