Jitko Zelenková, prosím, už ne!

08.12.2000 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Jitka Zelenková se vrátila s novým albem "Jitka". A opravdu není o co stát.
2/10

Jitka Zelenková - Jitka

Skladby: Ve stínu na pláži, Vyprávění v pokoji, A to ty víš, Blázne, Čekej tiše, Čarodějnice, Nenaříkej, Rád, To chce milovat, Není jak by bejt mělo, Zvláštní ráj, Cizinec na pobřeží, S fantazií na špacír, Víra, Rád (reggae version)

Kupte si nové album Jitky Zelenkové Jitka za skvělých 359,90 Kč na CD nebo 199,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 56:25
Polovina redakce si ze mě dělá legraci, že najdu něco dobrého i na deskách, které by oni okamžitě zahodili do koše. Jenže já se to dobré na deskách prostě najít snažím. Ono totiž, když má deska padesát minut, tak na ní většinou něco dobrého je. A taky nechci odpálit jakoukoli nahrávku, protože mi je jasné, že za každým albem je spousta času a tvrdé práce. Té je určitě hodně i za novým počinem Jitky Zelenkové. Ale poslouchat se to nedá.

Nebudu se nijak upejpat - album "Jitka" je hrozné. Písničky jsou jedna jako druhá a přitom jedna horší než druhá. Aranžmá jsou mdlé a bezkrevné. Řeknete si možná, že něco podobného od jedné ze zpěvaček "ze staré gardy" se dalo čekat, ale ono je ještě horší, než si myslíte. Najít nějaký ucházející nápad na téměř šedesátiminutové desce je práce pro tým lidí, a i když se občas nějaký objeví, je pohřben textem. Když vcelku skočná píseň "Čarodejnice" má refrén "...blá blá blá...", nemůžete uvěřit vlastním uším. Část alba tvoří převzaté písničky s českými texty, ale od těch původních českých se nijak zvlášť neliší. Podobný nudný pop, jaký dělala paní Zelenková vždy. Jenže to není to nejhorší.

Teprve "Zvláštní ráj" vás dostane opravdu do kolen. Písnička totiž do sebe absorbovala "aktuální taneční trendy", což ve výsledku znamená, že to jen dusá, elektronické zvuky zní jako z roku nula a hlas je zkreslen efektem jako ve slavné "Believe" od Cher. Jednoznačná snaha o kopii této písničky, ale na úplně opačném kvalitativním konci. Z absolutní nudy album vytahuje až předposlední "Víra", která obsahuje alespoň dostatečně hymnický refrén, zpívaný sborem. Jako bonus je však poslední ještě reggae verze písničky "Rád", ve které se objevuje skupina Švihadlo. Méně fungující složeninu různých hudebních světů jste asi ještě neslyšeli.

Nová deska Jitky Zelenková je nudná, zoufalá a zbytečná. Obsahuje tak málo světlých okamžiků, až tomu sám nevěřím. Nehorší na tom je, že podle jejích slov v bookletu "práce na desce dělala MĚ i celému týmu velkou radost..." . Nehledě na pravopisnou chybu mně její poslech činil spíše utrpení... (Dvojku místo jedničky dávám paní Jitce jen a pouze za výdrž.)

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Jitka Zelenková - Jitka
Hodnocení: 2/10
Celkový čas: 56:25
Skladby: Ve stínu na pláži, Vyprávění v pokoji, A to ty víš, Blázne, Čekej tiše, Čarodějnice, Nenaříkej, Rád, To chce milovat, Není jak by bejt mělo, Zvláštní ráj, Cizinec na pobřeží, S fantazií na špacír, Víra, Rád (reggae version)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY