Útok norských vikingů

08.12.2008 19:50 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Zlínský klub Masters Of Rock Café se v neděli večer otřásal pod nájezdem blackmetalových seveřanů Enslaved a jejich družiny Audrey Horne a Kraków. I když se kavárna zrovna hojným počtem návštěvníků chlubit nemohla, vikingové předvedli kvalitní koncert. Více v naší reportáži.
Audrey Horne, Masters Of Rock Café, Zlín, 7.12.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Zarytý metalák vehementně třepe řepou. Své po pas dlouhé vlasy neúnavně točí, natřásá, všichni okolo mu nechávají místo. Některým není vlasaté torpédo po chuti, jiní jsou z alternativní klimatizace nadšení.

Začátek blackmetalového večírku byl naplánován na osmou hodinu. Tou dobou však mnoho černooděnců v kavárně nepobývalo, a tak Kraków hráli víceméně sami pro sebe a pro zvukaře. S příchodem druhé předkapely Audrey Horne se toho moc nezměnilo. Muzikanti skromně roztroušenému publiku naservírovali porci rocku smíchaného s post-grunge. Spojovacím článkem s hlavní hvězdou je kytarista Ice Dale, který působí v obou formacích. Dodejme, že jeden z původních členů, baskytarista Tom Cato Visnes působí v jiné ryze optimistické kapele - Gorgoroth. Jejich hudební projev by se vzhledem k žánru hodil na jiný druh koncertu. Na druhou stranu, chmelem nasáklá hrstka metaláků jejich vystoupením nepohrdla.

Enslaved, Masters Of Rock Café, Zlín, 7.12.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Hlavní show začala před desátou. Prostor pod pódiem se trochu zaplnil a Enslaved zahájili poznávací zájezd do pekel. Jejich koncert připomínal výlet do těch nejohyzdnějších záhybů lidské duše. S chutí se pustili do posluchačů a představili jim svou verzi šílenství a zoufalství. Muzikanti předvedli pár skladeb ze svého aktuálního alba "Vertebrae", o úspěch se zasloužila konkrétně "New Dawn". Posluchači se dočkali i starších skladeb, přičemž snad největší ohlas sklidily písně z řadovky "Ruun". Díky ní si členové Enslaved vysloužili norskou cenu Spellmann Award (obdoba Grammy).

Enslaved, Masters Of Rock Café, Zlín, 7.12.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Chvíli mi vrtalo hlavou, proč koncert Enslaved potkala tak mizerná návštěvnost. Jeden z důvodů by mohlo být místo konání. Možná v Praze by počet prodaných lístků stoupl. Další možností může být samotná hudba Enslaved, která je natolik osobitá a progresivní, že black metal konkrétně na poslední řadovce připomíná spíš vzdáleně. Než aby si členové kapely tento žánr neustále brali za vzor, staví na jeho časem prověřených základech a rozvíjejí ho. Nebojí se moderních metalových experimentů a je docela možné, že časem bude vedle kastlíků black metal a prog metal také šuplík na enslaved metal. Stinná stránka této inovace je znepřátelení ortodoxních fanoušky. Naopak k sobě pak muzikanti přitáhnou jen tu sortu lidí, kterým jejich osobitý styl nadmíru vyhovuje. A právě těm byl nedělní koncert určený.

Fotogalerii z koncertu naleznete zde.

Enslaved, Audrey Horne, Kraków, Masters Of Rock Café, Zlín, 7.12.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY