A přišel čas pro purpuru

12.11.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nové album Enyi je napěchováno zimní a vánoční atmosférou, kdy všude voní purpura a mnoho lidí s blížícím se koncem roku bilancuje, ohlíží se zpět. I toto téma vystupuje do popředí na "And Winter Came...". Pro stálé fanoušky královny new age je to velký dar, který je poskládán podle ověřené receptury.
7/10

Enya - And Winter Came...

Skladby: And Winter Came..., Journey Of The Angels, White Is In The Winter Night, O Come, O Come, Emmanuel, Trains And Winter Rains, Dreams Are More Precious, Last Time By Moonlight, One Toy Soldier, Stars And Midnight Blue, The Spirit Of Christmas Past, My! My! Time Flies!, Oíche Chiúin (Chorale)
Vydáno: 10.11.2008
Celkový čas: 45:07
Vydavatel: Warner Music
Už jste se naplno vrhli do vánočních příprav? Pečete oblíbené cukroví a nakoupili jste již dost purpury? Pro někoho je tento kolorit nedílnou součástí každého roku, kdy se blíží vánoční svátky. V této nákupně přípravné záplavě často vychází i nespočet nesmyslných, obdobně laděných alb, které omílají několikrát provařené tradicionály a koledy. Enya však připravila celistvé dílko, které se tomuto okoukanému klišé vyhnulo obloukem. Díky textařskému talentu Romy Ryan a producentské šikovnosti Nickyho Ryana vznikla opět pěkná deska.

Původně "And Winter Came..." mělo mít čistě vánoční tématiku, ale během natáčení se z něj stalo album o zimním období. O časech, kdy léto odevzdá žezlo ledové královně a všude poletuje sníh. Titulní kompozice je preludiem, které vás od slunných dnů a pestrého podzimu přivede před brány chladných dnů a k nejkrásnějším svátkům roku. "O Come, O Come, Emmanuel" je adventním kouzlem, ke slyšení je také tradiční "Tichá noc", zde ovšem v irštině coby "Oíche Chiúin". S tou písní si Enya dopřává repete, prvně se již objevila na singlu téměř před dvaceti lety a od té doby vyšla několikrát. Nové aranžmá je však postaveno na chorálovém zpěvu a ubylo hudebních nástrojů. Sama autorka tvrdí, že tato je lepší, neb ta minulá vznikla ve shonu.

Příjemným překvapením je bluesově laděná "My! My! Time Flies!", v které na kytaru hraje Pat Farrell. Je to však jediné vybočení, jinak je "And Winter Came..." postaveno dle tradičních postupů, kterými Enya čaruje od počátku své kariéry a získala si tím nekončící řady obdivovatelů. Pilotní singl "Trains And Winter Rains" nemá problém konkurovat jejím největším hitům a "Journey Of The Angels" je spořádanou oslavou okřídlených ochranářů lidí. Jen škoda, že podobně laděné épéčko Enya již vydala v rámci vánoční edice minulého alba "Amarantine", které si prý nelegálně stáhly tři miliony lidí deset dní před jeho oficiálním vydáním.

Enya na "And Winter Came..." odehnala pochmurně zahalené chvíle a stíny, které s tímto zimním obdobím přicházejí. V "One Toy Soldier" vám v předstihu popřeje Šťastné a veselé a odškrtne si další vydařenou položku ve své diskografii. Pokud vám nevadí to, že Enya již nikdy nevybočí ze své zavedené tvorby, můžete přihodit jeden bod k hodnocení této desky. A taky se můžete zkusit vsadit: Vyrazí někdy Enya na koncertní turné?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY