shop.musicserver.cz
Enya - Dark Sky Island

Cesty tam a zpátky s Enyou

Vydáno: 08.01.2016 08:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na osmou desku Enyi jsme si museli nějakou tu dobu počkat. "Dark Sky Island" opět vychází z celistvého tématu, kterým se staly cesty poznání, překračování hranic a vstřebávání nových životních postřehů. Zaběhlý tvůrčí tým, poznávací rysy její tvorby - to vše zůstalo pevně zakotveno na jednom místě.

7/10

Enya - Dark Sky Island

Vydáno: 20.11.2015
Celkový čas: 43:47

Skladby: The Humming..., So I Could Find My Way, Even In The Shadows, The Forge Of The Angels, Echoes In Rain, I Could Never Say Goodbye, Dark Sky Island, Sancta Maria, Astra Et Luna, The Loxian Gates, Diamonds On The Water

Vydavatel: Warner Music

V minulé dekádě stihla Enya vydat hned dvě alba ("Amarantine", "And Winter Came..."), k tomu přidala i singlovou rekapitulaci "The Very Best Of Enya" a svým způsobem ji bylo neobvykle všude moc. Následně se však stáhla do ústraní a na "Dark Sky Island" se čekalo dlouhých sedm let, zatím nejdéle za celou její kariéru. Tuto pauzu využila k cestování (to se stalo i hlavním tématem, i když prý osmou řadovku nemáme v tomto duchu brát jako koncepční) a přestavbě svého soukromého studia. Práce na natáčení tak vlastně byly zahájeny až v roce 2012, kdy se i začalo pravidelně stýkat ustálené tvůrčí trio - ona, textařka Roma Ryan a zvukový inženýr Nicky Ryan. Jak již bylo zmíněno, téma dlouhých cest, poznávání sebe samotné a nových životních poznatků se prolíná celou nahrávkou. Singlová "Echoes In Rain" pak naznačila, že vše je přesně na svém místě, jak má být.

Očekávat, že by mistryně v tvoření magických kompozic na pomezí new age náhle uhnula do jiných hudebních sfér, by byla velmi bláhová představa. Právě "Echoes In Rain" je asi nejvíc typickou pro její poznávací rysy a tvorbu skladby - avšak překvapivě je z tohoto ranku přeci jen v menšině, vedle ní do této kategorie zapadá i zaměnitelná "Even In The Shadows". Většina písní (není zde žádný čistě instrumentální track) v základu stojí na klavírních liniích a byla jaksi zkrocena, zminimalizována ona sféričnost, majestátnost a do popředí se sunou převážně baladické prvky. I nálady jsou více zahaleny melancholií a potemnělými odlesky pocitů.

Doby, kdy Enya budovala svou tvář a vznikaly pilíře, na kterých staví dodnes, jsou již dávno pryč. Alba "Enya" (později znovu vydané jako "The Celts"), "Watermark" a "Shepherd Moons" tak zůstanou navždy nepřekonána, v těchto etapách dokázala důmyslně stavět na dynamice a rozvíjet melodické sekvence, které modulovala pečlivě nahrávanými vícehlasy. Následně tak třeba nepřeslechnete, že úvod v podobě "The Humming..." je jakousi temnější odezvou na letitou "Caribbean Blue", i přesto se jedná po těch mnoha letech o excelentní začátek, jež vás pevně vtáhne do celého dějství "Dark Sky Island". Kontrastem je pak velmi tuctová, až skoro eskalátorová hudba pro nákupní centra, "Sancta Maria" - ta vesměs bortí vystavěné podhoubí desky a zbytečně ji shazuje pro snadné napodobení kýmkoliv.

Pevným obrazem "Dark Sky Island" jsou tentokráte civilní balady "So I Could Find My Way" a "I Could Never Say Goodbye", k nimž náleží i emotivně vygradovaná "The Forge Of The Angels". Tím, že Enya v některých aspektech ubrala na svém výrazivu a spíše se vydala směrem k minimalistickým postupům, snadno dojdete k rozuzlení, že ačkoliv se jedná o ucelenou a vyváženou sešlost pečlivě sestavených písní, snadno sklouzává k monotónnosti a splynutí v jednolitý tvar. Kdy ona sama podniká putovaní směrem vpřed (hledání nových obzorů) a zpět v již objevených, vlastních skladatelských manévrech. V době deluxe verzí, obohacených o nějaké skladby navíc, se nakonec "Dark Sky Island" stává jevem neuchopitelným na jeden poslech - a tedy kontraproduktivním. Takto doplněná trojice "Solace", "Pale Grass Blue" (ta jediná nějakým způsobem vyčnívá) a "Remember Your Smile" je tak nějak zbytečně navíc a měla se spíše stát bonusem nějakého épéčka vydaného bokem.

"Dark Sky Island" nikterak nebortí zaběhlé rituály v tvorbě Enyi. Jedná se o konzistentní pokračování její hudební cesty, kdy se často ohlíží zpátky a s rozvahou podsouvá nové postřehy. Jen pro tentokráte ubrala na rozmanitosti a více se vnořuje do jednolité atmosféry nálad, což lehce kazí dojem z celého výsledku. Nikterak však nesnížila svou nastolenou kvalitativní rovinu a po delší prodlevě mezi alby ji budete přehrávat ve větší míře.

NÁZORY
  • R (E, 08.01.2016 09:48) Reagovat

    T

  • Za mě tak 5/10 (paul91, 08.01.2016 12:44) Reagovat

    Musím se pozastavi hned nad první větou: "v minulé dekádě stihla Enya vydat hned dvě alba".

    To jako nějak hodně? Podle mě to je spíš docela málo. Zvláště když to porovnám např. se šedesátým a sedmdesátými léty, kdy bylo zvykem vydávat album každý rok a přitom šlo mnohdy o hodně kvalitní kousky.

    Jinak spousta lidí jí vytýká, že má všechno stejné a vůbec nikam se neposouvá. Ale je to spíš tak, že dělá desky používající stále stejné postupy, které však kvalitou materiálu za těmi prvními dost pokulhávají. Když si pustím její první 2 alba, tak mám přece jenom pocit, že poslouchám něco alespoň trochu speciálního.

    Kdyby platilo to co se píše v recenzi, že "nálady jsou více zahaleny melancholií a potemnělými odlesky pocitů.", tak půjde o desku, která se mi tak s 95% pravděpodobností bude líbit, ale pro mě je spíš taková nijaká. Sama Enya asi nejlíp předvedla jak pracovat s atmosférou v latinsky zpívaných písních Cursum Perficio, Pax Deorum a Tempus Vernum. Absence instrumentální skladby také zamrzí, protože ty také v minulosti patřily k jejím nejlepším.

    • Re: Za mě tak 5/10 (Martin, 18.01.2016 08:14) Reagovat

      Ona sa naozaj nikdě neposůva a prešliapuje na miestě a vykrada naprosto brutálnym zposobom sama seba..

  • Enya... (MartinH, 09.01.2016 13:24) Reagovat

    ... mne vlastně provází celý život a nikdy se mi nezprotivila. Dokonce nedávno jsem si lupnul celou její discografii na jeden zátah a byl to neskutečně uklidňující den, kdy jsem si hodně všímal vývoje v její hudbě. Jistě, vývoj, který není světoborný, protože "Enya sound" se nedá příliš měnit, aniž by tím neutrpěl, ale rozhodně mě nenudí. Dark Sky Island je velice příjemné album a vlastně souhlasím s celou recenzí. Ale malinko jsem doufal, při prvním poslechu, že dostanu více... "My! My! Time flies!" a méně "Carribean Blue" :)

  • ? (stýv, 09.01.2016 16:42) Reagovat

    Enyu mám rád , ale.., když mám 3 CD které znějí pořád stejně, bez nějaké změny hlasu , emocí, rejstříků..varhan , kláves, ..a vlastně i bez nových nápadů ? Pokud nepoužije třeba i nové nástroje, akustické , např. ..tak si další její CD už nekoupím .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Enya si v "Echoes In Rain" udržuje svoji laťku (07.12.2015 10:53)
- Adele přepisuje hudební dějiny: v USA prodala 3,38 milionů kusů desky "25" (02.12.2015 19:19)
- Nové desky pro 47. týden (22.11.2015 14:28)
- Koncem listopadu se po sedmi letech vrátí Enya (10.10.2015 12:11)
- Nicki Minaj: "Na 'The Pinkprint' mě nejvíc ovlivnila Enya". (07.11.2014 17:36)
- Recenze: Vánoce bez Enyi? V žádném případě! (18.01.2010 05:00)
- Nové desky pro 47. týden (22.11.2009 05:00)
- Enya odhalila tracklist chystané výběrovky (21.10.2009 10:59)
- Enya bude v listopadu rekapitulovat (06.10.2009 13:20)
- Česká rádia prožila Štedrý den s Amy Macdonald (25.12.2008 22:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu