Všude dobře, doma nejlíp

03.07.2008 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"WANDERlust" v angličtině označuje nepřekonatelnou touhu po cestování nebo toulání. Těžko říct, proč si Gavin Rossdale vybral pro svou první sólovou desku právě tento název (a ještě tak bazíruje na velkých písmenech v první půlce slova), když se tváří, že nejraději je se svou manželkou a dětmi.
6/10

Gavin Rossdale - WANDERlust

Skladby: Can't Stop The World, Frontline, Forever May You Run, The Skin I'm In, Drive, Future World, Love Remains The Same, If You're Not With Us You Are Against Us, This Is Happiness, Another Night In The Hills, The Trouble I'm In, Beauty In The Beast, This Place Is On Fire
Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: 57:21
Vydavatel: Universal
Pamětníci grunge si možná ještě vybaví britskou kapelu Bush, docela zdatného epigona Velké čtyřky ze Seattlu. Prvotina kapely "Sixteen Stone" vyšla v roce 1994 a od začátku kritici skupině a jejímu frontmanovi Gavinu Rossdaleovi vyčítali až příliš velkou podobnost Pearl Jam a Nirvaně. Bush jsou dnes polozapomenutou kapelou, nicméně Rossdale dlouho ohlašoval sólovou desku, které se jeho fanoušci dočkali.

Fanoušci... Kdo to ale dnes vlastně je a komu je tahle deska určena? Jméno Gavina Rossdalea si mnoho lidí vybavuje jako jméno manžela Gwen Stefani, možná jako průměrného herce s hezkou tváří, ale těžko to bude stačit k tomu, aby si koupili desku. Gavinův pokus navázat s novou kapelou Institute na Bush vyšuměl a sólová novinka se k hutnému rocku hlásí jen ojediněle a nesměle. Snad jen píseň "If You're Not With Us You Are Against Us" se jasně odkazuje na tvrdou minulost, jinak je to neurážlivý mainstream.

Desku produkoval Bob Rock, dobrá. Mezi spolupracovníky jsou osvědčení hitmejkři Dave Stewart, Linda Perry, Marti Frederiksen - a nutno říct, že na albu opravdu najdete hity: baladu se vzletným refrénem "Forever May You Run" nebo "Future World", jež je jemně obarvena na reggae. Ale musíte zvážit, jestli vám nebudou znít podezřele veršíky typu "stýská se mi po mé ženě a rodině" nebo "ty, mé dítě a duch svatý".

"WANDERlust" je trochu rozpačité album: výborná produkce, několik dobrých písní, charakteristický zpěvákův mocný hlas (který můžete stejně dobře milovat i nenávidět), ale také jistá úlitba rádiovému vkusu, snaha nijak neurazit a nedejbože někoho divoce vydráždit. Ale třeba je Gavin docela spokojený family man a zkrátka to tak má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY