Kdybyste nevěděli, tak je to umění

09.04.2008 14:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

The Magnetic Fields vydávají po čtyřech letech nové album. "Distortion" je průzračně melodické, ale zároveň špinavě zakalené. Ono se totiž dá říct, že Stephin Merrit má slabost pro rádiový pop, stejně jako můžete prohlásit, že tíhne k tomu dělat hudbu nevšedně.
6/10

The Magnetic Fields - Distortion

Skladby: Three-Way, California Girls, Old Fools, Xavier Says, Mr. Mistletoe, Please Stop Dancing, Drive On, Driver, Too Drunk To Dream, Till The Bitter End, I'll Dream Alone, The Nun's Litany, Zombie Boy, Courtesans
Vydáno: 28.01.2008
Celkový čas: 38:49
Vydavatel: Warner Music
Písničkář Stephin Merrit je tak trochu šílenec a svým chováním a přístupem mi leckdy připomene další magory - The Mars Volta. Jak The Magnetic Fields, tak The Mars Volta umí udělat silnou popovou věc. Jenže mnohem radši experimentují a plácají se v tak strašně umělém umění, až se vlastně leckdy topí v umučující umíněnosti. V držení představ o hudební dokonalosti. Je to tak trochu případ i aktuální desky "Distortion", kdy na řadu přichází výborné melodie, ale nebyl by to Merrit, aby je neposlal do hajzlu jednoduchým pomáčkáním zvukovými vlnami, šumem a zkreslením.

Ano, někdy je to opravdu neotřele zábavné, jenže jinak fakt nevím, proč mám čtyřicet minut poslouchat desku se zvukem jak z kanálu, když se pod tím vším skrývají vlastně křehké a melodicky nosné písničky. Asi kvůli tomu, aby The Magnetic Fields zůstali oblečeni v kabátě spíchnutém jehlou Underground a všem dokázali, že si mohou dělat, co chtějí. A to samozřejmě mohou, protože kdyby nemohli, tak tohle cédéčko asi těžko vyjde. Ehm...

Stephin se v textech umělecky posunul zase o trochu dál a v podstatě se dá říct, že jen různými formami spílá na svůj věk. Podle všeho je mu smutno po dvou křížcích, zahořkl a kromě muziky a chlastu už ho toho moc nezajímá. Samozřejmě se nebojím, že hodně z těchto silných slov je myšleno v nadsázce. The Magnetic Fields spolupracují s údajně dlouholetou známou Shirley Simms a z této spolupráce vznikla minimálně jedna geniální píseň - "California Girls", která jako by vzdávala hold Chumbawambě.

Silné písně s melodiemi, které se houpou po vyhřátých vlnách pohody, doplňují vlastně spíše negativní, skoro smutné texty a v pozadí je neustále přítomna ona rušící distorze. Tedy pro mě rušící, je mi jasné, že pro mnoho nejen fanoušků to bude znamenat unikátní tah, jak se opět vymezit. Po nestravitelném a po uši zamilovaném balíku "69 Love Songs" a desce "I" jsou nicméně The Magnetic Fields zpět v celé své kráse. V kráse, která je úmyslně poničena elektronikou. Kdybyste nevěděli, tak je to umění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY