Nové desky pro 10. týden

02.03.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Alan Jackson, Helena Zeťová, Keith Jarrett, Pat Metheny, Kronos Quartet & Wu Man, Nick Cave & The Bad Seeds, Tomáš Klus, Zuzana Stirská & Gospel Time, Nuck Chorris Gang, Kelis a Momo - to je významná část těch, kteří tento týden přicházejí do obchodů s CD s nějakou tou žhavou novinkou.
Pokud se v pondělí 3. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Pat Metheny - Day Trip (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Pat Metheny - Day Trip
Na novince "Day Trip" Pata Methenyho tentokrát nehledejte ani Brada Mehldaua ani jeho Pat Metheny Group. Slavný kytarista se tentokrát spojil s basistou Christianem McBridem a bubeníkem Antonio Sanchezem, jenž je ale členem Pat Metheny Group. Všech deset skladeb složil Metheny sám, včetně "Is This America? (Katrina 2005)", která se ohlíží za působením hurikánu Katrina v New Orleans. Tato skladba uvádí album na trh a vy si ji můžete poslechnout na MySpace.com Pata Methenyho. Prodej "Day Trip" podporuje trio i koncertním turné po Spojených Státech, evropská část se teprve chystá.
Kronos Quartet & Wu Man - Terry Riley: Cusp Of Magic (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Kronos Quartet & Wu Man - Terry Riley: Cusp Of Magic
Experimentátoři s klasickou hudbou Kronos Quartet spolupracovali už s kdekým, včetně Davida Bowie, Björk či dnes zmíněného Pata Methenyho, hrají muziku Philipa Glasse, Steve Reicha a dalších a postarali se i o jeden remix Nine Inch Nails z jejich posledního počinu. Na novinku "Terry Riley:Cusp Of Magic" si ale pozvali exotickou výpomoc v podobě Číňanky Wu Man, hrající na tradiční čínský strunný nástroj pipa. Jak napovídá název desky, tentokrát si ke svým experimentům vybrali kompozici Terryho Rileyho "Cusp Of Magic". Jednu ukázku a jednu nevydanou skladbu nabízí Kronos Quartet na svém MySpace.com.
Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!! (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!!
Po bokovce se skupinou Grinderman se Nick Cave vrací k sólové tvorbě, samozřejmě dohromady se svou skupinou The Bad Seeds. Deska dostala název "Dig, Lazarus, Dig!!!" a ten prozrazuje, čím se tentokrát Cave inspiroval - biblickým příběh Lazara a jeho zmrtvýchvstáním. MySpace.com Nicka Cavea & The Bad Seeds přináší k poslechu album komplet v celé své kráse.
Helena Zeťová - Crossing Bridges (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Helena Zeťová - Crossing Bridges
Momentálně asi nejvýraznější členka rozpadnuvších se Black Milk Helena Zeťová vydává po menším zdržení svoji druhou desku "Crossing Bridges". Dle jejích vlastních slov by mělo jít o převážně pop rockovou desku s vlivy soulu, country a blues. Na nahrávce najdete celkem jedenáct písniček včetně "Love Me Again", s níž soutěžila v minulém ročníku národního kola EuroSongu, a řecky zpívanou ukázku "Den to perimena pote" z desky chystané právě v Řecku. Pět krátkých ukázek přinesl nedávno zpravodajský portál Idnes.cz.
Nuck Chorris Gang - 100% Karate (Indies Scope Records)
web / MySpace.com / psali jsme

Nuck Chorris Gang - 100% Karate
Neobvyklé pojetí hip hopu přináší "mystifikační" kapela Nuck Chorris Gang. Rap spojují s blues a obrovským nadhledem či rovnou ironií. Kapelu, která právě debutuje na desce, tvoří členové bluesových kapel Hoochie Coochie Band a Kulturní úderka a rapové duo Minuta Ticha. Mezi hosty jsou jak trombonista Mojmír Bártek z Orchestru Gustava Broma, tak i hiphopový DJ Opia. O mixem a mastering se postaral Escon Waldes. Ukázky všech písniček z desky naleznete na stránkách vydavatelství, píseň "Kaj" je celá ke stažení zde ve formátu Mp3.
Alan Jackson - Good Time (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Alan Jackson - Good Time
Patnáct - toť číslo, které nese nové album country barda Alana Jacksona "Good Time". Zatímco na minulé desce spolupracoval s bluegrassovou zpěvačkou a houslistkou Alison Krauss, novinka vznikala čistě v Jacksonově režii a produkci Keitha Stegalla, který se vedle Jacksona stará o produkci alb Randy Travise či Marka Willse. Album předznamenal první singl "Small Town Southern Man", který je k dispozici na Jacksonově MySpace.com.
Kelis - The Hits (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Kelis - The Hits
Svoji kariéru shrnuje po čtyřech albech r'n'b zpěvačka Kelis. "The Hits" obsahuje čtrnáct skladeb a zhruba polovina z nich vznikla v produkci The Neptunes, kteří s ní natočili první dvě desky. Na disku jsou samozřejmě hity "Caught Out There", "Good Stuff" nebo "Milkshake" a nechybí rapoví hosté Nas, Andre 3000 nebo N.E.R.D. Dvě kolaborace - "Got Your Money" a "Finest Dreams" si Kelis vypůjčila z alb Ol' Dirty Bastarda a Richarda X.
Keith Jarrett - Somewhere Before: The Keith Jarrett Anthology The Atlantic Years 1968-1975 (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Keith Jarrett - Somewhere Before: The Keith Jarrett Anthology The Atlantic Years 1968-1975
Jak napovídá název desky "Somewhere Before: The Keith Jarrett Anthology The Atlantic Years 1968-1975", rozhodla se nahrávací společnost Warner Music shrnout období tvorby Keitha Jarrett za jeho působení u labelu Atlantic, tedy ještě před slavnými deskami jako "Köln Concert" a další. Najdete tu skladby z doby, kdy experimentoval s ragtimem, jazz-funkem či free-jazzem. Vedle samotného Jarretta na kolekci naleznete i jeho někdejší spolupracovníky Billa Evanse či Gary Burtona.
Momo - Nepatrím medzi... (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Momo - Nepatrim Medzi
Člen petržalské hiphopové formace Štrnásť vydává své debutové album. Kromě jeho parťáků se na něm objeví i další rappeři z Bratislavy jako Miky Mora, Moloch Vlavo, Slipo nebo Tanko, o beaty se postaral jeho dvorní producent Mako, po třech kouscích i Janko a Mŕtvy Aleš. Videoklip ke skladbě "Uličný rap víťazí" si můžete pustit zde. Svým posluchačům vzkazuje: "Počúvajte ušami, nie očami a myslite hlavou, a nie riťou!".
Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Tomáš Klus - Cesta do záhu(d)by
Až trochu nemístné silácké řeči doprovázejí vydání debutu mladého herce, sportovce a nyní i zpěváka a muzikanta Tomáše Kluse "Cesta do záhu(d)by". Promo text hovoří o tom, že "takhle dobrá deska může opravdu vyjít jen jednou za čtyři roky". "Cestu do záhu(d)by" přivádí na svět první singl "Do nebe", který můžete slyšet na webu Tomáše Kluse a zároveň posoudit, jestli je něco na těchto dosti opovážlivých slovech pravdivého.
Zuzana Stirská & Gospel Time - Happy Day (B.M.S.)
web / MySpace.com / psali jsme

Zuzana Stirská & Gospel Time - Happy Day
Zuzana Stirská a její Gospel Time, které dala v roce 1999 dohromady, vydávají novou desku "Happy Day". Ta je sestřihem živých vystoupení z jejich dlouholetého koncertování nejen po Čechách, ale i v zahraničí. Sama Stirská o desce říká: "Mým cílem je dělat jakýsi druh českých "pseudogospelů" namíchaných z jazzu, rocku, soulu, blues, swingu, country a irské či anglické melodiky." Co si pod tímto představit a jak to spolu ladí Zuzaně Stirské a Gospel Timeu na tomto CD, můžete zjistit v krátkých ukázkách na stránkách vydavatelství.

Dále vychází:

Atrocity - Blut (Mystic Production)
Atrocity - Calling The Rain (Mystic Production)
Atrocity - Die Liebe (Mystic Production)
Atrocity - Hallucinations (Mystic Production)
Atrocity - Werk 80 (Mystic Production)
Atrocity - Werk 80 Ii (Mystic Production)
Atrocity - Willenskraft (Mystic Production)
Death Angel - Killing Season (M.A.B.Records)
Dismember - Dismember (Mystic Production)
Draconian - Turning Season Within (Mystic Production)
Flo Rida - Low [Feat T-Pain] (singl) (Warner Music)
Flotsam & Jetsam - Cuatro (M.A.B.Records)
Flotsam & Jetsam - Dreams Of Death (M.A.B.Records)
Flotsam & Jetsam - Drift (M.A.B.Records)
Flotsam & Jetsam - When The Storm Comes Down (M.A.B.Records)
Friedman, Marty - Exhibit A - Live In Europe (Mystic Production)
Johnny Cash - At Osteraker Prison (Sony BMG)
Johnny Cash - The Best Of The Johnny Cash Show (Sony BMG)
Karel Svoboda - Písničky, které Karel miloval (EMI)
Made Of Hate - Bullet In Your Head (Mystic Production)
Neverland - Reversing Time (Mystic Production)
Sly & The Family Stone - Dance To The Music (Sony BMG)
Sly & The Family Stone - Fresh (Sony BMG)
Sly & The Family Stone - Stand! (Sony BMG)
Sly & The Family Stone - There's A Riot Goin' On (Sony BMG)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY