Nová Nelly naživo = tanečníci, pop a styl

07.01.2008 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Před rokem a půl šokovala Nelly Furtado své fanoušky změnou hudebního stylu. Ta jí ale zaručila nečekaný úspěch. S novým repertoárem, novou kapelou a poprvé i tanečníky se vydala na světové turné. Záznam koncertu z Toronta se dostal i na DVD nazvané "Loose: The Concert".
7/10

Nelly Furtado - Loose: The Concert

Skladby: Afraid, Say It Right, Turn Off The Light, Powerless, Do It / Wait For You, Showtime, Crazy, In God's Hands, Try, All Good Things (Come To An End), Give It To Me, I'm Like A Bird, Glow / Heart Of Glass, Força, Promiscuous, Party / No Hay Igual, Maneater
Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: 127
Vydavatel: Universal
Nelly Furtado se do povědomí posluchačů výrazně zapsala už svými prvními dvěma deskami "Whoa, Nelly!" a "Folklore". To, co ale přišlo po poslední desce "Loose", nemohla předvídat snad ani ona sama. Sice změnou kurzu, odhozením kytary, spoluprací s Timbalandem a daleko víc sexy image ztratila spoustu svých starých fanoušků, hravě to ovšem vykompenzovala nárůstem nových. Deska chrlí jeden singl za druhým a Nelly vše završila úspěšným světovým turné, z něhož se na DVD dostal koncert z kanadského Toronta.

Stejně tak jako Nelly zklamala své staré fanoušky svou poslední deskou, zklame je i tímto koncertem. Většina skladeb totiž pochází z desky "Loose", přičemž z předchozích dvou dává k dobru jen ty největší singly jako "Powerless", "I'm Like A Bird" nebo "Turn Off The Light". Na rozdíl od předchozích turné, která byla zaměřená především na kapelu a zpěvačku, tentokrát tvořili důležitou část představení i tanečníci. Nelly se tak z jakési pop-folklórní písničkářky stala opravdovou popovou hvězdou, jejíž koncert nabídne přesně to, co se očekává a co předvádějí třeba její kolegyně. K dobru se dá přičíst, že aranže některých skladeb prošly změnami, a to rozhodně k lepšímu. Koncertní verze "Showtime" patří k mým nejoblíbenějším momentům a piano verze "Try" dává naději, že ta "stará" Nelly ještě pořád žije.

Audio vybavení nabízí kromě sterea i 5.1 Dolby Digital a 5.1 DTS Surround Sound a plusem jsou i titulky v několika jazycích, kterými je opatřen bonusový dokument, nabízející pohled do zákulisí koncertů a dalšího dění v průběhu turné. O svém umění recese nakonec Nelly přesvědčí v závěrečném pojednání o vzniku skladby "Promiscuous".

Pro posluchače, kteří si novou Nelly Furtado zamilovali, bude tohle DVD doslova chuťovkou. Většina repertoáru pochází z poslední desky a díky zajímavé scéně a tanečníkům rozhodně nelze koncert považovat za nezáživný. Škoda jen že se trochu ztrácí Nellyina písničkářská minulost a při poskakování na pódiu místy pokulhává její pěvecký výkon. Postavíme-li ji ale na úroveň předních popových zpěvaček, předvedla koncert a nabídla DVD, za které se rozhodně nemusí stydět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY