Průvodce po albu "Venus Doom" HIM

04.09.2007 05:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Finští romantici, jak jsou HIM často nazýváni, nachystali po dvou letech nové studiové album. Nástupce desky "Dark Light", z níž vzešel třeba hit "(Rip Out) The Wings Of Butterfly", vyjde 17. září. Díky musicserveru se můžete s novinkou "Venus Doom" seznámit už nyní - formou průvodce.
HIM - Venus Doom
© facebook interpreta
Spekulace se potvrdily. Nová deska HIM je o hodně jiná než její předchůdkyně. Zatímco dřívější tvorba Finů byla často škatulkována pod pop nebo love-metal, tedy výrazně křehčí odnož metalu, u novinky "Venus Doom" dostáli HIM pravému významu slova metal bez jakýchkoli změkčujících předpon. Sebedestruktivní nálada, deprese, intenzivní bolest. To jsou jmenovatelé charakterističtí pro nové dílo. "Venus Doom" byla natočena v rozmezí března a dubna v helsinském studiu Finnvox, mix proběhl v Los Angeles pod dohledem dlouhodobého producenta kapely Tima Palmera. K desce byl natočen už také první klip, jde o video k pilotnímu singlu "Kiss Of Dawn". Kromě něj se na šestém řadovém počinu populární pětice objeví následující skladby:

1. Venus Doom

Složitější kompozice, Villeho funerální zpěv plus tradiční melodičnost HIM. To je "Venus Doom", otvírák a titulní skladba nové desky. Od prvních tonů je jasné, že Finové přitvrdili a natočili svoji bezesporu nejtemnější nahrávku. "Ukryj mé srdce tam, kde jsou pohřbeny všechny sny," zpívají v refrénu. Ta nastolí náladu zbytku desky. Náladu temnou až černou.

2. Love In Cold Blood

Úderná metalová píseň, která je přesto (a navzdory poměrně progresivnímu refrénu) nejměkčí z první poloviny alba.

3. Passion's Killing Floor

Hitovka. Pokud by se některá z písní měla stát druhým singlem, pak bych vsadil na "Vražedný parket vášně", jenž kromě zapamatovatelného refrénu zdobí naléhavý hlas zpěváka Ville Vala.

4. Kiss Of Dawn

Pilotní singl desky, který na albu najdete v jeho původní verzi, tedy včetně skládaných kytar v závěru a působivého epilogu. "Polibek svítání" je věnovaný Villeho předčasně zesnulému kamarádovi, na což odkazuje i text v refrénu: "Tonoucí v polibku svítání se natahuji po tvém stínu, s bolestí, žes mě tu nechal - při polibku svítání." Jednoznačně nejsilnější kus!

HIM
© www.minstrelworld.com
5. Sleepwalking Past Hope

Při poslechu této písně vás napadá, čím vším si musel asi frontman HIM projít, aby "Sleepwalking Past Hope" napsal. Tento deset minut trvající a mezi hard (resp. art) rockem a metalem oscilující track na vás dýchne onou beznadějí, o které se v něm zpívá. Výkřiky jako no hope nejsou ničím ojedinělým. Písnička, jež desku půlí, je také rozdělena shodně na dvě pětiminutové poloviny. Pro fanoušky určitě velké překvapení.

6. Dead Lover's Lane

Po náročné "Náměsíčné beznaději" je "Dead Lover's Lane" svižným a snadněji stravitelným kouskem. Ač temný, na koncertě bude fungovat.

7. Song Or Suicide

Nejkratší písen na desce, to je minutová "Song Or Suicide". Akustická balada, kterou Ville doprovodí jenom se španělkou a nezvykle nízko posazeným hlasem, působí mezi zbytkem dlouhých a komplikovaných písní rozpačitě.

8. Bleed Well

"Venus Doom" jde do finále. "Bleed Well" je třetí a zároveň poslední píseň s hitovými ambicemi na desce. A to navzdory verši "Baby we are bleeding well / in hell..."

9. Cyanide Sun

Tohle je poslední oficiální písnička šesté studiovky HIM. "Kyanidové slunce" je typickou "velkou" skladbou, které HIM poslední dobou umisťují na závěr alb. Tentokrát uzavírá to nejtvrdší a nejtemnější z jejich dosavadní diskografie.

10. Ville Talking

Skrytý bonus aneb Ville Valo telefonuje. Schválně - co vzkazuje posluchačům?


Novinka "Venus Doom" vzbudí jistě mnoho emocí, protože se dosavadní tvorbě HIM naprosto vymyká. Zda fanoušci novou desku přijmou či nikoliv, ukáže až čas. Jisté je alespoň to, že se na musicserveru už brzy můžete těšit nejen na recenzi, ale také na rozhovor se skupinou či na makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY