Výběr 21. století? Rozhodnuto již v první dekádě!

14.08.2007 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Když se podaří, co se dařit má, a kvalitní hudební těleso uzavře svou kariéru, neb má pocit, že světu je sděleno vše podstatné a umělecký přetlak již netíží křehkou bohémskou duši, je vždy milé zrekapitulovat, zavzpomínat a slzu zpět v oko zatlačit. DaMiChi tak činí svým "The Best Of" s elegancí sobě vlastní.
1/10

Damichi - The Best Of... (I Grandi Successi Italiani)

Skladby: Made in Italy, Gloria, Sará perché ti amo, Sambarió, Piccola e fragile, Storie di tutti i giorni, L'italiano, Tu, Kalimba de luna, Ti amo, Mamma Maria, Stella stai, Bello e impossibile, Felicitá, Tu sei I'unica donna per me, Non vogilo mica la luna, Voulez vous danser, Senza Una donna, GIGA MEGA MIX ITALIANO
Vydáno: Červenec 2007
Celkový čas: 77:02
Vydavatel: Sony Music
Italsko-česko-italské trio DaMiChi tvořené Davidem Mattiolim, Michalem Davidem a Chiarou Grilli je typickou ukázkou toho, že hudba nezná hranic. Vyvážení národních povah suchozemských pivních flegmatiků a horkokrevných, Středozemním mořem nasáklých milovníků vína, které se tolik přitahují již celá staletí, zajištuje pak multiinstrumentalista a aranžér Martin Hájek, bez jehož citlivého ucha a zejména rozhledu v moderním tanečním popu by snad desky DaMiChi ani nemohly vzniknout. A nebylo jich málo: řadová alba má populární skupina na kontě hned čtyři! Jejich nesmírně invenční názvy zní: "Největší italské hity", "Největší italské hity 2", "Největší italské hity 3" a (považte!) "Nevětší italské hity 4". Tento kornout kvalitní muziky a hlavně dobré nálady přinesli nadšeným posluchačům Davide, Michal a Chiara během pouhých čtyř let. Výtvarně velmi vydařenými obaly (obzvláště ten čtvrtý v pořadí je příkladem dobrého vkusu) se můžete kochat pokaždé, když toto cédéčko vyjmete z krabičky, schovávají se totiž pod ním, mršky jedny roztomilé.

Všichni tři protagonisté patří mezi majitele takzvaných velkých hlasů, které se navíc často odvážně pouštějí do nečekaných a překvapivých dvoj i trojhlasů, které vždy vystřihnou s bravurou až dech beroucí. Samozřejmě by to nebylo možné, kdyby zlato v hrdlech neměli pěvci na čem předvést. Naštěstí se materiál skládá výhradně z toho nejkvalitnějšího, co se ve dvacátém století (a možná nejen v něm!) v zemi vína, slunce, osmahlých hochů a žhavých žen i sopek na poli hudebním urodilo. Nečekejte ovšem trapné a přízemní parodie, kterými se pokoušely tyto písňové klenoty zesměšnit obskurní uskupení jako Triky a pověry či Těžkej Pokondr, zde vychutnáte všechny skladby s originálními texty v libozvučném nástupci jazyka starých Římanů, řeči nejzpěvnější ze zpěvných, v italštině.

Jak texty zůstaly pietně zachovány, tak hudbu již zmíněný Martin Hájek oblékl do vskutku moderního kabátku. Silné a klenuté melodie podpořil nekompromisně vpřed uhánějícím disko podkladem, jehož světovost mohou závidět i tak ostřílení matadoři naší progresivní taneční scény, jako například duo Verona. Osmnáct pecek, které vaše nohy donutí protančit noc, je navíc završeno doslova višní na minimálně třípatrovém dortu, kterou je více než desetiminutový "GIGA MEGA MIX ITALIANO"!

Připočtěte úžasný do zeleno-bílo-červené laděný booklet (všimli jste si té vtipné a jemné narážky na italskou vlajku?), v němž se ze zasvěcené poznámky PhDr. Miloše Skalky dozvíte vše podstatné o báječných DaMiChi, a zároveň popatříte na spoustu (slovy osm) nádherných fotografií, a vyjde vám z toho nic menšího než možná nejlepší výběr, jaký kdy na našem trhu vznikl. Za tuto kvalitu stojí ulehčit své peněžence, to vám tedy garantuji!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY