Ženy nadále vládnou českým hitparádám

01.08.2007 21:14 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Ani v jednatřicátém týdnu roku 2007 se toho v českých hitparádách mnoho neudálo. Aneta si prohodila čelo prodejního žebříčku s Lucií Vondráčkovou, Nelly Furtado na vyzývatelku teprve čeká. Možná by jí mohla být další kráska - Rihanna a její "Umbrella". Jinak široko daleko nuda.
Okurková sezóna sílí podle všeho také v rádiích a v obchodech. Prodává se ještě méně desek než normálně a dramaturgové mají ještě méně elánu pouštět nové, zajímavé věci. Dokonce se zdá, že jej na přelomu července a srpna ztratili úplně. Bodejť by ne, když jsou všichni v tahu, že? Aby nebyli, protože poslouchat pořád dokola kolovrátky typu "Umbrella" a "Say It Right" vyžene i polohluchého psa z boudy na světlo boží. Je to nějak zacyklené, co na to IFPI?

Nelly Furtado - Loose (limited Summer Edition)
© facebook interpreta
RÁDIA - Asi to je dáno létem, vždyť i v Británii Rihanna vládla singlové hitparádě neúměrně dlouho (tedy aspoň neúměrně kvalitě písně "Umbrella"). V Česku to je podobné, protože na čele se neustále drží Nelly Furtado a "Say It Right". To by samo o sobě nebyl až takový průšvih, kdyby žebříček z jednatřicátého týdnu nebyl až do sedmého místa stejný jako ten před týdnem. A změny na nižších postech nejsou také nijak kardinální. Tedy: druhá je Rihanna, třetí Linkin Park ("What I've Done"), čtvrtý Robbie Williams ("She's Madonna"), pátý Mika ("Grace Kelly"), šestý Michal Hrůza ("Bílá velryba"), sedmí Timbaland a Nelly Furtado ("Give It To Me"). Slušně našlápnuto mají Clou, neboť "Snowy Wings" je teď osmé, minulé bylo deváté a předminule dokonce čtyřiadvacáté. Tady lze očekávat další postup vzhůru. Žádné zajímavé posuny směrem k jedničce se tentokrát nekonaly, novinky jsou ukryty kdesi na chvostu: 72. je Marquess a "Vayamos Companersneros", "4 In The Morning" Gwen Stefani je devadesáté a Michael Bublé s "Everything" dlí na sedmadevadesátce.

Lucie Vondráčková - Pelmel 1993-2007
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V obchodech sice nedošlo k žádnému zemětřesení, ale aspoň se udály jakési pohyby, možná až ženské třenice či strkanice. Čelo hitparády je ostatně velmi matriarchální - vede Aneta Langerová před Lucií Vondráčkovou. Tím ale nadvláda křehkého pohlaví nekončí, neboť třetí je Nelly Furtado s "Loose" a pátá Rihannina "Good Girl Gone Bad". Je paradoxní, že dominanci krasavic narušuje banda hospodských hulvátů, kteří na koncertech bez uzardění vyřvávají mizogynní popěvky o dámách, které ji mají motorovou... Ano, Kabát. V Top 10 máme ještě znovu Lucii Vondráčkovou a "Boomerang" (6. místo), Janu Kirschner na devítce a desátou Avril Lavigne, takže mužská porážka je dokonána a Karel Gott na osmičce to nezachrání. Na sedmadvacáté příčce debutuje "Planet Earth" Prince, kterou si v Česku musíme na rozdíl od Britů koupit. Zkuste schválně hádat, kdo se od něj poučí a bude svou novinku distribuovat s Nedělním Bleskem. Já bych tipoval, že někdo, kdo se v témže plátku rád ukazuje.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 30. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY