Jak je důležité míti Filipa

02.08.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Dive In Your Life" je multižánrové album, na kterém projekt N.O.H.A. prověřuje kvality nové zpěvačky Minervy Diaz Perez. Mix elektroniky, jazzového feelingu, world music a tanečních beatů jednoznačně určuje využití této placky. Není to špatné, ale lepší časy jsou už pro skupinu ta tam.
6/10

N.O.H.A. - Dive In Your Life

Skladby: Dive In Your Life, More Pepper, Tu Café, Gipsy Valley, Saxomat, Float, Pijama, Base From Above, No Es Perfecta, Smell Of Spring, Lunatica, Lunatica In The Live Version
Vydáno: 15.06.2007
Celkový čas: 62:09
Vydavatel: Electronic Beats
Z vedlejšího bytu se onoho sobotního večera ozýval hluk, jásot a hlasitá hudba. Venku byla tropická noc a já nemohl zamhouřit oka. Aniž bych nějak víc uvažoval, vyrazil jsem zazvonit a sousedku s cílem vyžádat si noční klid. Očekával bych, že svůdná 90-60-90 přijde otevřít v něčem zcela jiném než v pyžamu. Nic naplat, stalo a i já měl na sobě poslední výstřelek "noční" módy.

Po úvodním ostychu mě rychle uvedla do obrazu, právě u ní probíhala pyžamová párty. A když jsem se zaposlouchal do hudební produkce, rozpoznal jsem, že hraje čtvrté album projektu N.O.H.A. (Noise Of Human Art) "Dive In Your Life". Na něm po čtyřech letech navazují na úspěšný počin "Next Planetau". Novinkou je přeorganizování teamu okolo pražského rodáka a zručného saxofonisty Filipa Nohy, který si na post zpěvačky vyhlédl Minervu Diaz Perez ze španělského Gijónu. Přemrštěný mix kultur a hudebních stylů z novinky dělají trošku komplikovaný polotovar, jenž je třeba důkladněji dovařit ve vašem přehrávači.

Při poslechu jsem byl hned od počátku uvržen do divokého tempa, ve kterém parta dokazuje, že umí napsat chytlavou písničku a současně si podržet status určité klubovosti. Na párty mé sexy sousedky mi začalo být rázem vedro, k tomu přísun drinků povznášel náladu. Uvědomoval jsem si, že rapper Chevy v "More Pepper" nadhazuje rýmy, přesto má na albu více prostoru vokalistka Minerva. Ta v "Tu Café" jasně ukazuje, kde má své kořeny. Cikánská jízda nečekaně vyvrcholila v "Gipsy Valley" a mé baterky záhy ukázaly vybito.

Lounge odbočka se konala za tónů vzletové "Float" a hlavně v nádherné "Pijama". Zde Noise Of Human Art ukazují, že je baví hra se zvuky a mnoha melodickými ornamenty. Po této fázi však začne "Dive In Your Life" skomírat, opakování již řečeného prostě nedělá dobrotu. Relativně dlouhé album pak ještě natahuje rozlučka "Lunatica", nabídnutá hned ve dvou verzích za sebou.

Párty skončila, loučím se sousedkou s poznatkem, že máme podobný hudební vkus. O "Dive In Your Life" si v poznámkách vedu toto: rozhodně to není zlá deska, jen možná zbytečně překombinovaná a ne vždy přesně sedne vašemu rozpoložení. Tahle parta přípravu nikterak nepodcenila, nabrala nový dech, ale ona párty měla stejně větší drive.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY