Ivan Kral unplugged, dlouho a hezky

05.09.2000 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Karviná, Bohem zapomenuté hornické město, hostila v poslední prázdninový den Ivana Krale. V místním klubu Bára Kral odehrál vynikající akustické vystoupení se zdatným partnerem Edem Zawadzkim.
V městě, jako je Karviná, je smutný nedostatek dobré hudby a živé koncerty jsou vzácností. V neděli 3. září zde vystupoval Ivan Kral. Myslím, že mnoha lidem ze stodvaceti přítomných v místním klubu Bára možná ani nedocházelo, že se účastní ojedinělé a pro zdejší scénu vpravdě historické události.

Ivan Král v Karviné
© Pavel Parikrupa
Hned úvodem je třeba říci, že Ivan Kral je především pohodový a milý člověk – na pódiu i v zákulisí odzbrojoval svou vstřícností a dobrou náladou. Vystoupení bylo spíše uvolněným večírkem než koncertem: Ivan se svým kytaristou Edem Zawadzkim dobře bavili nejen spokojené publikum, ale i sebe. Bylo zábavné sledovat, jak hrají třeba pro Eda neznámé kusy, takže ten se učil akordy v průběhu skladby. Nebo oboustranné hecování, když vplétali do písniček motivy z písniček jiných. Souhra byla dokonalá a kde vypadl text, tam pomohla improvizace nebo u českých skladeb zazpívalo publikum.

Ačkoliv byl začátek koncertu stanoven na osmou hodinu večerní, Kral se Zawadzkim si s tím hlavu nedělali: bez nějakých velkých okolků se zvukovou zkouškou spustili v 19:50 příznačnou stoneovskou "You Gotta Move". První část vystoupení byla věnována především Ivanovým pomalým věcem a těm, které hrál s Iggy Popem – dostalo se na všechny známější skladby (chyběla jen "Nothing Lasts Forever") a nakonec zazněla samozřejmě "Dancing Barefoot". Po přestávce převládaly coververze a přítomní se nestačili divit a radovat: dostalo se na Ivanovy oblíbené Rolling Stones i Dylana, Lennona, Beatles, ovšem vrcholem byly rockové kusy postavené na výrazném riffu. Je opravdovým zážitkem v akustickém podání Krale a Zawadzkeho slyšet "My Generation" od Who nebo "You Really Got Me" (Kinks). Česky zpívané písničky by se daly spočítat na prstech jedné ruky, ale o to vydatněji museli se zpěvem pomáhat diváci, zejména při aliasovských písních "Andělé" a "Jennifer", příjemný byl "Klobouk ve křoví" a zejména nadšeně přijaté "Muchomůrky".

Koncert trval dvě a půl hodiny čistého času, zaznělo 40 (!) písniček. Večírek se povedl, lidi se bavili. Do deštivého večera jsme se rozcházeli s vědomím, že končí prázdniny a začíná další dlouhé čekání na pořádný rock and roll tam v Karviné.

Oficiální web Ivana Krale najdete zde

Ivan Kral a Ed Zawadzki Unplugged, 3. září 2000, Klub Bára, Karviná


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY