Heavies zpět ve formě

14.06.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

The Brand New Heavies se v zahraničí loni a u nás až letos vrátili s novou deskou "Get Used To It". A ten návrat je hned několikanásobný. S původní zpěvačkou N'Dea Davenport se k těmto průkopníkům acid jazzu vrátil především skvělý styl a s ním i kvalita.
8/10

The Brand New Heavies - Get Used To It

Skladby: We've Got, I Don't Know Why (I Love You), Get Used To It, Sex God, Let's Do It Again, We Won't Stop, Right On, Music, I Just Realized, All Fired Up, Love Is, I've Been Touched
Celkový čas: 50:39
Vydavatel: Warner Music
Vypadá to, že desky The Brand New Heavies jsou pro Českou republiku potažmo pro musicserver zakleté. Novinka "Get Used To It" je v zahraničí venku prakticky už rok, ale u nás oficiálně vyšla až na sklonku února. Chvíli trvalo, než se dostala k nám do redakce a část viny padá i na mě. Stejně jako u předchozí "Allaboutthefunk" jsem potřeboval nějaký čas na "strávení" této novinky. I když jsem udělil "Allaboutthefunk" přes určité výhrady slušných 7/10, ve světě byli recenzenti k této desce daleko kritičtější. Naopak v případě "Get Used To It" pějí slova chvály a já dopředu mohu jejich nadšení potvrdit - staří dobří Heavies jsou zpět.

Zmiňované zlepšení, či spíše návrat na dříve vydobytá místa, má hned několik příčin. První z nich bude nepříliš vřelé přijetí minulé desky a lze předpokládat, že ani nový zvuk v konečném účtování příliš kapele neseděl. Ovšem tou hlavní a zásadní příčinou je návrat původní zpěvačky N'Deay Davenport, která se zároveň s tím opět chopila skladatelského pera. Jak říkají Angličané, last but not least příčinou je i návrat Michaela C. Rosse - producenta zásadních věcí, jako jsou album "Brand New Heavies" či singl "Sometimes".

Brand New Heavies hodili za hlavu pokusy s r'n'b a hip hopem a naplno se vrátili k acid jazzu a funky. "Get Used To It" to neskutečně prospělo a návrat Davenport znamená v konečném účtování nejen perfektní vokální výkony, jež ke stylu sedí jako ona pověstná prdel na hrnec, ale především výborný celkový dojem z Heavies jako takových. Zkrátka se sešla stará parta naladěná na stejnou notu. Bude to znít možná lehce nadneseně, ale z desky je cítit takřka rodinná atmosféra. Nemohu nezmínit výborné instrumentální výkony - baskytara Simona Bartholomewa se blíží téměř k dokonalosti a o bicích Jana Kincaida, které jsou sice ve většině skladeb trošku schované za ostatními nástroji, to platí také. Náležitě se vytáhli i hostující muzikanti - například saxofonista James Hunt. Když jsem poprvé poslouchal výbornou funky vypalovačku "Right On", musel jsem se podívat do bookletu, jestli si náhodou Heavies nepřizvali ke spolupráci Candy Dulfer. Ten zvuk a dikce jsou téměř identické. Koneckonců výkon celé dechové sekce by stál za malý rozbor, ale to k hudbě Heavies patří.

S deskou "Get Used To It" Brand New Heavies opět zamířili ke svým nejlepším kouskům, zkrátka dokonalé groove. Je z ní cítit skvělé souznění všech, co se na ní podíleli. Na celém album prakticky nenajdete slabší písničku, rytmicky, ale i stylově jsou velmi dobře poskládány a člověk rozhodně nemůže získat pocit, že by se nudil. Tahle deska navíc, daleko více než předchozí, bude růst s živým vystupováním, a tak nezbývá než doufat, že se tu Brand New Heavies co nejdříve ukáží. Taková megapárty s domácími Monkey Business by byla lahůdka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY