Hlavně, že je večírek

04.06.2007 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

5. narozeniny Expresradia byly spojené s předáváním cen "Platinové ucho 2002-2007". Mejdanu se účastnili Sunset BLVD, Gipsy.cz, Aneta Langerová, Tata Bojs a mnoho dalších. Pokud vás alespoň trochu zajímá, jak to tam vypadalo, stačí kliknout, od toho tady totiž je náš report.
5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, D_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
K pražskému Expresradiu mnoho lidí vzhlíží jako k něčemu, co tady v Praze zachránilo rádiový éter. Wave neexistoval a Radio1 je přeci jen mnohem alternativnější. Expres přišel z ničeho nic a zaujal snad všechny normální lidi, co mají rádi kvalitní a dobrou hudbu. Okamžitě se mu dostalo podpory od muzikantů, kteří ochotně veřejně toto rádio propagovali. Jenže. Expres přesto vykazoval nulovou poslechovost, a proto přišel první velký koncert na jeho podporu. Jmenoval se "Koncert pro všechny slušný nuly", konal se na Staromáku a bylo to především o sebeironii, nadhledu a zábavě. Tedy určitě to bylo lepší než rok následující, kdy pro Expres sice přijeli zahrát na Strahov i Brand New Heavies, ale celkový dojem byl tuctový. Letos to bylo jinak. Expres slavil pětku a dělo se tak v poměrně komorním prostředí Retra. Pozval si k tomu mraky "celebrit" a celebrit, několik kapel na hraní a slušný počet lístků šel i do samotného předprodeje.

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, B_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Nemá cenu chodit okolo horké kaše - i tentokrát to bylo především o řádném zapití a ta hudba byla tak nějak v pozadí. Vždyť to, že se Expres doslova dožil pěti let na pražských vlnách, by v období těch největších existenčních krizí čekal málokdo. Před samotným startem se ještě klubem nesla píseň "Černí andělé", avšak byla velmi roztomile předělána do ortodoxní dechovky. Leadeři Expresu, pánové Miloš Pokorný a Roman Ondráček, nastoupili úderem osmé a provázeli celým večerem. Ze začátku byli dobře naladěni a s přibývajícím časem se jejich dobré naladění násobilo vypitými panáky.

Pár úvodních řečí a na pódium přišel první gratulant - Robert Nebřenský, který si připravil dokonalou parodii na debilní mainstreamové zpěváky. Typický sklepácký humor okořeněn písní pobavil. Onen večer byl zároveň prokládán předáváním cen "Platinové ucho 2002-2007", čímž byly myšleny ceny, které udělil Expres za celou pětiletku. První ucho, v kategorii "Speciální cena", si odnesl pořad "Na Stojáka", nejlepším zpěvákem za pět let byl zvolen Dan Bárta, kterému cenu předala Aneta Langerová, zpěvačkou byla zvolena Jana Kirschner (na dálku cenu předával Jan Kraus). Nejlepším songem se stala píseň "Jsem pohodlný" od J.A.R. (cena byla předávána z rukou jednoho zaměstnance rádia, jemuž se přezdívá Varhan Orchestrovič Bauer, a Honzy Muchowa) a nejlepší kapelou Monkey Business, kterým dal onu srandovní věc na krk Kay Buriánek. V poslední kategorii "Největší pražské zvíře" zvítězila gorila Moja, následována Václavem Kočkou a Pavlem Bémem. Za Moju přebral cenu Petr Fejk a nutno podotknout, že sklidil při nastoupení na pódium obrovský potlesk. Ano, tvrdá práce nese ovoce, což pražská zoo pod jeho vedením pocítila měrou největší.

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, F_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Samotné hudební bločky jaksi nijak nevybočovaly z programu, prostě byly, ale nešlo ani v jednom případě o něco extra. Mladí Sunset BLVD hráli jako první. Potenciál bezpochyby mají, ale dojmu, že do toho neumí pořádně říznout, tím pádem jim chybí jakýkoli moment překvapení a až zbytečně moc jim repertoár splývá, jsem se nezbavil. Mohou se vypracovat, věřím tomu, protože technicky si to dávají opravdu výborně. Je to začínající kapela, takže bezesporu velký příslib do budoucna, zatím však pro mě zůstávají uskupením, které bych si užil možná na francouzské pláži.Gipsy.cz už rozhýbali Retro svou romano hip hop smrští podstatně více. Gipsy se snažil jet na maximum (ostatně jako vždy) a vyhraná kapela chyby prostě nedělá. Ať už se jednalo o píseň "Tajsa", "Jednou" nebo "Romano Hip-Hop" většina přítomných jela s nimi na jedné lodi, což tedy neznamená, že by celý klub tančil, ale non-stop pochvalné reakce se nesly ze všech směrů.

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, H_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Aneta Langerová naživo proprala pouze singlovou píseň "Malá mořská víla", což je věc, se kterou vzali v Expresradiu Anetu na milost. Její výkon se mi hodnotit nechce, protože jsem se nacházel na chodbě, a tak bych možná zbytečně křivdil. To Tata Bojs, ač se jednalo pouze o pětiskladbový set, na to šli chytře. Začali odpálenou "Skovkou", následovaly singlovky "Pěšáci" a "Attention Aux Hommes", což znamenalo rozbouření publika na max. Zdánlivý konec přišel se skvěle živě předvedenou a riffy drásající "Vesmírnou", konec definitivní pak znamenala smutná "Hlídací". Speciální a nečekaný unplugged mix několika hitovek od různých interpretů předvedlo trio Bárta-Ruppert-Holý. Večírek se ale táhnul až do rána, noční mejdan odpálilo duo Indy & Wich, pro mě tentokrát trochu překvapení, především co se týče drajvu a celkové pohody, jakou se jim uvnitř klubu povedlo přirozeně vytvořit. Samozřejmě to nebylo jednoduché, protože neustále se proplétající a vykecávající hloučky byly tvrdým ořechem. Narozeniny pak zakončil neúnavný Mike Trafik s Orionem.

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, M_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Byla to svým způsobem obyčejná oslava, ale nebyl to patos, nebyl to kýč, rychle to uteklo a navíc se toho účastnili samí inteligentní, normálně působící a navíc slušně oblečení lidi. Tzn. žádná mastná trička od chlebu se sádlem, ale ani žádní metrosexuálové, prostě normální lidi. Kdo neví, jak vypadá normální člověk, tak si tam příští rok zajděte, atmosféra fakt dobrá. Expresradio poslouchám, takže mu rád nakonec popřeji minimálně další pětiletku.

5. narozeniny Expresradia, Retro Music Hall, Praha, 31.5.2007

Fotogalerie:

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, A_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, C_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, E_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, G_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, I_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, J_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, K_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, L_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

5. narozeniny Expresradia , Praha, Retro Music Hall, 31.5.2007, N_small
© Lukáš Písek / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY