Seznamujete se s DM? Začněte zde!

16.05.2007 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Propagační materiály říkají, že DVD "The Best Of Videos Volume One" obsahuje 23 nejlepších videoklipů Depeche Mode. S tím se nedá polemizovat. Na tomto disku jsou shromážděna téměř všechna videa kapely. Krátký dokument k tomu a seznamování se s DM může začít.
6/10

Depeche Mode - The Best Of Videos Volume One

Skladby: Just Can't Get Enough, Everything Counts, People Are People, Master And Servant, Shake The Disease, Stripped, A Question Of Time, Strangelove, Never Let Me Down Again, Behind The Wheel, Personal Jesus, Enjoy The Silence, I Feel You, Walking In My Shoes, In Your Room, Barrel Of A Gun, It's No Good, Only When I Lose Myself, Dream On, I Feel Loved, Enjoy The Silence 04, Precious, Suffer Well
Celkový čas: 126 minut
Vydavatel: EMI
Je dobré mít všechny klipy Depeche Mode pohromadě. Byly sice povětšinou dostupné na různých výběrech již dříve (ne všechny), ale "The Best Of Videos Volume One" je shrnující kompilací celé kariéry kapely od počátku osmdesátých let do loňského roku. Nemůžeme říci úplnou, protože chybějí obrázky k singlům "John The Revelator" (a to je jinak výborné video) a ke střihovému průletu klipovou minulostí DM "Martyr".

Abychom si hned na začátku odbyli všechny výtky, uveďme jednak, že DVD už vyšlo jako součást deluxe edice alba "The Best Of Volume 1" a že jediným bonusovým materiálem je krátký film (opravdu krátký, škoda, neboť je informačně bohatý), co se váže právě ke zmiňovanému CD. Audiofilové si zde nevychutnají prostorový pětikanálový zvuk, vše je ve stereu.

Stejně jako hudba jsou i obrázky a vizáž skupiny úměrné době vzniku. První polovina osmdesátých let na DVD tak působí dnes mile naivně a úsměvně (vzpomínám si, jak mi v té době připadaly ty údery kladivy a kovové zvuky ohromné). Naopak ponurost a temnota klipů z Gahanova drogového období (skladby z alba "Songs Of Faith And Devotion", režie Anton Corbijn) je uměleckým vrcholem videotvorby Depeche Mode.

"The Best Of Videos Volume One" bych doporučil posluchačům, kteří se s tvorbou Depeche Mode začínají seznamovat. Mají zde chronologicky předložené nejvýznamnější písně kapely, obraz jim názorně zprostředkuje vývoj image skupiny a také je vizuálním dokladem kultu, který, považte, trvá již déle než dvacet let.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY