Zaprášenosti: Free-D od Extáze

16.08.2000 23:26 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

V roce 1994 skupina Ecstasy Of Saint Theresa vydala své ambientní album "Free-D", se kterým slavila velké úspěchy v Anglii. U nás toto album však vyšlo bez velkého povšimnutí. Nejen proto je "Free-D" tedy právem dalším albem v našich "Zaprášenostech".
Když v roce 1991 skupina vydala své první minialbum "Pigment", následované o rok později velkou deskou "Susurrate", nikdo nemohl na následující desce očekávat tak zásadní změnu hudebního stylu. Na těchto albech se Ecstasy Of Saint Theresa s leaderem Janem P. Muchovem prezentovala kytarovými skladbami. Skupina na sebe upozornila vystoupením v pořadu BBC "John Peel Session" a dokumentem na MTV "120 Minutes Special from Prague", který byl převážně věnován právě EOST. Změnu předznamenalo další mini album "… Fluidtrance Centauri…" (1993, 6.místo v UK Top 20 independent SP) vydané u vydavatelství Free Records/Go! Discs, se kterým skupina podepisala smlouvu na tři alba, které se už neslo v nádechu rozsáhlých ambientních ploch, plných zajímavých zvuků a samplů.

Jak již bylo poznamenáno, roku 1994 vychází album "Free-D (Original Soundtrack)" (11.místo v UK Top 20 independent albums), které přineslo ambientní kompozice se zvuky z kosmu, luhů a hájů. Kritikové vehementně diskutovali o tom, jestli to náhodou není nový hudební směr, dokonce vymysleli i terminus technicus "acoustic ambient". Kromě syntetických zvuků zde příjemně znějí kytary, xylofony, flétny a různá cingrlata.

Free-D, obal desky...
© EOST - oficiální web skupiny
Na ploše necelých 64 minut zde Jan P. Muchov (klávesy, programing) a jeho team (Irna Libowitz (vokály), Jan Gregar (kytary), Petr Wegner (bicí) a hosté John Moore (kytary), Míša Klímková (různé nástroje), Colin Stuart (klávesy), Vladimíra Jestřábová (flétna) a Katie Hecker (perkuse)) experimentují v ambientních náladách ala The Orb, Horizon 222 nebo Aphex Twin a nebo psychedelických kytarovkách ala Pink Floyd nebo My Bloody Valentine. Žádná ze sedmi kompozic nemá pod sedm minut, což skupině umožnilo naplno rozvinout experimentování se zvuky.

Převážná část alba se odehrává kdesi v kosmu, nejprve "Vacuum Blow" vás unese nekonečným prostorem kamsi za horizont, aby jste v "Surfing On Steam", která má dvě části "Deep Inside The Sun" a "Endless Experience", navštívili naše Slunce a prožili několik slunečních erupcí. Po této návštěvě na vás čekají hvězdy se skladbou "Trance (Between The Stars)", která je zde zastoupena ve dvou rozlišných verzích. Nejprve "Beyond The Brain Remix" a na úplný závěr alba zní "Meadow In Terry's Chair Remix", tato verze vás naladí na nádherné snění, ležíte na louce a pozorujete nebe, nejprve ve dne pozorujete Slunce a po setmění Měsíc a hvězdy. Mezi tyto dva remixy se vklínila romantická "Her Eyes Have It" s kytarami, které evokují tvorbu skupiny Pink Floyd z období alba "Wish You Were Here", rozhodně nejlepší moment alba. Následující "Sooper Kosmos" a "Interstellar Overdose" nabádají k hloubkové kontrole vesmíru, překontrolovat počty planet, sluncí, hvězd, kosmických raket a sond.

Vokály Irny Lobowitz hudební vlnění doplňují jako lehký vánek, který pociťujete při pozorování nebe. Během výpravy neprobádanými končinami vesmíru na vás působí zvuky kosmických oscilací, bublajících basů, ponurých vibrací a toto vše je doplněné o nebeské zvonečky, větrné bouře a bzučení z letně rozkvetlé louky. Při poslechu pocítíte několik emotivních nálad, které vás dobře naladí.

Na toto skvělé albu ještě navázalo remixové minialbum "Astrala Vista EP" (1994, 8. Místo v UK Top 20 independent SP), na kterém jsou remixy od Disco Inferno, Bandulu (kteří v té době byli na výsluní britské trance scény, doporučuji album "Guidance" (1993)) a společný remix Twin Freaks, Simona Dina a Wubble-U, zajímavě se to poslouchá.

Album Ecstasy Of Saint Theresa "Free-D" je klenotem a můžeme být hrdí, že ho natočila česká skupina, která s ním udělala velký dojem i mimo hranice naší krásné zemičky. Může zamrzet jen to, že si jej u nás koupilo opravdu jen několik lidí...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY