Taneční časovka bez chemikálií

25.12.2006 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Singl "The Garden" desce "The Audience's Listening" projektu Cut Chemist dělá velmi slušné jméno. Směska různorodých nápadů v hiphopové šedi všedního dne po vzoru známého DJe Shadowa - tak by se dala stručně uvést tato nápaditá placka určená na kdejakou párty.
8/10

Cut Chemist - The Audience's Listening

Skladby: Motivational Speaker, (My 1st) Big Break, The Lift, The Garden, Spat, What's The Altitude (feat. Hymnal), Metrorail Thru Space, Storm (feat. Edan & Mr. Lif), 2266 Cambridge (feat. Thes One), Spoon, Peak In Time, Audience Is Listening Theme Song
Celkový čas: 43:24
Vydavatel: Warner Music
Pokud milujete prosté disco hrátky (třeba i od Míši Davida) nebo vstřebáváte jen komerčněji zaobalené pulsy profláknutého trance nebo eurodance, tak "The Audience's Listening" není určeno vašemu uchu. Cut Chemist je převlečený Lucas Chris McFadden, který dělal již na mnoha projektech (funk latina zněla v Ozomatli, Jurassic 5 byli o rapovém undergroundu) a spolupracuje s takovou veličinou, jakou bezesporu je DJ Shadow. Pokud by někdo hledal určité styčné body jejich tvorby, rozhodně by je našel. Rozdíly mezi nimi jsou ale patrné. Cut Chemist více laškují s kvantem samplingu a mnoho kompozic má velmi krátký formát. Deska rychle plyne a nabízí řadu míst k pobavení. Patří především na rozjetý mejdan, třeba ten silvestrovský.

Electro, hip hop a fascinující scratche rozhodně nejsou mrtvé. Abyste byli praví hiphopeři a mohli plodit tuto muziku, nemusíte mít proklatě převeliké kapsáče a jiné vychytávky stylu z ulice. Co však rozhodně musíte zvládat, je zručnost za gramofony a čuch na výrazné rytmy, do kterých vám hosté něco narapují. Toto tempo nesmí ale být šibalsky zbrklé, aby to bylo udýchatelné a textově srozumitelné.

Cut Chemist si svou skládačku peprně osvojili mnoha vypůjčenými kytarovými riffy a samply, jejichž seznam je pečlivě uveden v bookletu. Singlovka "The Garden" s fragmenty "Berimbau" od Astrud Gilberto v tanečně snivém oparu s prvky bossa novy je přímo kouzelným zásekem do žebříčků. "Metrorail Thru Space" je znamenitým instrumentálním kouskem, kde i samplované vokály tvoří základ melodie. Rapované elaboráty "What's The Altitude" (Hymnal), "Storm" (Edan & Mr. Lil) a "2266 Cambridge" (Thes One) nic nezapřou z důkladně nastudovaných teoretických poznatků z ulice. "The Audience's Listening" kvapně přechází z jednoho nápadu do druhého, sled je pozorovatelný v časovce na čtyřicet čtyři minut.

Debutová naděje Cut Chemist není nudná a nabízí několik možností, jak si ji vychutnat. Pokud jí přijdete na kloub, budete na ní všechno zbožňovat, vychutnávat si zvukovou pestrost nebo se snadno necháte zlomit k tanečním kreacím, kterými oslníte. Nikdo si tu nehraje na mistra v mrštném žonglování s vinyly, ale je to zábavná expedice, která jen tak neomrzí, i když některé nápady jsou již drobet okoukané.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY