Nepříliš povedené ohlédnutí za sladkými vrcholy

16.12.2006 14:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Dívčí trio Sugababes se během svojí několikaleté kariéry zařadilo mezi nejpopulárnější dívčí skupiny všech dob. Kdo by neznal jejich hity jako "Overload", "Round Round" nebo "Too Lost In You". Většina z nich našla své místo na výběru "Overloaded: The Singles Collection".
5/10

Sugababes - Overloaded: The Singles Collection

Skladby: Freak Like Me, Round Round, Red Dress, In The Middle, Stronger, Shape, Overload, Good To Be Gone, Caught In A Moment, Ugly, Easy, Too Lost In You, Hole In The Head, Push The Button
Celkový čas: 54:21
Vydavatel: Universal
Sugababes jsou jednou z těch skupin, které s každou svou novou deskou rostou. Kromě toho, že se za těch šest let obměnilo složení, holky dospěly a s každým dalším albem nabízely vyspělejší a zajímavější pop. Z původní sestavy, kterou tvořily Siobhan Donaghy, Mutya Buena a Keisha Buchanan, odešla po debutové desce první zmiňovaná, již nahradila blondýnka Heidi Range. Před necelým rokem šokovala fanoušky svým odchodem majitelka nezaměnitelně nakřáplého hlasu Mutya, na jejíž pozici nastoupila Amelle Berrabah, s jejíž přítomností se ještě dosud ne zcela všichni fanoušci smířili. Přiznám se, že když slyším v jejím podání singly jako "Hole In The Head" nebo nedej bože "Ugly", vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě. To stejné však nemůžu říct o nových skladbách, a tak pokud mi nebude Amelle cpát do uší své verze starých hitů Sugababes, těším se na to, co ukáže. Ještě předtím, než nám nová sestava Sugababes nabídne další řadové album, rekapituluje prostřednictvím desky "Overloaded: The Singles Collection" éru již proběhlou.

Původně to vypadalo, že hity, které se měly objevit na výběru "Overloaded", budou přezpívány současnou trojicí Heidi, Keisha a Amelle. Siobhan Donaghy dala svolení k přezpívání svých vokálů, Mutya ne. Nakonec se naštěstí všechny skladby objevily v těch verzích, v jakých je posluchači znají z rádií. Věřím, že přezpívání by znamenalo doslova katastrofu a vlnu fanouškovského odporu.

Často se setkáváme s tím, že interpret vydá kolekci pod názvem Greatest Hits nebo Number Ones, na kterém zdaleka ne všechny songy byly takovými hity, jakými se tváří. Sugababes se povedl přesný opak. Svůj výběr sice nazvaly "The Singles Collection", ten je však místy nekompletní. Že chybí singly "New Year" a "Follow Me Home", které vyšly jen ve Velké Británii, bych ještě nepovažoval za takovou katastrofu. Nepřítomnost skladby "Run For Cover" je ale na singlovém výběru opravdu neomluvitelná. Nabízí dvě novinky a nic víc. Stopáž končí někde kolem čtyřiapadesáti minut, což je na výběrovou desku docela málo.

Sugababes jsou na musicserveru jednou ze stálic, které si všemi svými deskami vysloužily hodnocení 7/10. Osobně bych u "Three" ještě bodík přihodil, protože tohle album považuji za jejich nejpovedenější. "Overloaded" je ale docela nepovedený výběr, kterým si bohužel trošku sníží průměr. Nakonec chci dodat, že mi opravdu vadí, že Amelle, která stála v podstatě až u dvou bonusových novinek (nepočítám-li její přezpívání singlu "Red Dress"), se culí z obalu desky. Chápu, že bylo na čase udělat za dosavadní tvorbou Sugababes čáru a pokračovat (doufejme, že bez dalších změn složení) dál, ale ta čára mohla být udělána trochu lépe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY