Laibach představí Roxy světové hymny v temném kabátě

10.11.2006 17:12 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Laibach N
© D Smack U Promotion
"Pop music je pro ovce a my jsme ovčáci převlečení za vlky," říkají Laibach, slovinští vyznavači temné totalitní estetiky. Minimalistické a úderné EBM se představí 13. prosince v Roxy se svým čerstvým albem nazvaným "Volk".

V tomhle velkolepém projektu jdou Laibach po nových, neprošlapaných zvukových stezkách, ale výsledek je opět nezaměnitelně laibachovský. "Volk" má zaostřeno na populární kulturu s vědomím, že státní hymny zkrátka jsou dokonalými populárními (rozuměj lidovými) písněmi. Všechny skladby jsou inspirovány původními hymnami. První z nich, nazvaná "Germania", vychází z písně "Das Lied der Deutschen" napsané v roce 1917 a v časech Výmarské republiky po 1. světové válce užívané jako státní hymna Německé říše. "Anglia" je zase volně inspirována písní "Johna Bulla God Save The Queen", ovšem výsledek je původnímu popěvku na hony vzdálený. Většina skladeb na albu je v angličtině a každá hymna má svého hostujícího zpěváka, který často zpívá ve svém rodném jazyce.

"Volk", což lze přeložit jako "národ", přináší sbírku hudebních interpretací státních hymen a obsahuje také hymnu NSK (Neue Slowenische Kunst). Stát NSK existuje v čase, ale nemá vlastní území ani státní hranice. Laibach s ním úzce spolupracuje od jeho založení v roce 1992.

Na téhle desce Laibach rozkryli principy společné všem národům a upozornili na vlastenecké cítění, které se zrodilo z násilných a krvavých počátků národů. To je ostatně dobře slyšet v textech a pompézních melodiích jednotlivých skladeb, které jsou převážně chvalozpěvné. Členové Laibach adaptovali známé melodie a texty písní přeložili do angličtiny, čímž jasně ukázali, co mají všechny národy společného. Současně je jejich deska trefným aktuálním komentářem k současné politické situaci a také varováním pro nadcházející generace.

Album bude v prodeji také v limitované edici v tvrdých deskách knižního formátu s původními akvarely od Laibach a bude obsahovat podrobný booklet s informacemi o každém treku. Seznam skladeb na albu: Germania, America, Anglia, Rossiya, Francia, Italia, España, Yisrā'el, Türkiye, Zhōnghuá, Nippon, Slovania, Vaticanae, NSK.

Laibach vznikli v roce 1980 v městečku Trbovlje ve Slovinsku. "Volk" je jejich 12. studiové album. Na listopad je připraveno jejich další DVD s názvem "Rozdělené státy americké". Zajímavostí jistě také je, že od 1. září pořádají Laibach v britském Birminghamu v The Custard Factory komponovaný víkendový pořad, na kterém poprvé představují svou uměleckou inhibici (zábranu, opak exhibice) "Instrumentality Of The State Machine" ("Působení státního aparátu").

Na youtube.com se můžete podívat na jejich nový videoklip.

Vstupenky jsou k zakoupení na pokladně klubu Roxy za 460,- Kč, v sítích Ticketpro a Ticketstream za 495,- Kč, na místě pak za 550,- Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY