Death By Sexy Eagles

18.10.2006 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Rocková partička Eagles Of Death Metal nedávno vydala už svou druhou desku. Pojmenovala ji velice přitažlivě "Death By Sexy". I tentokrát kapela zní jako retro z minulosti dávnější než postpunková a diskotéková osmdesátá léta. Opět to jsou hlavně šedesátky a opět se to povedlo.
8/10

Eagles Of Death Metal - Death By Sexy

Skladby: I Want You So Hard (Boys Bad News), I Got A Feelin (Just Nineteen), Cherry Cola, I Like To Move In The Night, Solid Gold, Don't Speak (I Came To Make A BANG!), Keep You Head Up, The Ballad Of Queen Bee And Baby Duck, Poor Doggie, Chase The Devil, Eagles Goth, Shasta Beast, Bag O Miracles, Nasty Notion (bonus track)
Celkový čas: 41:04
Vydavatel: Sony BMG
Někdy v 60. letech, kdy se formovala spousta zásadních rock'n'rollových zákonů a nepsaných pravidel, to bylo jednoduché. Rocková muzika byla osvobozená od všelijakého businessu. Vše bylo čisté, upřímné a nenucené. Hrálo se, jak se hrát mělo. Nešlo o to, kolik kapela prodá desek. Kapelám šlo o jejich pocity, emoce a obsese. Možnost vlastní umělecké seberealizace. Umísťování problémů do zvuků bicích, basy a kytary. Na jednu stranu to byla zábava, celý život byl tehdy dost divokou zábavou, ale na druhou stranu vše, co se dělo, nepostrádalo jasný smysl. Eagles Of Death Metal jsou z určitého úhlu pohledu podobná kapela. Nic neřeší. Je to zábava. Zábava o drogách, zfetovaných grouppies, kytarových riffech a vzpomínkách na Rolling Stones, Doors nebo Led Zeppelin. Sixties Revival není pejorativní termín - to je žánrová škatulka.

Hned ten posměšný nebo ironický (nebo to je něco mezi tím) výkřik v úvodu otvíráku "I Wan't You So Hard (Boy's Bad News)" ukazuje, o čem deska "Death By Sexy" je. Je v ní touha natočit něco zásadního, velkého, odkazovat se na opravdovou kvalitu, chtíč lehkosti bez kýče a zábavy, kterou může pochopit každý, nebo také nikdo. Celé to je hra, odehrávající se v textech i v hudbě. To, o co tu jde, je moment překvapení, což je hlavní atribut táhnoucí se celou deskou. Jak již v textu padlo, Eagles Of Death Metal hrají oldschool rock'n'roll. Frontmana takové kapely je možné si představit mnoha způsoby, ale těžko jako vysokého, slušného chlápka, v brýlích a s Dostojevským v příruční aktovce s indexem High College.

Takto by spíš měl vypadat zpěvák jejich předkapely, která jim už notně přiopilé fanoušky připraví na divokou rock'n'rollovou jízdu přes jehlu s heroinem a flaškou vodky. Jednou se tváří naprosto vážně v drsných rockových riffech, podruhé vybrnkávají táborákové seance, vše nakonec shodí divokým jamem ve stylu Rolling Stones. To v podstatě nejlepší i nejhorší na této desce je, že vás jednou bude neskutečně štvát, a podruhé si ji budete pouštět pořád dokola. Jednou vás ty divné vtipy, narážky a asociace vyvolávající mrtvé archetypy rockové minulosti budou neskutečně otravovat, a jindy si to pustíte třeba jen pro absurdní představu obskurní rock'n'rollové zábavy začínající v garážové, bledě modře natřené zkušebně a končící na psychiatrické vymydlené léčebně.

"Death By Sexy" by mohl být skvělý název pro desku a Eagles Of Death Metal by mohl být skvělý název pro kapelu ve chvíli, kdyby se jednalo o debut. Ve chvíli, kdy už to je albová dvojka, která není tak dobrá jako první, tak to vše je jen hodně dobré. První a absolutní seznámení se "Satisfaction" bylo také silnější než několikátý poslech z rádia, kde by věci podobné téhle skladbě ani hrát neměli. Ale co naděláte...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY