Trochu jiný svět podle Prota

25.09.2006 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Tentokráte úplně osamocený Michael Cretu nachystal již šesté pokračování tajuplných jevů ve svém projektu Enigma. Po nepříliš úspěšném albu "Voyageur" přichází povedenější opus "A Posteriori", na kterém opouští vše špatné a zároveň reflektuje vše dobré, co z tohoto projektu do dnešních dnů zůstalo zachováno.
7/10

Enigma - A Posteriori

Skladby: Eppur Si Muove, Feel Me Heaven, Dreaming Of Andromeda, Dancing With Mephisto, Northern Lights, Invisible Love, Message From IO, Hello And Welcome, 20.000 Miles Over The Sea, Sitting On The Moon, The Alchemist, Goodbye Milky Way
Celkový čas: 53:36
Vydavatel: EMI
Zapomeňte na Sandru, Ruth-Ann, Andru Donaldse, Jense Gada a jiné blízké spolupracovníky Michaela Cretu. Na šesté studiové řadovce "A Posteriori" je Enigma čistě jednočlenným projektem, a to pěkně doma ukuchtěným. Po nepříliš povedené placce "Voyageur" přišla kompletní revize tvorby v podobě sběratelského boxu "15 Years After", k němuž coby bonus vyšel i hodně slabý singl "Hello And Welcome". Ten nazpíval Andru Donalds a po jeho vydání se objevilo hodně spekulací, jestli to není spíše noční můra a skomírání Enigmy. Mezitím však Michael Cretu usilovně pracoval. "A Posteriori" je z části opuštěním klasických enigmovských motivů, díky nimž se o ni z kraje devadesátých let rozpoutala tak velká vlna zájmu, která však poslední dobou měla sestupnou tendenci.

Na nové desce se reflektuje to, čím byla Enigma tolik zajímavá, a naznačené odbočení na "Voyageur" se tu rozvíjí. Zůstalo ono tajemno a mystérium, ale už nečekejte nějaké chorály nebo hymnické melodie. "A Posteriori" je deskou pro radost a nalezení nového teritoria, kdy více jak dříve Michael skládá klenuté sférické vrstvy kláves po vzoru Jeana Michela Jarreho. Notným pomocníkem mu jsou i současné technologie plus uplatnění zvukových škál, samplů a tanečních rytmů.

Zůstává zachovaný jednolitý koncept pro celou nahrávku, tentokráte je to jakýsi hold starým dobrým alchymistům a badatelům vesmírných bran a planet sluneční soustavy. Oproti dřívějšku je vícero instrumentálních kompozic a značného předělání se dočkala i "Hello And Welcome" - původní zpěv je skoro zcela vypuštěn. Po klasické úvodní overtuře "Eppur Si Muove" (těch se Michael snad nikdy nezbaví) přichází potenciálně hybný singl "Feel Me Heaven". K nejvydařenějším kouskům patří "Dreaming Of Andromeda", "Northern Lights" , "Message From IO" nebo "The Alchemist". Naopak v "Dancing With Mephisto" je jasně ukázáno, jak se lze snadno zamotat do spárů opakování melodických nápadů a natočit docela nudný track. Vokální skladby naleznete pouze tři - první z nich "Invisible Love" je snadno zapamatovatelným popěvkem, ve dvojici "Sitting On The Moon" a hlavně "Goodbye Milky Way" zjistíte, že Michael ještě dokáže napsat velmi povedenou melodii. Poslední jmenovaná by měla vyjít i samostatně na singlu, což je oprávněně dobrá volba.

"A Posteriori" je návratem a novou kapitolou zároveň. Michael Cretu vystoupil z oparu přešlapování na jednom místě a zkouší to jinudy. Je možná i dítětem štěstěny, protože po vydání "Voyageur" už málokdo v takto slušně udělaného následovníka věřil. Na dobrou noc ještě pro jistotu přepočítat všechny planety a pak usnout klidným spánkem, naznačuje Michael v "Goodbye Milky Way".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY