Maximalismus vskutku renesanční

17.05.2006 14:30 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

V překvapivě obsáhlé šíři a s péčí, která potěší každého fanouška, je připraveno DVD s názvem "Castles & Dreams" projektu kytaristy Ritchieho Blackmorea a jeho snoubenky Candice Night čili kapely Blackmore's Night. Na "Hrady a sny" se můžete podívat v naší recenzi.
9/10

Blackmore's Night - Castles & Dreams

Skladby: DVD 1 - Cartouche, Queen For A Day I, Queen For A Day II, Under A Violet Moon, Minstrel Hall, Past Times With Good Company, Soldier Of Fortune, Durch den Wald zum Bach Haus, Once In A Million Years, Mr. Peagram's Morris And Sword, Home Again, Ghost Of A Rose, Mond Tanz / Child In Time / Mond Tanz, Wind In The Willows, Village On The Sand, Renaissance Faire, The Clock Ticks On, Loreley, All For One, Black Night, Midwinter's Night / Dandelion Wine / DVD 2 - Acoustics: Think It's Going To Rain Today, Christmas Eve (Burg Abendberg 2004), Shadow Of The Moon, Queen For A Day; Videos: The Times They Are A Changin', Way To Mandalay, Once In A Million Years, Hanging Tree, Christmas Eve
Celkový čas: asi 230 minut
Vydavatel: Warner Music
Dvojice partnerů v hudbě i v soukromí, bájný kytarista Ritchie Blackmore a atraktivní blonďatá zpěvačka Candice Night, spolu tvoří projekt s názvem Blackmore's Night, což není skupina nějak výstřední, ale svým zaměřením dost originální a v dnešním světě pop music specifická. Renesanční a jakože středověké písně přenesené do dneška v podání bývalého kytaristy Deep Purple a Rainbow a jeho dlouholeté (patnáct let) snoubenky mají své posluchače i posměváčky, co tvorbu Blackmore's Night považují za kýč. Nicméně, fanoušků je hodně, zejména v kontinentální Evropě, a té střední zvlášť.

Duo si považuje svou posluchačskou základnu nejen v Německu, ale i u nás také kvůli zachovalým historickým památkám. Koncertní turné kapely probíhají na hradech a dalších místech, jež mají své genius loci a kde hudba Blackmore's Night nejlépe vynikne. I vystoupení na Burg Veldenstein z roku 2004, které je páteří dvojitého DVD "Castles & Dreams", probíhalo během středověkého jarmarku, v publiku bylo mnoho lidí v historických kostýmech a třeba i s loutnami! Kombinace hudby a atmosféry, v níž se večer odehrává, nepostrádala kouzlo.

Pocit jakési směšnosti a podcenění Blackmore's Night na první letmý pohled se v průběhu sledování mnoha hodin záznamu na discích postupně vytratí. Musím se přiznat, že jsem až do doby, než jsem viděl a slyšel "Castles & Dreams", nebral Blackmore's Night příliš vážně, jen jako svého druhu raritu. Ale koncert v kulisách hradu, výborná zábava pro diváky a rozhovory s protagonisty (kterým se jejich pohled na hudbu a zajímavý životní styl skoro dá až závidět) mne překvapil a dostal, přiznávám.

Ty historické oblečky a výzdoba, nástroje, legrační minstrelská jména a, ano, i ten občasný kýč (např. skladba "Ghost Of A Rose"), jsou k pousmání. Na druhé straně je bavící se kapela a publikum, vynikající kytarista, jemuž nelze zazlívat připomínky legendárních hitů jeho bývalých kapel (jakpak ne, když si je posluchači žádají, což je patrné kupříkladu na sborovém zpěvu před "Black Night") a, ano, i příjemný pohled na hezkou zpěvačku.

Původně jsem od tohoto DVD nic moc neočekával, ale našlapaný a velmi precizně vyprodukovaný obsah je naprosto odzbrojující. Na dva nosiče se podařilo umístit snad vše, co se sluší a patří, a možnosti DVD jako média zde byly využity dokonale. Koncert s výborným zvukem v DTS, raritní živé nahrávky a domácí video, rozhovory, klipy, dokumenty, diskografie a biografie, multiangle a pozor, u mluveného slova jsou dokonce české titulky, to vše je na ploše téměř čtyř hodin. "Castles & Dreams" je zářným příkladem toho, jak má DVD vypadat a dělat fandům radost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY